Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 1. 2. 2008 | 4 komentáře
Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo
Americká centrální banka Fed ve středu snížila základní úrokovou sazbu na dolar o 50 bazických bodů. Bylo to již druhé podobné rozhodnutí za uplynulých osm dní. Celkem úroková sazba letos klesla o 1,25 procentního bodu. Radost na burze však trvala slabou půlhodinku.

Středečnímu rozhodnutí o snížení amerických úrokových sazeb předcházelo veliké mediální přemlouvání banky a jejího předsedy Bena Bernankeho, aby se nezdráhal a podpořil zlevněním peněz jak celou americkou ekonomiku, tak kapitálové trhy. Názory a důvody, proč se musejí úrokové sazby snížit, putovaly novinami a agenturami pravidelně každý den a opačný názor téměř slyšet nebylo.

Obavy o to, zda se Fed ke snížení rozhodne, vyplývaly z okolností, které nastaly po předcházejícím, velmi neočekávaném a velmi razantním snížení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu, které Fed vyhlásil v úterý 22. ledna. Tehdy centrální banka reagovala na pokles indexů prakticky všech hlavních akciových burz světa, jež se podobaly volnému pádu. Nedlouho poté však francouzská banka Societe Generale oznámila odhalení podvodného obchodování jednoho ze svých traderů a škody jím způsobené v objemu téměř 5 miliard eur. Z dalších indicií začali někteří obchodníci usuzovat, že pondělní pokles, který přiměl Fed mimo své pravidelné zasedání snížit sazby, způsobila právě SG uzavíráním odhalených tržních pozic.

Od začátku tohoto týdne se tedy napjatě čekalo na další makroekonomické údaje o americkém hospodářství. Tím nejdůležitějším z nich byly předběžné výsledky vývoje hrubého domácího produktu za poslední loňské čtvrtletí. Dopadly špatně. V období říjen-prosinec 2007 vzrostl americký HDP o 0,6 %, tedy tempem sotva polovičním, než očekávali analytici. Bylo to prudké přibrzdění růstu ve srovnání se čtvrtletím předcházejícím – ze 4,9 procenta. Společně s údaji o poklesu trhu bydlení, slabé poptávce po zboží dlouhodobé spotřeby a mírném, leč nepřesvědčivém zvýšení počtu nových pracovních příležitostí v soukromém sektoru to znamenalo pokračování rychlého pádu směrem k možné hospodářské recesi.

Snížení úrokových sazeb v této souvislosti bylo považováno od Bena Bernankeho za „povinnost“. Té dostál a ve středu krátce po 20. hodině našeho času napjatě očekávanou zprávu oznámil.

Burza v New Yorku reagovala okamžitým zvýšením akciových kurzů, Dow Jonesův index okamžitě stoupl o 200 bodů. Jenže několik minut poté reportér Charles Gasparino v televizi CNBC prohlásil, že největším americkým pojistitelům dluhopisů hrozí snížení ratingu, protože budou mít problémy plnit své závazky. Obchodníci na parketu poté začali prodávat akcie, především a hlavně finančních společností. Za dalších několik minut se Dow Jonesův index propadl tam, kde začal, a obchodní den uzavřel se ztrátou 0,3 procenta.

Zdálo by se tedy, že veškeré Bernankeho snažení přišlo vniveč a že snížení úrokových sazeb bude mít spíše efekt v oslabení dolaru a zvýšení inflace. Na druhou stranu ale snížení základních úrokových sazeb uvolní více peněz do ekonomiky a pomůže odvrátit úvěrovou krizi, jež by se mohla snadno rozšířit z USA za oceán. Spotřebitelům se neuzavře cesta ke spotřebitelským půjčkám, pokles poptávky bude tedy rovněž slabší a možná žádný. Podniky se nebudou zdráhat vytvářet nová pracovní místa.

Šance, že se USA recesi vyhnou, je stále ještě docela slušná i přesto, že růst HDP ve 4. čtvrtletí se nebezpečně přiblížil nule a za celý loňský rok americké hospodářství stouplo jen o 2,2 procenta, nejméně za uplynulých pět let. Dolní komora amerického Kongresu již schválila vládní balík opatření na podporu hospodářského růstu, jenž na daňových úlevách podnikům a občanům odlehčí o 146 miliard dolarů. Podle ekonomů by to v reálné ekonomice mělo být znát.

Šéf centrální banky Ben Bernanke ostatně již dříve slíbil, že kroky vlády podpoří příslušnými činy Fedu. Kapitálové trhy si teď budou hledat cestu vzhůru. Může jim to ale trvat ještě řadu týdnů. Finanční sektor zdaleka nemá své potíže za sebou.

Myslíte, že FED ještě letos úrokové sazby ještě letos dál sníží? Jaký to může mít dopad na evropskou ekonomiku?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Paniku na burzách hned tak něco nezastaví

22. 1. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Paniku na burzách hned tak něco nezastaví

Obavy z recese americké ekonomiky ještě přiživila americká centrální banka (Fed) s prezidentem Georgem Bushem. Fed hodlá významně snižovat úrokové sazby, Bush plánuje totéž s daněmi.... celý článek

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Partners Financial Services