Absurdity roku 2015

Aleš Tůma | rubrika: Sloupek | 31. 12. 2015 | 2 komentáře
Zapomeňte na recyklované historky z natáčení a rádobyvtipné televizní přežblepty. Máme pro vás daleko lepší silvestrovskou nadílku: žebříček nejlepších absurdit roku 2015!
Absurdity roku 2015

Žebříček je samozřejmě zcela náhodný a subjektivní. Náš domácí Absurdistán má poloviční zastoupení, což je objektivně vzato trochu moc. Sice jsme přeborníci, ale asi nemáme na svědomí padesát procent všech konin světa. Neváhejte proto v diskuzi navrhnout vlastní kandidáty na koninu roku.

+18
+
-

10. Och, vy jste tak zdvořilý…, prasáku!

Galantnost může být projevem sexismu, tvrdí rádio Jerevan američtí vědci. Nepodržíte dveře z prosté slušnosti, ale protože ženy považujete za nižší tvory. Takže vlastně nejste o nic lepší než kdejaký sprostý macho. To tedy není nové zjištění; letos publikovaná studie pouze zjistila, že „benevolentní sexisté“ se na ženy také více usmívají. Možná si tím vyslouží Ig Nobelovu cenu, my jí ale přidělujeme poslední místo, protože nedává návod, jak pravou galantnost od té nechutně sexistické rozeznat. Ale pokud jste muž, raději příště při držení dveří dotyčné vrazte do ruky papír popisující, proč vás ani trochu nepřitahuje. Nepochybně to posílí její sebevědomí.

+24
+
-

9. Apple nikdy více… více!

Níže pranýřujeme hlavně počiny politických dobrodějů, ale této čistě tržní zprávičce nejde nedat aspoň čestné deváté místo. Zhruba 40 procent nespokojených majitelů chytrých hodinek od Apple si nejspíš koupí příští model. Kam se hrabe 50 odstínů, tohle je skutečné sado-maso! Ale jistá paralela s politikou tu je. Určitá část voličů také pokaždé z idealismu či z nouze znovu dá hlas další „pravicové“ straně, která slibuje „změnu“…

+35
+
-

8. Obavy z deflace

Čestnou zmínku si zaslouží i Česká národní banka, která i v roce 2015 měla plné ruce práce s tím, zabránit hrozbě deflace. Proč tropit tolik povyku kolem toho, že index cen je dočasně pod oficiálně cílovanou hodnotou, to vědí jen profesionální ekonomové. My prostí dělníci financí jim musíme věřit, že nebýt intervencí, naše ekonomika už by padala do bezedné deflační spirály horší, než zažilo Německo ve 30. letech (ano, i na argument Hitlerem u ČNB došlo).

+9
+
-

7. Sobotkovo penzijní chucpe

Lidé nemají peníze na to, aby si spořili na důchod. Tímto vyjádřením v Parlamentu odeslal zastánce vyšších daní a vyššího přerozdělování Bohuslav Sobotka II. penzijní pilíř definitivně na smetiště dějin. A znáte ten o vrahovi rodičů, který prosí soud o shovívavost, že je sirotek? Za krásný případ chucpe patří panu premiérovi šťastná sedmička.

+18
+
-

6. Zaschlá tatarka na fleecové bundě

A další z domácích luhů a hájů. Prezident udělil medaili za zásluhy Miroslavu Tomanovi. Ten se před rokem osmdesát devět vyznamenal krásnou stranickou kariérou, dotáhl to na ministra zemědělství. Po roce osmdesát devět zažil oslnivou kariéru podnikatelskou: rodinná firma nakoupila za stovky milionů potravinářské firmy, ale když došlo na placení, z podniku náhle byla schránka na dluhy ve vlastnictví kyperského holdingu. Část z šestisetmilionového dluhu spadla do klína státu, respektive České konsolidační agentuře, zatímco cenný majetek – například xaverovské továrny na kuřecí maso nebo firma Boneco byl vyveden do nové rodinné firmy.

Ale jen houšť. Když příště prezident vyznamenátřeba Grebeníčka staršího in memoriam, alespoň si víc lidí uvědomí, že brát stát jako zdroj mravní inspirace je poněkud… absurdní. Pokud zrovna pojídáte chlebíčky mazané majonézou Boneco, přejeme dobrou chuť.

