K čemu nám vlastně je ministr financí?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 9. 7. 2013 | 5 komentářů
Ministr financí v Rusnokově vládě bude především posunovačem papíru a úředníkem, který se bude starat o to, aby se v úřadě svítilo a topilo. Ale příští plnohodnotný ministr financí bude hrát při rozhodování o osudu České republiky velmi důležitou úlohu.
K čemu nám vlastně je ministr financí?

Ministr financí má v podstatě tři volby. Buďto se stát mistrným technologem moci a využívat mocenské síly svého úřadu (pro osobní a/nebo stranický prospěch), nebo být v podstatě neviditelným úředníkem a pouze plnit politické zadání svého premiéra. Anebo – třetí možnost – využít možností ministerstva financí a pomáhat České republice k dlouhodobému úspěchu. To by ovšem žádalo vzácnou osobu, které přemýšlí dlouhodobě, dívá se dál než na jedno volební období.

Rusnokův ministr financí tedy bude mít za úkol především nic příliš nepokazit a – pokud mu snad záleží na zbytcích osobní pověsti – možná také zkusit brzdit největší výstřelky těch, kteří budou chtít pár měsíců u moci využít k získání vlivu na veřejné peníze a na podniky ve vlastnictví státu. To, že Rusnokův kabinet má před sebou jen krátké vládnutí, nás totiž před takovými útoky neuchrání, spíš budou vedeny s o to větší silou a bezohledností.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Menu rozlučkové večeře. Zeman & vláda duchu top české gastro: vývar, šunka + křen, krkovička + brambor, čoko zmrzlina.
  • Česká ekonomika: průmysl meziročně minus 2,2 %, stavebnictví dokonce minus 15,5 %, nových stavebních povolení o pětinu méně.
  • Jaké dárky připraví Roman Janoušek novým ministrům, zejména vnitra a spravedlnosti?

Za malou úsporu lze taky draze zaplatit

Na co by se měl zaměřit nový plnohodnotný ministr financí? Všichni mají před očima především státní rozpočet a daně, úkolů je ale mnohem víc. Ale pojďme začít u rozpočtu. Odcházející vláda byla pozoruhodná tím, jak umanutě vyzývala k svaté válce proti schodku státního rozpočtu. Pro nového ministra ale mělo být mnohem důležitější to, jak se peníze utrácejí. Zejména pro zemi neschopnou dostat se z dlouhodobé recese, je nesmírně důležité, kam se veřejné prostředky investují. Můžeme hledat investice, které mají největší multiplikační efekt, ale také můžeme veřejné peníze v podstatě vyhodit z okna bez zásadního přínosu. Schopnost ministra financí klást důraz na přínosné investice rozhodne o tom, jak rychle se z nečasovské recese dostaneme. A je úplně jedno, jestli to bude se schodkem 2,6 nebo 2,9 procenta hrubého domácího produktu.

Nižší schodek by mohl ministr financí zajistit mimo jiné tím, že si bude pečlivě hlídat, jaké dopady mají různé vládní výdaje. Jeden příklad za všechny – Nečas jako jedno z populistických témat přijal boj proti „zneužívání“ sociálních dávek. Možná tím pár korun ušetřil – ale přitom mu bylo úplně jedno, že se kvůli nesmyslně nastavenému příspěvku na bydlení aktivně vytvářejí chudinská ghetta a že veřejné peníze tečou k pár bezskrupulózním jedincům místo toho, aby pomáhaly potřebným. Hospodářské náklady na likvidaci následků téhle politiky přitom výrazně převýší „úspory“ z odebraných sociálních dávek.

Anketa

Co dostaneme po volbách na ministerstvo financí?

Veliká výzva, veliké tlaky

Ministr financí má v ruce i daně, ale rozhodně nemá tak volnou ruku, jak si řada lidí myslí. Základní parametry, tedy výše jednotlivých daní, jsou totiž založeny na politickém konsensu a v konečném důsledku tyto základní parametry ovlivňuje především premiér. Ministr financí ale může sehrát důležitou roli v tom, jestli bude daňový systém zaplevelen dalšími a dalšími výjimkami – nebo se rozhodne systém pročistit a dá šanci podnikům a především podnikatelům volně dýchat. Jednodušší a hlavně stabilní daňový systém má přitom na výkonnost ekonomiky vyšší vliv než případná změna daňové kvóty o nějakou tu desetinu procenta.

Ministr financí je ale také regulátorem finančního trhu a hazardu, řeší staré ekologické škody, je akcionářem významných firem a může být hlasitě slyšet v Bruselu. To všechno jsou věci, které výrazně ovlivňují naši budoucnost – a bude velmi zajímavé sledovat, jak s nimi naloží ministr s životností delší než pár týdnů. Ten přicházející by si měl především dát pozor na to, kolik drahých kompromisů po něm budou jeho političtí chlebodárci chtít. 

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žijeme na dluh příštích generací?

14. 5. 2013 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Žijeme na dluh příštích generací?

Varovné předpovědi, že nás čeká řecká apokalypsa, nevyšly. Tak prý žijeme na dluh příštích generací. To je sice pravda – ale jinak, než tvrdí naši vládní politici.

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

6. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

Migrační kolotoč, ghetta, násilí a sociální neklid... Když vybuchnul Šluknov, bylo jasné, že je třeba začít jednat. Jenže – za rok a půl se nezměnilo nic. „Sociálně vyloučených lokalit“... celý článek

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

13. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

Srdceryvný dopis malého podnikatele velkým pánům. Koho nedojmou statistiky české byrokracie, na toho uvnitř čeká roztomilé video malých lenochodů.

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

10. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

Ministr Kalousek v neděli varoval před nutností omezovat výdaje a zvyšovat daně. V dnešní ekonomické situaci je to pochopitelný krok a každý rozumný politik ho jistě podpoří. Teoreticky... celý článek

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

7. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.

Partners Financial Services