České hospodářství poškozuje pokračující mocenský chaos

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 31. 10. 2013 | 17 komentářů
Česká republika se stává politicky nejméně stabilní a vypočitatelnou zemí ve střední Evropě. Může to mít i velmi vážné ekonomické dopady.
České hospodářství poškozuje pokračující mocenský chaos

Český prezident Miloš Zeman rozehrává stále víc mocenskou ruletu, v níž odmítá respektovat ústavní zvyklosti, ducha české Ústavy i zeměmi přinejmenším té staré Evropské unie obecně respektované demokratické postupy. Česku tak už „díky“ Miloši Zemanovi přes čtvrt roku vládne nelegitimní vláda Jiřího Rusnoka, která přijímá mnohá nelegitimní rozhodnutí a tváří se a chová, jako by tu neměla být příštích deset týdnů, ale deset let. Naši zahraniční partneři nejsou ale tak hloupí, aby si nevšimli tohoto podivného postavení Rusnokova kabinetu, a tak samozřejmě se zásadnějšími dohodami a jednáními čekají na novou, parlamentem řádně potvrzenou českou vládu.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Hrad zničil šanci na stabilní vládu

Volby, z nichž vzešla parlamentní všehochuť a v nichž je faktickým vítězem strana ANO miliardáře Andreje Babiše, ale situaci nijak neulehčily. Přesto se začala už v prvních hodinách po sečtení hlasů rýsovat možnost sestavení poměrně funkční vlády ČSSD, ANO a lidovců, která by měla se 111 hlasy ve Sněmovně poměrně jistou většinu, umožňující efektivní vládnutí.

Tento vývoj však šel zcela proti plánům Miloše Zemana a jeho okolí, a tak nařídili „pučistům“ v ČSSD v čele s místopředsedou této strany Michalem Haškem, aby do toho takzvaně „hodil vidle“. I kdyby nakonec podařilo Bohuslavu Sobotkovi nad vzbouřenci zvítězit, sociální demokracie přestala být vypočitatelnou stranou. Když uvážíme, že ani ANO zatím není nijak čitelným subjektem a její pevnost se teprve bude muset osvědčit, je vládní většina 111 hlasů pouze papírová záležitost. V realitě může přestat platit, jakmile se Zemanovi bude chtít.

Možným technickým problémem, který na případnou budoucí koalici čeká, je také lustrace Andreje Babiše. Miliardář vede spor se slovenským Ústavem paměti národa ohledně své evidence jako spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti (StB). Je tedy otázka, zda bude moci tady v Česku předložit čisté lustrační osvědčení, které je stále ještě podmínkou pro jmenování ministrem, další neznámou je, jak se Babiš zachová, pokud slovenský soud jeho žalobu proti zanesení do registrů agentů StB zamítne.

Mezi Rumunskem a Bosnou

Přestože tu jsou varianty sestavení většinové vlády, pravděpodobnější je, že mocenský chaos, v němž bude svoje mocenské pozice betonovat Miloš Zeman a jeho okruh, bude další měsíce pokračovat. Dokonce ani předčasné volby nemusí být v dohledné době možné, protože se v Poslanecké sněmovně bude jen těžko hledat ústavní většina pro jejich vyhlášení.

Česko tak ze středoevropského rámce sklouzává kamsi na Balkán, mezi země jako Rumunsko, kde dlouhé měsíce zuřil boj o legitimitu mezi vládou a prezidentem, nebo Bosna a Hercegovina, v níž nefunkční parlament a vláda neumožňují zemi překonat následky války a hospodářsky se vzpamatovat. Tady ve střední Evropě podobný chaos panoval snad jen v Polsku na začátku devadesátých let a pak za vlády bratrů Kaczyńských v letech 2005–2007.

Stabilita vlády, vypočitatelnost politiky a jasný partner pro vyjednávání samozřejmě nejsou jedinými kriterii zájmu či nezájmu zahraničních investorů, ale jistě hrají při rozhodování těch seriózních důležitou roli. A pak je tu Evropská unie, pro niž jsme dosud sice byli partnerem obtížným, ale alespoň nějakým. Chaotická situace, mocenské tahy Hradu, pokračující „prozatimní“ vláda, to vše podvazuje pozice České republiky při jednáních s Bruselem. Mimo jiné například při rozhodování o využití stovek miliard korun z fondů Evropské unie v příští finanční perspektivě pro roky 2014 až 2020.

Anketa

Dočkáme se letos nové vlády s důvěrou?

