Banky krachují, dolar padá, pesimismus se vrací

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 18. 3. 2008 | 4 komentáře
Banky krachují, dolar padá, pesimismus se vrací
Předpovědi letošního hospodářského vývoje v ČR a v Evropě se pod dojmem zpráv z USA začínají obracet k horšímu. Příčinou ale nebude jen „náladovost“ ekonomů, ale spíše řízené uvolňování informací o stavu amerického hospodářství a finanční sféry zvláště.

Není to tak dávno, co Ben Bernanke, předseda americké centrální banky Fed, předpovídal, že úvěrová krize je horší, než se dosud odhadovalo, a že některé banky mohou i zkrachovat. Na konci minulého týdne se jeho slova potvrdila. Pátá největší investiční banka USA, Bear Stearns (BS), prakticky končí. V pondělí nabídla za její akcie konkurenční JP Morgan dva dolary za kus, když ještě v pátek se jejich kurz na newyorské burze pohyboval kolem 30 dolarů.

Zpráva o pádu BS vyšla až poté, co Fed informoval Wall Street o záchranné akci v objemu 200 miliard dolarů, které za zvýhodněných podmínek hodlá půjčit investičním bankám a společnostem k vyrovnání jejich kapitálových slabostí. Ani Bear Stearns, respektive JP Morgan nevyšel naprázdno, Fed jim pomůže způsobem, který v mnohém připomíná oddlužení českých bank před jejich privatizací koncem 90. let minulého století. Rozdíl je v částce, Fed bude garantovat ztráty padlé banky v hodnotě kolem třiceti miliard dolarů.

Tyto kroky Fed doprovodil mimořádným nedělním (!) snížením diskontní sazby o čtvrt procentního bodu. Pro americký dolar, jenž v pondělí padl na historicky nejnižší kurz 1,6 USD za euro a na komodity (zlato a ropa), měla tato opatření dopady vskutku enormní.

Velké poděkování ale Fed za svá opatření nesklidil. Ekonomové hrozí morálním hazardem bankovního sektoru a velkou důvěru ve skutečnou hospodářskou situaci USA kroky centrální banky také nevzbudily. „Toto by mohla být nejhorší recese od druhé světové války,“ řekl v pondělí 17. března Martin Feldstein, bývalý prezident Národního úřadu pro ekonomický výzkum.

Burzy samozřejmě v pátek i v pondělí klesaly, ovšem ještě prudšímu výplachu nyní brání blízkost zasedání měnového výboru Fed a rozhodování o úrokových sazbách, které připadá na úterý a o němž se spekuluje, že by mohlo přinést pokles až o celý jeden procentní bod. Přesvědčení o takto razantním kroku podporují nejnovější údaje o inflaci v USA, které Fed publikoval v pátek a jež mu vyšla docela dobře, tzn. že už nestoupá.

Ale celková situace příznivě nevypadá. Maloobchodní tržby byly zklamáním, inflační tlaky, jež se zhmotňují do rekordních cen ropy a zemědělských produktů, nepolevují. Mezi ekonomy už se nediskutuje o tom, zda americké hospodářství padne do recese, ale o tom, jak hluboká a jak dlouhá tato recese bude. Ještě stále platí shoda na oživení ve druhém letošním pololetí. Ale hloubka recese a síla oživení už budí optimismu čím dál méně. Celkový dojem z událostí posledních dní vyjádřil ve svém pondělním komentáři Vladimír Pikora, hlavní ekonom české společnosti Next Finance: „Pokud nebyly USA v krizi už v předešlých dnech, jsou v ní zaručeně nyní. Hlubokou krizi důvěry prohloubila zpráva, že za zlomek původní hodnoty koupí krvácející banku Bear Stearns konkurenční JPMorgan Chase. Nedůvěra vůči všem potenciálním partnerům je na finančních trzích nejvyšší za mnoho let.“

Stále platí, že na českou ekonomiku budou mít tyto události vliv jen zprostředkovaný. Ale čím hlubší bude recese v USA a čím déle potrvá, tím silněji se na domácím hospodářství projeví.

Převodní mechanismy vedou přes Evropskou unii, která je největším obchodním partnerem ČR. Evropská unie i eurozóna počítají s tím, že se tempo hospodářského růstu letos zpomalí. Evropská centrální banka odhaduje hospodářský růst 15 členských států eurozóny na 1,3 procenta až 2,1 procenta (dříve zněl odhad na 1,5 % až 2,5 %) a naopak zvýšila předpověď inflace pro letošek na 1,5 procenta až 2,7 procenta. Po většinu roku se tedy inflace bude držet poměrně výrazně nad dvouprocentním inflačním cílem ECB. Evropská komise snížila odhad růstu HDP v celé Evropské unii letos na 1,8 procenta z dřívější prognózy 2,2 procenta. Inflaci předpovídá na 2,6 procenta.

„Je zde závažné ekonomické zpomalení a je velmi pravděpodobné, že jde o recesi," řekl Rober Zoellick, prezident Světové banky, na adresu americké ekonomiky. Velice však důvěřuje rozvojovým zemím a zejména Číně, že udrží světovou ekonomiku v růstu. To by bylo důležité jak pro Evropskou unii, tak pro Českou republiku. „V těchto zemích existuje domácí poptávka, která zajišťuje nezávislý zdroj růstu,“ dodává Zoellick. „Recese již začala a USA v ní již jsou. Riziko světové recese ovšem vysoké není," připojil se hlavní ekonom banky Sal. Oppenheim v Norbert Braems.

Pokud by se však americká krize prohlubovala nebo prodlužovala, nezůstalo by to bez odezvy ani v České republice. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nedávno v interview pro Českou televizi opět ocitoval poslední prognózu ČNB, podle které letošní hospodářský růst v ČR zpomalí na 4 procenta. Připomenutí tohoto čísla, které upadlo v zapomnění někdy na počátku února, když bylo analytiky nahrazeno odhadem kolem 5,1 procenta, není z úst guvernéra ČNB náhodné.

Mohou americké ekonomické problémy srazit výrazně výkonnost české ekonomiky?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

3. 3. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke řekl Kongresu na rovinu: "Je to horší, než jsme si dosud představovali, některé menší americké banky zkrachují."

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

26. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští... celý článek

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

1. 2. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

Americká centrální banka Fed ve středu snížila základní úrokovou sazbu na dolar o 50 bazických bodů. Bylo to již druhé podobné rozhodnutí za uplynulých osm dní. Celkem úroková sazba... celý článek

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Partners Financial Services