Do kolika umíme počítat?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 26. 11. 2013
V minulých týdnech se na stůl nebo alespoň na stránky médií vrátila debata o přijetí eura. Z části jde samozřejmě o reakci na pochybnou kurzovou intervenci ČNB, musíme ale počítat s tím, že se těma bude vracet častěji – a měli bychom se na ně pořádně připravit.
Do kolika umíme počítat?

Až doposud se většina veřejných debat o euru odehrávala v rovině pocitů, filozofických názorů na evropskou integraci a emocí spojených se ztrátou jednoho z národních symbolů. Téměř ale chyběly racionální ekonomické argumenty a analýzy, které by dokázaly vyhodnotit přínosy a náklady se zavedením eura spojené.

Co nás stála koruna

Debatu znovu rozšířil známý český ekonom Ondřej Jonáš, podle kterého byl český hrubý domácí produkt kvůli deseti letům otálení s přijetím eura za těchto deset let nižší o 613 miliard korun HDP, tedy zhruba 60 tisíc korun (neboli půlku slavné Kalouskovy složenky) na každého z nás. Podobně velké dopady vyčíslila před dvěma lety také studie Viléma Semeráka a Jana Švejnara.

V tuto chvíli ale nechci komentovat přijetí eura (i když myslím, že ze zemí mimo eurozónu by pro nás mělo euro největší přínos a měli bychom je zavést co nejdříve po uklidnění současných problémů). To, co považuji za mnohem důležitější, je schopnost či neschopnost popsat, změřit a vyhodnotit přínosy různých rozhodnutí.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Kdo bude lepší prognostik, ministerstvo financí, nebo OECD? MF výhled české ekonomiky zlepšilo na minus 1 %, OECD zhoršilo na minus 1,5 % (původní odhad MF).
  • Jak má vypadat správná komunikace ředitele dopravního podniku s omluvou za problémy v metru. Poučné.
  • Larry Summers – výborné video o tom, proč jsme na tom ještě hůř, než si myslím.Kdo bude lepší prognostik, ministerstvo financí, nebo OECD? MF výhled české ekonomiky zlepšilo na minus 1 %, OECD zhoršilo na minus 1,5 % (původní odhad MF).

Kdo nám to spočítá?

Tohoto pragmatického přístupu se v naší veřejné debatě stále nedostává, a navrch tak často mají emoce. V osobním životě většiny lidí jsou emoce obvykle velmi špatným dlouhodobým rádcem – a stejně to platí i pro rozhodování celého státu. A stejně jako se rozum často dostává do ústraní v osobním životě, nemá často navrch ani v rozhodování státu.

Posledních deset let se přitom všechny vlády hlásí k tomu, že budou aplikovat mezinárodní pravidla hodnocení regulace. V ideálním případě, ať už jde o přípravu nějaké sektorové vyhlášky, novely zákona, definování pozice v rámci vyjednávání v Evropské unii nebo u rozhodování o vstupu do eurozóny, by měl být nejprve jasně popsán problém a navrhnuto několik variant řešení. U všech reálných variant by se měly popsat a vyhodnotit náklady a přínosy, ideálně po konzultaci se všemi dotčenými.

Nesmí jít přitom o pouhé slohové cvičení, základem hodnocení musí být čísla. Kdyby se v posledních letech debata o euru vedla věcně a řešili bychom, jak zavedení eura podpoří českou ekonomiku a jaké náklady by euro naopak mělo, byli bychom mnohem dál. A to i v situaci, kdy jsou dnes přínosy mnohem lépe měřitelné než možné náklady dané nejasným dalším vývojem eurozóny. Podobně pragmatickou debatu bychom měli vést také o dalších zásadních rozhodnutích, které budeme muset činit. Naše ekonomika potřebuje každý impuls, který budeme schopni najít. Jinak budeme oproti našim sousedům zaostávat čím dál více a velmi rychle přijdeme o poslední zbytky konkurenceschopnosti, kterou ještě máme. 

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Měnová intervence ČNB. Komu pomůže a komu ublíží?

15. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Měnová intervence ČNB. Komu pomůže a komu ublíží?

Co bude oslabení koruny znamenat pro naše peněženky? A nedopustila se Česká národní banka omylu? Přečtěte si názory Karla Havlíčka, Jiřího Rusnoka, Petra Macha a dalších osobností ze... celý článek

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

8. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

Je stávající podoba eurozóny udržitelná, nebo by měl někdo jít z kola ven? Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl a řada dalších evropských ekonomů se přiklání k druhé variantě.... celý článek

Německo má stranu proti euru. Čím hůř bude, tím lepší výsledek ji čeká

17. 4. 2013 | Luboš Palata | 2 komentáře

Německo má stranu proti euru. Čím hůř bude, tím lepší výsledek ji čeká

Na německé pravici vznikla o víkendu Alternativa pro Německo (AfD), která by se dala zjednodušeně nazvat „Strana proti euru“. Bohužel pro novou partaj popularita eura v Německu (překvapivě)... celý článek

Ustojí Polsko a Ukrajina své úžasné Euro?

6. 6. 2012 | Luboš Palata

Ustojí Polsko a Ukrajina své úžasné Euro?

Pozítří začíná v Polsku a na Ukrajině mistrovství Evropy ve fotbale, jedna z největších událostí ve sportovním světě a současně také jedna z nejdražších. Zvláště pro země, které musí... celý článek

Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?

18. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Měla by Česká republika v budoucnu přijmout euro?

Přijetí eura je v současné době pro Českou republiku zřejmě hudbou budoucnosti. Měl by však náš stát o tuto změnu ještě vůbec usilovat? Jedná se spíše o ekonomické, nebo politické rozhodnutí?... celý článek

Partners Financial Services