Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 18. 2. 2008 | 7 komentářů
Hospodářský růst, který nikdo nečekal
Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek zveřejnil předběžný odhad růstu hrubého domácího produktu za loňské čtvrté čtvrtletí a za celý minulý rok. V posledních třech měsících minulého roku česká ekonomika rostla ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6,9 procenta a zaskočila tak většinu ekonomů a analytiků, kteří očekávali naopak zvolnění tempa na 5,9 procenta. Za celý loňský rok české HDP poskočilo o 6,6 procenta. Navzdory zpomalení v USA, které se pomalu přenáší i do Evropy.

Česká ekonomika se tedy nejspíš vzepřela předpokladům ekonomů, podle nichž už měla mít nejlepší dny za sebou. Tempo jejího růstu mělo postupně zvolňovat a konjunktura by vcházela do fáze „měkkého přistání“, jak minulý týden charakterizoval příští vývoj Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

„Nejen, že je růst vyšší, ale dokonce má i jiný trend, než se čekalo,“ komentoval statistiku Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance. „Trh sázel na zpomalení ekonomiky. To se ovšem nestalo. Vezmeme-li v úvahu, jak západní Evropa a USA zpomalují, jedná se o excelentní výsledek.“

Ačkoliv zatím nejsou k dispozici údaje o struktuře hospodářského růstu, lze předpokládat, že byl tažen zejména soukromou spotřebou a exportem. Lze tak usuzovat z rostoucí zaměstnanosti (v ekonomice v posledním loňském čtvrtletí pracovalo o 1,9 procenta více osob než před rokem), rostoucích platů, zvyšující se zadluženosti domácností a celoročního, poměrně dynamického růstu maloobchodních tržeb. Nákupy pro soukromou spotřebu se za celý loňský rok zvýšily o 6,8 procenta, v motoristickém segmentu maloobchodní tržby vzrostly o 9,6 procenta, útraty spotřebitelů za ubytování a veřejné stravování stouply o 1,5 procenta.

Vývoz za minulý rok stoupl o 15 procent a přebytek obchodní bilance v běžných cenách dosáhl historického rekordu 86 miliard korun, což je více než dvojnásobek skutečnosti z roku 2006. Dovoz stoupl o 13,1 procenta.

Přestože největším obchodním partnerem ČR zůstávají západoevropské členské země EU, zvyšuje se význam obchodu s nově přijatými členskými státy, jejichž ekonomiky rovněž velmi dynamicky rostou. Podobně se dlouhodobě vyvíjí i obchod mezi ČR a Ruskem.

Západní Evropa je s americkou ekonomikou propojena mnohem více, proto se také hospodářské potíže v USA projevují v zemích eurozóny silněji než v Česku. Ale méně, než  se očekávalo. Tempo růstu HDP v celé Evropské unii v posledním loňském čtvrtletí zpomalilo na meziroční 2,6 procenta. V zemích eurozóny vzrostl HDP za celý rok o 2,3 procenta, zatímco ve třetím kvartálu činil hospodářský růst v meziročním srovnání 2,7 procenta.

Ve srovnání s USA, jejichž hospodářský růst se v posledních třech měsících loňského roku zabrzdil na 0,2 % a HDP za celý rok vzrostl o 2,5 % si Evropa udržela tempo nepatrně vyšší. Z národních statistik vyplývá, že hospodářské recesi v USA solidně odolávají největší evropské ekonomiky, německá i francouzská. Vypovídají o tom nejen makroekonomické výsledky, ale i nečekaně vysoké hodnoty předstihových indikátorů, v případě Německa indexy ekonomického sentimentu Ifo a ZEW.

Podle předpovědí ekonomů ovšem bude i v Evropě letos hospodářský růst zpomalovat, přinejmenším v prvním letošním pololetí. Českou republiku tento trend nemine. Je na místě očekávat snížení poptávky po českém exportu v EU i v USA, růst cen energie a zřejmě i průmyslových surovin a potravin, které mohou omezit domácí poptávku. Avšak obavy z  tvrdého pádu české ekonomiky v tuto chvíli nejsou na místě.

Jak dlouho ještě může česká ekonomika růst o šest procent ročně? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2008 13:06, čtenář

Pěkný článek

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2008 13:27, k22

Politika ODS bude znamenat jen vyšší inflaci, vyšší úrokové sazby a sníženou poptávku, nejprve to odnesou zaměstananci a potom živnostníci (těm to ovšem ze srdce přeji, neměli volit ODS)! Snad jim to do příštích voleb docvaknei přes jejich nižší IQ...

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lék na dlouhodobou nezaměstnanost? Nízké sociální dávky

14. 2. 2008 | Petr Sklenář | 18 komentářů

Lék na dlouhodobou nezaměstnanost? Nízké sociální dávky

Počet lidí bez práce v Česku už několik let rychle klesá. Jenže se příliš nesnižuje počet těch, kteří o práci nezavadili už více než rok. K aktivnímu hledání práce by je přitom přimělo... celý článek

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Obchodní velmoc jménem Česko

7. 2. 2008 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Obchodní velmoc jménem Česko

Česko se stává středoevropskou obchodní velmocí. Paradoxně i kvůli drahé ropě, díky níž bohatne Rusko, a stává se tak lukrativním partnerem českých firem. Ty už to, zdá se, pochopily.... celý článek

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Partners Financial Services