Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 26. 2. 2008 | 2 komentáře
Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští ekonomové.
Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan už delší dobu říká, že pravděpodobnost pádu americké ekonomiky do recese je jedna ku jedné. V pondělí prohlásil na investiční konferenci v saúdskoarabském městě Džidda: „V této chvíli je růst americké ekonomiky roven nule.“

Saúdská Arábie není od americké recese tak vzdálená, jak by se na první pohled mohlo zdát. Arabské investiční fondy, soukromé i státní, investují do mimořádně levných amerických aktiv. Pár miliard petrodolarů koncem minulého roku například vyspravilo kapitálové základy druhé největší banky na světě Citigroup a nedlouho po ní také banky Merill Lynch. Do evropských peněžních domů, mj. do britské Royal Bank of Scotland, zase míří peníze z Kuvajtu. Arabové přitom nevylučují, že mají zálusk na získání kontrolních balíků v některých evropských bankách, jejichž jména ale zatím nezveřejnili.

Teze Greenspana se zakládají na depresivních makroekonomických údajích. Minulý týden obavy z recese potvrdily předstihové ukazatele. Index ekonomické aktivity, který sestavuje Fed, nepotvrdil očekávání mírného růstu. „Zatímco v lednu převládalo očekávání obnovy byť mírného růstu ekonomické aktivity, tak únorové údaje již signalizují pouze zmírnění recese ekonomické aktivity, ta by ale měla být stále citelná,“ charakterizoval údaje Josef Kvarda, analytik investiční společnosti Atlantik Finanční trhy.

Zklamáním byly také zprávy o stavu pracovního trhu, na kterém počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti setrvale zůstává na rekordních úrovních. „Celkově zprávy trhu práce ukazují dlouhodobý vzestup nezaměstnanosti, což je signál, že firmy najímají pracovní sílu méně, než v minulosti. Konečně slabost trhu práce potvrdila i hlavní zpráva zaměstnanosti za leden, která ukázala pokles počtu zaměstnaných Američanů,“ říká J. Kvarda.

Nejnovější údaje vypovídají o poklesu obchodů s nemovitostmi, cen bytů a domů a o růstu počtu bytů na prodej. To znamená, že trvají důsledky hypoteční krize a s ní spojené klesající soukromé spotřeby.

Centrální banka USA koncem minulého týdne snížila předpověď letošního hospodářského růstu na 1,3 až 2 procenta, když předtím se prognózy pohybovaly mezi 1,8 až 2,5 procenta. Fed rovněž předpokládá, že nezaměstnanost letos vzroste na 5,2 až 5,3 procenta ve srovnání s loňským průměrem 4,6 procenta. Také inflace podle Fedu bude vyšší, až 2,4 procenta, když dříve banka předpovídala maximálně 2,1 procenta.

Podle amerických analytiků nastane hospodářské oživení až ve druhé polovině roku. Podle Alana Greenspana se ekonomika znovu rozjede později a pomaleji, než tomu bývalo dříve.

Jakkoliv tyto zprávy nejsou povzbudivé, pro české hospodářství nepředstavují bezprostřední nebezpečí. Ještě v polovině ledna se sice ekonomové obávali, že americká recese zpomalí tempo růstu českého hrubého domácího produktu více, než se předpokládalo (až ke 4 procentům namísto předpovídaných 5,1 procenta). Předběžná čísla Českého statistického úřadu z minulého týdne ovšem tyto obavy rozptýlila. V posledním loňském čtvrtletí česká ekonomika vzrostla o překvapivých 6,9 procenta. Potvrdila tak nezávislost na vývoji v USA, stejně jako ekonomika Evropské unie, která meziročně v posledním loňském kvartálu posílila o 2,6 procenta.

„Náš odhad růstu české ekonomiky pro letošek je 5,1 procenta,“ říká Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. „Zpomalení proti loňsku bude způsobeno typickými konjunkturálními vlivy, jako například vyčerpáním zdrojů růstu, ale ne recesí v USA. Některé varovné články v západoevropském tisku, které byly v tomto smyslu nedávno publikovány, byly přehnané, někdy až hysterické,“ doplňuje Šichtařová.

Měl by bývalý šéf Fed Alan Greenspan varovat před recesí? Nemohou jeho slova americkou, a tedy i světovou ekonomiku poškodit? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

25. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

Velkým americkým bankám docházejí kvůli odepisování špatných hypoték a firemních dluhů peníze. Šance firem a domácností na nové úvěry se tak rychle snižuje. To by mohlo podkopat jejich... celý článek

Z devítipokojového domu do osobního bankrotu

19. 2. 2008 | Simona Ely Plischke | 27 komentářů

Z devítipokojového domu do osobního bankrotu

Kvůli nemovitostní krizi přišlo loni v USA o dům či byt přes dva miliony domácností. Neměly dost peněz na splácení hypoték. Jedním z nich byl i John D. z texaského Austinu, kterého... celý článek

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

Partners Financial Services