Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 4. 9. 2013 | 22 komentářů
Filmoví producenti ve Španělsku skupují vstupenky do kina, protože podle počtu prodaných lístků se určuje státní dotace. Zdá se vám to absurdní? Je to jen malá ochutnávka.
Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

Dotačních programů, které vyvolávají smích, slzy, případně obojí zároveň, je totiž přehršel.

Ne, tento článek nemá za cíl kritizovat zlou, falešnou a prázdnou EU. Jednak se o dotacích spolurozhoduje na úrovni členského státu, jednak kreativita kvete i tam, kde ji nepřihnojuje pindík proslulého bruselského čurajícího chlapečka.

Protože snaha měřit míru absurdity by byla poněkud... absurdní, je následující žebříček založen na zcela subjektivních kritériích. Pro úplnost dodejme, že na většinu zmíněných absurdit už někdy někdo upozornil. Pokud najdete koninu podpořenou z veřejných peněz, ale dosud řádně neproslavenou, dejte nám o ní vědět v diskuzi.

Dobrá konina!

+33
+
-

10. místo: Šrotovné

Vody historie se nad ním zavřely, ale přesto si zaslouží čestné (či spíše nečestné) 10. místo. Po vypuknutí globální recese vymyslela jakási chytrá hlava, nepochybně nezávislá na lobbingu automobilek, dotaci na výměnu starého auta za nové. Podle studie provedené pro odborný server edmunds.com stálo v USA každé dodatečné auto (prodané nad rámec trendu) 24 tisíc dolarů. A to se vyplatí!

Dobrá konina!

+57
+
-

9. místo: Tak, a teď si vás kúpim všecky

Nedávno zkrachovalá farma herce Bolka Polívky dostala z evropských peněz 12 milionů korun. Ještě lépe si vedl miliardář Andrej Babiš, firma Čapí hnízdo, patřící do jeho holdingu, inkasovala 50 milionů na rekonstrukci stejnojmenného statku. Ale abychom někoho neférově nepranýřovali – luxusních hotelů s modrou cedulkou na fasádě u nás vznikly desítky až stovky. Lidovky uvádějí, že to za posledních pět let v ČR bylo za čtyři miliardy korun. Řadu projektů příjemci dotací po uplynutí stanovené doby se ziskem prodali. Tož, kurvahošigutentag!

Dobrá konina!

+35
+
-

8. místo: Dotace na filmy

Osmá příčka připadla již zmíněnému programu dotací pro filmové producenty ve Španělsku. Idea nebyla špatná: podpořit jen životaschopné filmy, na které do kina přijde víc než jen pár hipsterů. Poctivce, který to vymýšlel, bohužel nenapadlo, že logická reakce je návštěvnost zfalšovat…

Dobrá konina!

+89
+
-

7. místo: Solární dotace

O průšvihu se solární elektřinou se není třeba dlouze rozepisovat. Neomezuje se jen na Česko: historka o vynalézavých Španělech, kteří do sítě připojili dieselový agregát a mohli tak „solární“ elektřinu prodávat i v noci, už je stará. Novější a neméně pikantní je případ výrobce solárních panelů Solyndra, který v roce 2011 vyhlásil bankrot – nedlouho poté, co dostal záruku od americké vlády za úvěry v hodnotě přes půl miliardy dolarů. Inu, vláda ví, jak podnikat, proto jí přidělujeme šťastnou sedmičku. Nezbývá než doufat, že výsledky českého státního fondu rizikového kapitálu budou lepší.

Dobrá konina!

+46
+
-

6. místo: Investiční pobídky

Kdykoliv slyšíte politika prohlašovat, že vytvoří pracovní místa, řádně ho majzněte po hlavě kopií sebraných spisů Frédérica Bastiata (dáte tím práci knihvazačům!). Investiční pobídky jsou klasickou ukázkou rozbitého okna. Stát okrade Petra, aby mohl dát Pavlovi. Co je vidět, je krásná nová fabrika. Co není vidět, jsou tisíce živnostníků, kteří se na ní složili, a kteří si můžou tak maximálně zanadávat v hospodě.

Dobrá konina!

+40
+
-

5. místo: Cukr je dotovaný – zdaňme ho!

Pětka je hezky kulaťoučké číslo, a proto páté místo putuje za oceán. Člověk by čekal, že v zemi, kde je více než třetina dospělé populace obézní, bude vláda dotovat spíš fitness centra. Miliardy dolarů ročně ovšem dostávají pěstitelé kukuřice. Část těchto peněz tak dotuje výrobu kukuřičného fruktózového sirupu, který se přidává do všeho možného od limonád po uzeniny. Absurdita je hned dvojnásobná – sirup je výrazně levnější než běžný cukr, protože ten je zatížen vysokým dovozním clem. Podle některých studií prý navíc sirup k obezitě přispívá víc než běžný cukr.

Jak to vyřešit? Jednoduše: zavést speciální daň na nezdravé jídlo a limonády. Daňový poplatník se prohne hned dvakrát. Ale to neva, je to tlouštík, takže neuteče, a peníze se musí točit!

Dobrá konina!

