Česko ještě rychleji nerostlo

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 10. 3. 2008
Česko ještě rychleji nerostlo
Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí vzrostla o 6,6 procenta. Za celý minulý rok hrubý domácí produkt poskočil o 6,5 procenta. Bylo to nejvíce od vzniku Česka v roce 1993.

Hrubý domácí produkt obsahuje všechny nové hodnoty vytvořené za dané období. Ten český vzrostl v loňském čtvrtém čtvrtletí o 6,6 procenta a za celý rok 2007 o 6,5 procenta. Český statistický úřad tak upravil své předchozí odhady, a to směrem dolů. Kvartální růst snížil o 0,3 procentního bodu, celoroční o 0,1 procentní bod. I tak České zažilo nejrychlejší roční hospodářský růst od svého vzniku.

Loni hnala ekonomiku kupředu především soukromá spotřeba. Je to důkaz, že Češi cítí, že bohatnou a mohou si dovolit více utrácet. Je to patrně i díky tomu, že se za celý rok 2007 snížila nezaměstnanost o 1,8 procentního bodu ve srovnání s rokem 2006, v posledním čtvrtletí dokonce o 1,9 procentního bodu v meziročním srovnání. Více lidí tedy mělo práci a užívalo si příjmů z mezd, které loni rostly rekordním tempem. Růst průměrné mzdy spolu s počtem vyplácených mezd způsobil nárůst celkem vyplácených mezd o 9 procent. I když je to poměrně vysoké číslo, bylo vyváženo růstem produktivity práce a nemá tedy čistě inflační dopady – za ty peníze se opravdu vytvořilo více zboží a služeb (mzdové náklady na jednotku produkce klesly).

Anketa

Pocítili jste loni, že Česko bohatne?

Dalším motorem růstu byly investice, meziročně se zvýšily o 8 procent. Za tím lze tušit stavbu nových továren, pořizování nových strojů a zařízení a obnovu těch starých. Investoři využívali trvajících nízkých úrokových sazeb. Třetím hlavním přispěvatelem k hospodářskému růstu ČR byl zahraniční obchod. Silný kurz koruny se v minulém roce také ještě nestačil zcela projevit.

Na poptávkové straně k ekonomickému růstu přispěla 2,6 procentního bodu konečná spotřeba (domácností , státních institucí i exportérů). U státních institucí v posledních třech měsících minulého roku stálo za pozornost zvýšení výdajů na opravy silnic a do zdravotnictví.

Z hlediska jednotlivých odvětví loni hospodářskému růstu nejvíce pomohly investice do nákupů a oprav motorových vozidel, investice do strojů a zařízení a investice do bydlení. Posledně jmenované vzrostly o 7,2 procenta, což souvisí jak s vyšší zaměstnaností a růstem příjmů obyvatel, tak také s růstem jejich zadluženosti a poměrně nízkými úrokovými sazbami na hypoteční úvěry po většinu minulého roku.

Česká ekonomika tedy loni i po revizi ČSÚ rostla mimořádně rychlým tempem, rychlejším, než očekávaly státní instituce (např. ministerstvo financí) i nezávislí ekonomové. Přírůstek hrubého domácího produktu ČR překonal dva a půlkrát průměrné tempo růstu HDP evropské sedmadvacítky a trojnásobně tempo růstu zemí eurozóny.

Nyní však ekonomové očekávají zchlazení konjunktury. Ekonomika naráží na meze svých růstových zdrojů (úrokové sazby, možnosti pracovního trhu, výrobní kapacity). Export se brzy začne potýkat s vysokým kurzem koruny a slábnoucí poptávkou po českém zboží v zemích západní Evropy, které letos očekávají zpomalení tempa růstu HDP. V neposlední řadě se projeví také pokračující růst cen hlavních průmyslových surovin včetně energie a růst úrokových sazeb.

„Na všech frontách čekají ekonomiku spíše horší zprávy,“ varuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. „Za varovné lze považovat i to, že v ekonomice rostou zásoby, které bude třeba jednou vyčerpat. V roce 2008 proto očekáváme zpomalení růstu na 5,1 procenta. V globálním porovnání se ale české ekonomice povede skvěle,“ ujišťuje Pikora.

Jak dlouho ještě může české ekonomice vydržet tak rychlé tempo růstu? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní žně pokračují a čekají se i letos

3. 3. 2008 | Petr Čermák

Bankovní žně pokračují a čekají se i letos

Tři největší tuzemské banky dosáhly loni rekordních zisků hlavně díky velké poptávce po úvěrech. I když růst české ekonomiky se letos zpomalí, výdělky bank se budou i nadále zvyšovat.... celý článek

Češi se zadlužují rádi a rychle

22. 2. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Češi se zadlužují rádi a rychle

Zadlužování prý v Česku není stále tak vysoké jako jinde v EU. Češi si ale na dluhy zvykají čím dál více a i tempo jejich zadlužování se zrychluje. Už teď jejich dluhy dosahují skoro... celý článek

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

18. 2. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Partners Financial Services