Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 5. 12. 2007 | 8 komentářů
Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny
Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi jsou v evropském srovnání zhruba uprostřed.

Evropané ekonomikám svých států většinou věří. Češi se s důvěrou pohybují někde uprostřed. Zjistil to průzkum veřejného mínění Eurobarometr zveřejněný na konci listopadu. Jeho vypovídací schopnost ovšem poněkud snižuje skutečnost, že výzkumníci sbírali odpovědi od května do srpna. Tedy v době, kdy se o hrozící hypoteční krizi za oceánem jen mluvilo, úrokové sazby v některých evropských zemích byly nižší než dnes a sotva kdo v médiích strašil americkou recesí, která může stáhnout ke dnu i zbytek světa.

Nicméně přesto je zřejmé, že občané zemí, které se dostaly z několikaleté stagnace, si pozitivního vývoje všimli. Letos si například tři čtvrtiny Němců myslí, že stav německého hospodářství je dobrý. Loni na podzim to bylo jen 43 procent respondentů. Podobný posun zažívá i Slovensko. Tam se letos vyjádřilo kladně o stavu ekonomiky 55 procent lidí, zatímco před rokem ho chválilo jen 34 procent Slováků. Česko zásadní obrat v důvěře lidí nezaznamenalo. Letos hodnotí ekonomickou kondici České republiky dobře 45 procent lidí. Naopak pokračující ekonomické problémy se podepsaly na odpovědích Maďarů. Jen devět procent respondentů hodnotí maďarskou ekonomiku jako dobrou.

Pozitivní vnímání vývoje ekonomiky ovšem v Evropanech nevzbuzuje přílišný optimismus, pokud jde o jejich rodinnou finanční situaci. Její zlepšení v příštích dvanácti měsících očekává 27 procent z nich. Nejsvětleji vidí blízkou budoucnost Litevci, Lotyši, Estonci, Švédové a Britové. Z nich si prý polepší více než třetina. Nejpesimističtější jsou Maďaři, z nichž téměř polovina očekává zhoršení rodinné finanční situace. V Česku jejich názor sdílí čtvrtina obyvatel, 54 procent, což je stejně jako evropský průměr, si myslí, že vše zůstane při starém.

Celkově se Evropané nejvíce bojí nezaměstnanosti (34 %). Za největší problém ji považují obyvatelé starých členských států. Rostoucích cen se obává celkem 18 procent Evropanů. Nejvíce jich žije v Lotyšsku a na Maltě. V Česku se inflace obává čtvrtina populace. Pro Čechy, 39 procent, ovšem představuje největší problém stav zdravotnictví.

Výzkum rovněž zjistil, že Evropané chtějí bojovat proti globálnímu oteplování. Na úrovni Evropské unie by se s oteplováním mělo něco dělat podle 57 procent Evropanů. Nejvíce nakloněni unijní aktivitě jsou Řekové (87 %), Kypřané (87 %) a Švédové (76 %). Češi jsou s 54 procenty příznivců unijní akce opět někde uprostřed. Na opačném konci spektra jsou Estonci (35 %), Poláci a Litevci (oba po 41 %). Ovšem podle 89 procent Evropanů by Evropa měla do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o dvacet procent, jak si Unie už letos na jaře předsevzala. Největší příznivci tohoto radikálního cíle žijí opět v Řecku, na Kypru a ve Švédsku. Mezi Čechy má toto předsevzetí 57 procent přívrženců. Nejméně oslovilo Poláky a Litevce.

Jak hodnotíte finanční situaci své rodiny v příštím roce vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2007 17:42, Fredy

Budete se divit, ale viděl jsem mnoho Turků dělat a nejen jich. A to v Německu, ale i v Holandsku. Vy máte patrně asi hodně rád "stát" a proto se nedivím, když k němu vzhlížíte s takovou nadějí. Podle mě je lepší, když budeme mít co nejmenší stát (myšleno státní aparát) a co nejvíce svobody. A to jak finanční, tak rozhodovací. A koncepce? Jakou byste si představoval? Která by Vám vyhovovala? Zavřít hranice a nepustit sem imigranty, ale jen investory? Ven zase pouštět ty, které nepotřebujeme, ale jakmile by se na hranicích objevil náš "kapitál" a chtěl ven, tak hned střílet?

PS: Co je (jsou) to strategické firmy? Po vzoru že stát je nejhorší hospodář, bych nejraději žádné neznal. A co se týče politiků, máme takové, jaké si zasloužíme.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2007 11:05, Fredy

Patrně jste myslel to, že přesunují výrobu tam, kde je levnější pracovní síla. Ale na tom není nic špatného, či ano?

Je tu samozřejmě jedno ale.... Pokud stát (nedávno i náš) poskytuje zahraničním výrobcům investiční pobídky, tak musí mít ošetřeno i to, co bude, až výrobci půjdou o dům dál. Neboli něco za něco. Pokud je v tom zahrnuto zvyšování kvalifikace pracovníků, výzkum a vývoj, pak je to v pořádku. Pokud ovšem dochází jen k vytěžení státních dotací a využití levné pracovní síly, tak je to špatně.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015

14. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015

Investice do energetických firem může být z dlouhodobého hlediska dobrou volbou. Celosvětová spotřeba energie vzroste do roku 2030 o 55 procent. Novou energetickou hvězdou se stává... celý článek

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services