+52
+
-

4. místo: Homeopatie pro zvířátka

Je to sice starší, ale nepříliš známý případ: poslanci europarlamentu zvedli ruku pro dva miliony eur na studii používání homeopatických „léků“ pro zvířata. Prosazování metod, které za léčivé prohlašují roztoky s koncentrací méně než jedna molekula účinné látky na veškerou hmotu v pozorovatelném vesmíru, zaslouží bramborovou medaili. Jestli studie nakonec skutečně proběhla, to se těžko dohledává. Ale byla by škoda, kdyby spadla pod stůl. Třeba by vysvětlila, proč uživatelé homeopatických přípravků okamžitě nezemřou na otravu ze stopových množství škodlivin obsažených v „potencované“ vodě.

Dobrá konina!

+72
+
-

3. místo: Dotace na dotace

Zvláštní smysl pro metahumor prokázal dotační úřad, který se stal jediným úspěšným žadatelem o dotaci v rámci Regionálního operačního programu Severozápad. Peníze z Evropské unie dostal na svůj provoz. Nic jiného zadotovat nešlo, protože výplaty peněz jsou kvůli podezření z podvodů pozastaveny. Pevně doufáme, že za získané peníze úřad nakoupil výkonné skartovačky, a udělujeme bronz.

Dobrá konina!

+38
+
-

2. místo: Genderový audit se vám podívá na rouru

Výživným zdrojem pobavení je Evropský sociální fond. Jistě podporuje mnohé chvályhodné projekty – například poradnu pro sexuální pracovnice pod názvem Jihočeská rozkoš (adresa sídla: ulice Vlhká, Brno). Užitečnost jiných je otázkou. Hitem je samozřejmě podpora rovnoprávnosti pohlaví, takže slovem „gender“ se to v dokumentaci jen hemží. Tak například v projektu „Odborné vzdělávání pracovníků výroby a rozvodu tepla a stavební výroby“ zaměstnanci zapojené firmy mimo jiné „vyplní dotazník mapující jejich genderové zkušenosti“. Výstupem pravděpodobně bude návrh nového tvaru rour od topení, protože jde o nechutný falický symbol.

Dobrá konina!

+103
+
-

A vítězem se stává...

Protože rozhledny v údolí už figurovaly v loňském článku na podobné téma, první místo jim přidělit nemůžeme. Naštěstí se ale objevil víc než důstojný nástupce: podporu z veřejných rozpočtů včetně Evropského fondu pro regionální rozvoj obdržela stavba kostela v Bavorsku. Ovšem ne jen tak ledajakého kostela, ale kostela ze sněhu v městečku Mitterfirmiansreut. Jestli cedulku „postaveno z evropských fondů“ místní obyvatelé zapíchnou do louže při jarním tání, o tom zdroje mlčí. 

Autor je finanční analytik Partners

Omluva čtenářům

Jak upozornil zvídavý čtenář, horký sněhový favorit našeho žebříčku, tedy bavorské iglú Boží, nakonec evropskou dotaci nedostal. Děkujeme za upozornění, všem čtenářům se omlouváme a vracíme všechny finanční prostředky, kterými vznik článku podpořily eurofondy. První příčka žebříčku tedy zůstává volná a je jen na vás, koho na ni usadíte. Několik pěkných kandidátů už se v diskuzi objevilo.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+113
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2013 10:26

Každá dotace je zlo. Jeden je okraden a druhý obohacen, přitom se ještě kus dotace prošustruje v procesu, než je vůbec přerozdělena. Kolik peněz se rozhází za nesmysly, a to ještě vláda a EU mají drzost (1) utrácet více než se vybere, tj. hospodařit se schodkem, a zvyšovat daně, (2) všude cpát lživé cedulky „Financováno z EU“, mělo by tam být „Financováno z peněz, které jsme vám sebrali.“ Jindy bych už na tomto místě příspěvek do diskuse ukončil, ale jelikož se čas do voleb krátí, možná je vhodné připomenout, že tu máme jednu stranu (snad jedinou), která dotace neuznává – svobodni.cz.

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Tůma: Proč nevadí bezvládí

26. 8. 2013 | Aleš Tůma

Aleš Tůma: Proč nevadí bezvládí

Vláda padla, nová nezískala důvěru, než bude nová, chvíli si počkáme. Co to znamená pro ekonomiku? Bude po zbytek roku pod slabým vedením vlády v demisi churavět? Sotva. Trocha bezvládí... celý článek

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

14. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

Od pondělka můžou zájemci žádat o dotace z druhého kola Zelené úsporám. Stát v něm rozdělí necelé dvě miliardy korun. Proti prvnímu kolu tedy podstatně míň peněz. Dotace se tentokrát... celý článek

Jak v trenýrkovém království vařili HDP

28. 3. 2013 | Tomáš Fürst | 14 komentářů

Jak v trenýrkovém království vařili HDP

Na obou březích Atlantiku se nadělá spousta řečí o vzdělanostní společnosti a přechodu k ekonomice založené na službách s vysokou přidanou hodnotou. Tuto cestu za světlými zítřky s... celý článek

Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

26. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

Unie, otřes se! A skončí to otřesně. Tak by se dalo vystihnout čerpání evropských dotací po česku. A nejen po česku! Evropské peníze se lijou do kanálu i jinde. Pojďme se podívat na... celý článek

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Partners Financial Services