+18
+
-

5. Já chci sušenku!

Nejspíš i vás na webu otravují přibývající hlášky o „cookies“. Vyvolává to vzpomínky na legendární virus „sušenka“ z počátků věku PC. Příslušná regulace pochází (překvapivě) z Bruselu, za letošním zvýšením frekvence je prý jen změna pravidel Googlu. Ale nebojte, na dalším zpřísnění regulace už se pracuje. Proč je to absurdní? Kdo se vyzná, cookies a další havěť může zakázat/omezit nastavením prohlížeče. A kdo se nevyzná, ten povinnou hlášku stejně jen odklikne. Ale určitě vznikne pár nových pracovních míst v IT sektoru, takže Brusel konečně plní strategii budování znalostní ekonomiky!

+21
+
-

4. Komunista lačný kapitálu

O švýcarském incidentu europoslance Ransdorfa jste asi četli. Absurdní na něm není ani tak to, že je někdo tak hloupý a/nebo chamtivý, že neprohlédne letitý podfuk. Hořkou pachuť celé věci dává fakt, že někdo takový se jeden den pokusí „vybrat“ banku a druhý den fakticky spolurozhoduje o její regulaci, respektive o regulaci celé evropské ekonomiky a ovlivňuje tak životy milionů lidí a toky miliard eur. To si zaslouží bramborovou medaili. Ať má soudruh co jíst, kdyby náhodou šel bručet za pokus o podvod boj proti nadnárodnímu velkokapitálu.

+40
+
-

3. Svlékněte se pro vlast

Americká TSA se chystá utratit desítky milionů dolarů za další „svlékací“ rentgeny na letiště. Dosud měli cestující na výběr mezi tradiční prohlídkou a elektronickým striptýzem, nyní si úřad dělá větší prostor pro druhou variantu. To je skvělá zpráva, teroristé už neukryjí v trenkách ani sebemenší překvapení! Problém? Přístroje (či jejich obsluha) neodhalily zdrcující většinu atrap bomb, které se přes ně pokusili propašovat kontroloři.

+16
+
-

2. Střevní katar ve jménu sportu

Pokud vám neztuhl úsměv na tváři už z představy výbušného obsahu teroristových trenýrek, přejde vás legrace teď. Při stavbě infrastruktury pro fotbalové mistrovství v Kataru už zemřely stovky zahraničních dělníků. Přesné číslo je nejisté – vláda tvrdí, že při stavbě stadionů nezahynul nikdo, ale šampionát samozřejmě není jen o stadionech. FIFA má dost vlastních problémů, takže ji specifika katarského trhu práce zřejmě příliš nevzrušují. Stříbrná medaile a vztyčený prostředníček každopádně míří bafuňářům (nejen) z FIFA. Byznys je byznys, ale aspoň se proboha přestaňte tvářit, že zrovna vám jde o nějaké vznosné ideály.

+96
+
-

1. České hlavy? Hlavně poslušné!

Vítěz žebříčku vypadá neškodně, ale i tady jde o život. Děti by si neměly hrát se ohněm, to dá rozum. A už vůbec ne s chemikáliemi! Stát tedy od Nového roku fakticky zakázal chemická praktika. Teď hledá způsob, jak je zase povolit. Ale to by neměl! Nepotřebujeme přece žádné nové profesory Holé, kteří by klohnili život zachraňující utrejchy. Studenti by hezky měli sedět ve třídě a psát eseje o genderové rovnosti, sociální inkluzi a multiplikačních efektech státních dotací. To je nejlépe připraví na perspektivní povolání byrokrata. A na psaní projevů o tom, jak je třeba podporovat vědu a inovace…

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 12. 2015 12:03, Pavel Novotný

Článek je bezva a sám jsem hlasoval a také proti Zemanovi. Ale na druhé straně bych očekával sebereflexi a všichni novináři věrozvěstové, kteří na prvních stranách na Zemana slintali, když řekl, že Ukrajina je chřipka a Islámský stát rakovina, tak by teď na stejném místě měli předvést pokání. Tedy pokud jsou nezávislí a svobodní a neodumřely jim už všechny hanbové buňky.Absurdity se novinářům evidentně nevyhýbají.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

4. 9. 2013 | Aleš Tůma | 22 komentářů

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

Filmoví producenti ve Španělsku skupují vstupenky do kina, protože podle počtu prodaných lístků se určuje státní dotace. Zdá se vám to absurdní? Je to jen malá ochutnávka.

Jak v trenýrkovém království vařili HDP

28. 3. 2013 | Tomáš Fürst | 14 komentářů

Jak v trenýrkovém království vařili HDP

Na obou březích Atlantiku se nadělá spousta řečí o vzdělanostní společnosti a přechodu k ekonomice založené na službách s vysokou přidanou hodnotou. Tuto cestu za světlými zítřky s... celý článek

Partners Financial Services