Nástroj na zvýšení zisku i prestižní ocenění

PR článek | rubrika: PR Článek | 3. 4. 2014
Z řady ocenění firem vybočuje jedno, které se liší svojí komplexností, světovým renomé a zejména tím, že firmy přivádí na cestu růstu zisků, lepší efektivity a konkurenceschopnosti: Národní cena kvality ČR.
Nástroj na zvýšení zisku i prestižní ocenění

Řečeno sportovní terminologií, účast v Národní ceně kvality ČR není jen jedním závodem. Je to soustředění za účasti nejlepších trenérů a metod, které závodníkům významným způsobem zvyšuje výkonnost. Závod a stupně vítězů jsou už jen třešničkou na dortu.

Národní cenu kvality v Německu předává Angela Merkelová

Národní cenu kvality v Německu předává Angela Merkelová

Bez Modelu excelence EFQM by nebylo Národních cen kvality

Na konci 80. let bylo jasné, že Evropa zaostává za světovou konkurencí, a že je třeba s tím něco udělat. Evropské firmy proto založily nadaci EFQM, která dostala jediný úkol: vybrat nejlepší metody a postupy a připravit systém - návod pro evropské firmy - jak se vrátit ke konkurenceschopnosti a prosperitě. Tak vznikl Model Excelence EFQM, který dnes v Evropě využívá přes 60% velkých a středních firem a desetitisíce těch menších.

Základní myšlenka modelu je jednoduchá:  Popsat podrobně firmu prostřednictvím otázek a odpovědí, umožnit srovnání s obdobnými společnostmi a ukázat managementu, kde konkrétně má podnik nedostatky. Vznikne zpráva, která je podrobnou mapou chyb a možností ke zlepšení, takže i nejvyšší vedení okamžitě odhalí i problémy v odlehlém oddělení a získá návod, jak je odstranit.

"Model firmě jasně ukáže její slabá místa a také cestu k jejich nápravě a při dlouhodobém využívání přesně dokladuje, kde se firmě daří a kde musí své činnosti dále zlepšovat", vysvětluje Jan Taraba, ředitel Národního infomačního střediska podpory kvality.

Výsledky zavedení modelu ve firmě jsou podle nezávislých průzkumů jednoznačné: podle studie Univerzity v Leicesteru, stoupnou v pětiletém horizontu např. tržby firmy, která Model excelence EFQM používá o 77% více, než obdobným firmám, které model nepoužívají.

Model navíc díky bodovému hodnocení všech činností firmy umožňuje porovnávat i různě velké společnosti v různých oborech. Proto se stal základem v hodnocení Národních cen kvality a také evropské EFQM Excellence Award.

Předávání Národních cen kvality probíhá v prostorách Španělského sálu za účasti nejvyšších představitelů státu

Předávání Národních cen kvality probíhá v prostorách Španělského sálu za účasti nejvyšších představitelů státu

Národní ceny kvality v ČR

V naší zemi je model využíván jen sporadicky. Co brání českým firmám ve využití tohoto vyzkoušeného a prokazatelně funkčního nástroje?

"Neznalost, neochota plánovat, a špatná zkušenost s různými "zázračnými" metodami, které v minulosti nabízeli – často za nehorázné prostředky - našim podnikatelům někteří poradci, " vyjmenovává hlavní příčiny Pavel Ryšánek, který Národní ceny kvality v ČR zakládal. "Je to nepříjemná situace: máme k dispozici špičkový nástroj, který prokazatelně zvyšuje výkonnost firem o desítky procent, ale nemáme prostředky na to, abychom ho podnikatelské veřejnosti podrobně představili a osvětlili všechny jeho výhody a překonali všechny ty nesmyslné pověry, které se s moderními metodami řízení v myslích našich podnikatelů pojí."

Přitom i zkušenosti českých podnikatelů ukazují, že efektivní využití modelu přináší zvýšení konkurenceschopnosti a lepší hospodářské výsledky. A pokud existuje celosvětově uznávaný doklad o tom, že je firma dobře řízena a že dodává vynikající výrobky či služby, pak jsou to Národní ceny kvality.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu si uvědomuje význam, který by mohl mít Model Excelence EFQM pro naši ekonomiku, a podporuje účast firem v Národní ceně kvality ČR. Díky této podpoře vyjde zavedení modelu mnohem levněji, než prostřednictvím poradenské firmy," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality.  "Prostředky a práce investovaná do účasti v programu se firmě velmi rychle vrátí."

Do letošního ročníku Národní ceny kvality ČR se můžou firmy přihlásit do konce dubna, takže na nastoupení "cesty k excelenci" je nejvyšší čas.

Více na www.narodnicena.cz www.sokcr.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services