Dolary, které vydává Banka z pekla

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 14. 3. 2008 | 1 komentář
Dolary, které vydává Banka z pekla
Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze. Vietnamci je pálí a posílají tak svým zesnulým.

V bytě pana Nhien Nguyen Duy, který žije v České republice už několik let, stojí v obývacím pokoji oltář. „Máme na něm nádobu na voňavé tyčinky a fotografie našich zesnulých, které stále nosíme ve svém srdci. Ve svátečních dnech sem pokládáme jídlo, ovoce, víno a peníze. Vše symbolizuje to, že naši zesnulí mají i v záhrobí dostatek blahobytu.“ Na oltáři se odehrává i jeden z rituálů, který se ve Vietnamu provozuje už po staletí. Pálí se na něm peníze, a posílají se tak do světa zesnulých. „Tuto prastarou tradici dodržují i Vietnamci žíjící v Česku,“ říká Nhien Nguyen Duy, který je předsedou Svazu Vietnamců v Praze.

„Oltář mají Vietnamci ve své domácnosti nebo obchůdku na nejvíce uctívaném místě. Na něj pokládají k uctění památky zesnulých rodinných příslušníků nejrůznější dárky vyrobené z papíru. Jsou to napodobeniny peněz, například amerických dolarů a vietnamských dongů, ale i papírové motocykly, auta či letadla. Jeden nebo dva dny jsou tyto papírové dary včetně napodobenin peněz vystavené na oltáři a pak musí být spáleny. Tímto pietním obřadem Vietnamci naplňují povinnost, aby se jejich zesnulí rodinní příslušníci měli dobře ve svém novém prostředí,“ popisuje Marcel Winter předseda Česko-vietnamské společnosti.

Vientamské rituální dolary. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Všechny tyto papírové dárky se dají ve Vietnamu koupit. Do Česka si je Vietnamci dovážejí. Rituální bankovky jsou vytištěny na tenoučkém papíru, aby shořely snadno a bez velkého kouře. Protože nejsou určeny k pozemským transakcím, je na nich vytištěn nápis NGÁN HANG - DIA PHU. Což v překladu znamená: vydala Banka z pekla – banka z podsvětí.

Právě napodobeniny amerických bankovek zamotaly před časem českým celníkům pořádně hlavu. I když bylo jasné, že nejde o žádné padělky, ale jen o napodobeniny, putovaly peníze vydané Bankou z pekla do České národní banky. Nesplňovaly totiž pravidla, které musí u nás podle vyhlášky (č. 553/2006 Sb) napodobeniny peněz splňovat. Rituální peníze byly vytištěny oboustranně. Jejich velikost, tedy délka a šířka, mohla být proto oproti originálu nejvýše poloviční.

„Stejné rituální papírové napodobeniny peněz používá vietnamská komunita v sousedním Německu, ve Spojených státech a dalších zemích. Nevyhovují jen našim úřadům,“ poznamenává s povzdechem Marcel Winter.

Česká republika se stala domovem zhruba 45 tisíc Vietnamců, kteří původní tradice dodržují i zde. „Obřad pálení je vždy příležitostí k setkání rodiny. Tradice se opakuje v průběhu roku vždy ve významném dnu, například na lunární Nový rok nebo ve výročí zesnulých. Některé rodiny tuto tradici opakují i v prvním nebo patnáctém dnu každého nového lunárního měsíce,“ vysvětluje Nhien Nguyen Duy.

Anketa

Máte rádi rituály?

Samotný obřad pálení symbolizuje poslání drahocenných věcí a peněz do světa zesnulých. Papírové dárky se zpravidla zapalují až po svátcích. To, jak obřad vypadá, záleží na každé rodině. „V malé části Vietnamu dávají papírové peníze a další dárky spolu se zapálenými vonnými tyčinkami i k soškám boha Šivy, které jsou trvale umístěné nejen v domácnostech, ale také v restauracích i obchodech,“ říká Marcel Winter.

Papírové napodobeniny peněz mají u Vietnamců rituální a posvátnou hodnotu. Skutečné padělání jakýchkoliv peněz je přitom ve Vietnamu velice přísně stíháno, mnohem přísněji než v Česku. A co s tím, že česká vyhláška se na rituální dolary vydané Bankou z pekla dívá přísně? „Během velmi krátké doby bude ve Vietnamu platit nařízení, že napodobeniny peněz určených jako dar k uctívání zesnulých se budou smět tisknout jen jednostranně. To je aktuální zpráva z Vietnamu a fakt, že podobné problémy s těmito náboženskými pietními relikviemi budou v Česku navždy odstraněny,“ říká Marcel Winter.

Znáte jiné podobné rituály, jejichž ústředním motivem jsou peníze? Sektali jste se už s nějakými? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

7. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

Když se řekne dolarový milionář, vybaví se většinou diamanty, luxusní auta, přepychová sídla, drahé dovolené. Jenže stát se milionářem obnáší tvrdou dřinu, odříkání, někdy i vzdělání.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Partners Financial Services