Češi domácí ekonomice už zase věří

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 31. 1. 2008
Češi domácí ekonomice už zase věří
Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry, který měsíčně sestavuje Český statistický úřad, nepotvrdily.

Navzdory zdražování na mnoha úrovních je nálada mezi tuzemskými spotřebiteli i podnikateli v prvním měsíci letošního roku optimistická. Alespoň to vykazují nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Úřad již sedmým rokem měsíčně vyhodnocuje výsledky průzkumu formou souhrnného indikátoru důvěry, který přímo kvantifikuje názor podnikatelů i spotřebitelů na jejich současnou i budoucí ekonomickou situaci. Pro analytiky je tento indikátor zatím spíše orientační.

Souhrnný indikátor důvěry v loňském roce od května vytrvale klesal a teprve nyní se pokles zastavil. Poprvé po sedmi měsících stoupl až letos v lednu na 104 bodů. (Hladina 100 bodů přitom představuje průměr roku 2005.) Jednotlivé segmenty českého trhu se ovšem mezi sebou v důvěře liší.

Průmyslové podniky jsou, co se týče domácí poptávky, skeptické. Podmínky pro export se ale zlepšují, navzdory silného kurzu koruny, který snižuje ziskovost vývozu. „Průzkum ukázal, že pro příští tři měsíce respondenti očekávají pokračování příznivého vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti,“ komentovala zpráva ČSÚ. Připomíná rovněž, že vytížení výrobních kapacit zůstává na velmi vysokých hodnotách 88,8 procenta.

Stavební podniky současnou situaci hodnotí o něco hůře než před měsícem, ale pohled na příštích šest měsíců jim dělá radost. Stavbaři odhadují, že jim nynější zakázky zajistí práci na 9 měsíců dopředu, a tak indikátor důvěry jejich odvětví setrval na historicky rekordní hodnotě 108,5 bodu. Tuto úroveň dosáhl už v prosinci.

Obchodníci byli spokojeni už s prosincovou sváteční sezónou a o to více jsou spokojeni i s probíhající vlnou sezónních výprodejů. Jejich pohled na příští tři měsíce i na celé první pololetí je růžovější, než byl před měsícem. Podobně své výhledy do budoucna hodnotí podnikatelé ve službách.

„Jsme právě v období uzavírání kontraktů a podnikatelé začínají mít jasnější plány do budoucna,“ hodnotil index důvěry Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Hrozící recese v USA tuzemské podnikatele až tak netrápí. „Česká ekonomika je na americké závislá jen zprostředkovaně. Spíše jde o exporty do Evropské unie a do zemí mimo EU a USA. Naše podniky mají zřejmě dobré zakázky z Německa, a kromě Severní Ameriky představuje významné vývozní teritorium pro evropské firmy a tím i pro nás Asie a Latinská Amerika. Stále významnější, a to i pro český vývoz, je Rusko. Obchodní bilance s ním se neustále lepší,“ dodává Mertlík.

Vyhlídky českého průmyslu korespondují také s lednovým indexem Ifo (sestavuje německý ekonomický institut IFO) hodnotícím podnikatelskou důvěru v Německu. Podle nejnovější zprávy z konce minulého týdne index Ifo povyrostl ve srovnání s prosincem o 0,4 na 103,4 bodu. Analytici toto neočekávané zlepšení zdůvodňovali vyšší nezávislostí německé ekonomiky na hospodářství USA a velmi dobrými exportními zakázkami. „Ekonomické zpomalení v Německu je jen dočasné a má dobré šance letos na jaře zrychlit,“ řekl Andreas Rees, analytik banky UniCredit, pro televizi CNBC.

Zdaleka nejvíce, o 4,9 bodu, v lednu poskočil tuzemský index důvěry spotřebitelů. Přitom právě ti mají kvůli zdražování k optimismu důvodů nejméně. „Rostou ceny, stoupají úroky, růst reálných mezd bude letos pomalejší a v některých sektorech i záporný,“ vypočítává Mertlík. „Snad jen nezaměstnanost může českým spotřebitelům dělat radost.“

To potvrzuje i ČSÚ a dodává, že spotřebitelé v příštích 12 měsících očekávají zlepšení své ekonomické i finanční situace. Přesto lednová hodnota indexu zaostává za průměrem roku 2005 a zůstala také o 12,1 bodu za svou úrovní z ledna 2007.

Indikátor spotřebitelské důvěry klesal od loňského srpna pět měsíců v řadě. „Důvodem byly obavy z ohlášených reforem a ze zdražování. Začátek roku přinesl určitou úlevu, když očekávané se stalo skutečností a asi se také ukázalo, že ty předcházející obavy byly trochu přehnané,“ domnívá se David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Poznamenává rovněž, že problémy kapitálových trhů se na důvěře podnikatelů či spotřebitelů v Česku nijak nepodepisují. „Objem úspor, které jsou uloženy do aktiv investovaných na kapitálových trzích, je u nás poměrně malý,“ konstatuje Marek.

Souhrnný indikátor důvěry ČSÚ zatím nemá velký vliv na mínění analytiků, natož na tvorbu hospodářské politiky. Je sestavován jen krátkou dobu, poprvé byl publikován v květnu 2002, a mezi tím se několikrát změnila metodika, takže ekonomové nemají prověřenou jeho vypovídací hodnotu. Tu index získá až po několika letech.

Jak vnímáte budoucí vývoj české ekonomiky vy? Jste spíše optimisté nebo naopak?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělají finanční analytici, když nemluví do televize

25. 1. 2008 | Petr Čermák | 14 komentářů

Co dělají finanční analytici, když nemluví do televize

Jsou mladí, inteligentní a dokáží okomentovat téměř cokoli. Tak může vnímat profesi finančních analytiků řada diváků televize či posluchačů rozhlasu. Mnozí z nich si řeknou, že podobná... celý článek

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

18. 1. 2008 | Jan Pekař

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

Zvýšení základní úrokové sazby se dá čekat. Důvod je zřejmý: inflace je příliš vysoká, ale ekonomika běží dobře, takže jí dražší peníze ani silnější kurz koruny příliš neublíží. Spotřebitelé... celý článek

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

10. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady... celý článek

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Partners Financial Services