Vysoká cena za Zemana

I kdyby se nakonec Brusel smířil s dominantní pozicí Hradu a začal vyjednávat se Zemanem a jeho okolím, tak zjistí, že úřednické a intelektuální zázemí Zemanovy prezidentské kanceláře se blíží nule. A že kromě „bonmotů“ a několika nahodilých hesel a Zemanových představ o budoucnosti Evropské unie se mnoho rozumného nedozví. A s představou Zemana, že by bylo prima velkou část evropských prostředků investovat do kanálu Labe–Odra–Dunaj, nebude Brusel, doufejme, souhlasit.

Česko tak za Zemanovu vizi, že přímým prezidentským mandátem dostal bianko šek zemi vládnout, může zaplatit velmi vysokou nejen politickou, ale i ekonomickou cenu.

Pověst nejpodivnější země střední Evropy se lehko získává a těžko se bude překonávat. Nálepka nestabilního státu může přinést jak vyšší dluhopisové úroky, útlum investic, propad kurzu koruny, nebo naši neúčast při klíčových rozhodnutích Evropské unie. Česko, které se po mnoha měsících nestability potřebovalo nadechnout, opět lapá po dechu.

Autor je redaktor Lidových novin a MF DNES

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2013 8:31, Pavel

Za oslovení oslovený nemůže, to je vizitka oslovujícího. Nebo snad když jeden SOUDRUH učitel uváděl na výchovném koncertě vystoupení slovy "A nyní vám soudruh Wagner zahraje od soudruha Mozarta koncert pro lesní ROH." tak to znamená, že Mozart byl komunista?

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2013 17:29, Barrel

To je fakt úžasné. Kritizujete s Fredym kde koho, smějete se dalším aktérům diskuze, a pak zbaběle volíte bezvýznamnou straničku, která nemá sebemenší šanci dostat se do parlamentu, natož pak vládnout, a tutíž ani doplácet na podobné problémy, jako potkají strany typu ODS či ČSSD.
Takové voličské chování nelze považovat za nic jiného než alibismus a neschopnost riskovat třeba na nových nadějných stranách, které ale opravdu mají vliv. Jediným reálným výsledkem takové volby jako je ta vaše (a to nejen Svobodní, ale SZ, SPOZ, BOBO, apod.) je to, že jsou pak na provoz těchto často velmi amatérských spolků vypláceny desítky miliónů korun ze státního rozpočtu, a plno pseudopolitiků pak z toho může vegetovat. Druhým výsledkem jsou propadnuté hlasy ve prospěch KSČM.
Pánové zkuste někdy, než se budeme ostatním vysmívat a koukat na ně s despektem, používat i vlastní mozek a nehoňte si triko v domnění, že všichni, co volí smysluplné strany jsou mimo, jenom proto, že se vždy u toho, kdo vládne, dříve nebo později objeví problém - často lidský. To je normální. Jestli vám ale ke štěstí stačí pocit, že vámi volení politici nikdy nic nepokazí, protože nemají jak, tak vám blahopřeji. Ještě že takto hloupě většina národa neuvažuje. To bychom tu měli 20 stran o 4% hlasů a parlament plný komunistů.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pavel Kohout: Je po volbách

30. 10. 2013 | Pavel Kohout | 20 komentářů

Pavel Kohout: Je po volbách

Jaký je hlavní a podstatný výsledek voleb? Stará levice nemá většinu ve Sněmovně. Velká úleva. Není jisté, co bude. Jisté je, že mohlo být hůř.

Koho máme rádi, kdo nám pije krev? Vybíráte sympaťáky a padouchy byznysu a politiky

12. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Koho máme rádi, kdo nám pije krev? Vybíráte sympaťáky a padouchy byznysu a politiky

Už rok a čtvrt na serveru Peníze.cz proti sobě o vaši přízeň bojují politici, ekonomové, podnikatelé a další osobnosti, které mají co do činění s penězi. Někteří jsou ukázkovými příklady... celý článek

Třicet českých národních stříbrných Jiřího Rusnoka

6. 8. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Třicet českých národních stříbrných Jiřího Rusnoka

Premiér Jiří Rusnok opakovaně mluví o tom, jak by stál o místo v bankovní radě České národní banky. Co je ale na křesle v centrální bance tak zajímavého, že je kvůli němu jak za příslovečných... celý článek

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

25. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

Vláda nikým nezvolená.Vláda v pravém slova smyslu dosazená. Obývá Strakovu akademii a spravuje zemi. Jediným vodítkem pro naše očekávání jsou barvité životopisy jejích členů a osobnost... celý článek

Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

28. 1. 2013 | Petr Hampl | 24 komentářů

Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

Volební kampaň Richarda Nixona v roce 1972 sjednotila téměř všechny vzdělané a kultivované Američany: hlasovali proti němu. Jen málokterý příslušník vyšších vrstev pochyboval, že Nixon... celý článek

Partners Financial Services