Budoucnost už není, co bývala

Aleš Tůma | rubrika: Sloupek | 10. 4. 2013 | 10 komentářů
Někdy touhle dobou už měli všechnu práci dělat roboti a sovětští soudruzi měli sklízet obilí na Měsíci. Předpovídání budoucnosti je zábavná disciplína.
Budoucnost už není, co bývala

Občas se někdo plus minus trefí. Třeba video z roku 1967 o domácnosti roku 2001, ve kterém moderátor předvádí něco, co vzdáleně připomíná internet. Jenom tvůrci neodhadli, že studnici veškerého lidského vědění budeme používat k „lajkování“ obrázků koťátek.

Bez vizionářů a spisovatelů sci-fi by svět byl o dost nudnější místo. Možná by chyběla spousta vynálezů inspirovaných právě sci-fi literaturou. Potíž je, když se někdo pokouší s vážnou tváří vydávat předpovědi na padesát let dopředu.

Většinou totiž máme sklon naivně extrapolovat současnost nebo do předpovědí promítat vlastní přání. A nejde jen o dalekou budoucnost. Vzpomínáte si na naděje, které vyvolalo „arabské jaro“? O dva roky a plus minus sto tisíc mrtvých později nevypadá Blízký východ o mnoho svobodněji a stabilněji. Pokud tu někdy zavládnou svobody západního střihu, cesta k nim bude trnitější, než mnozí doufali.

Podobně s ekonomickým rozvojem. Technologie jsou jedna věc, společenské instituce druhá. Indie díky „zelené revoluci“ dosáhla soběstačnosti v produkci potravin už v 70. letech. Přesto tu dnes pořád miliony lidí hladoví. Především kvůli centrálnímu plánování a korupci.

Rozhodně nemají pravdu ani malthusiánci, kteří vytrvale předpovídají chudobu, hlad a úpadek. Ale prosperita vyžaduje fungující trhy a vládu práva. Což jsou (i přes nesporné pokroky v rozvíjejících se zemích) zatím hlavně výsady západního světa.

Čekání na apokalypsu

Vědomí nedokonalosti našich představ o čase budoucím by mělo mít i důsledky pro investiční strategii. Věříte, že celou světovou ekonomiku v nejbližších dekádách zcela převálcuje Čína? Podobně se USA v 80. letech bály, že je převálcuje Japonsko. Jaká je skutečnost? Japonsko je pořád ekonomická velmoc, ale na „žluté nebezpečí“ už si nikdo ani nevzpomene. Země se potýká se stárnoucí populací a gigantickým dluhem a dodnes si líže rány po úvěrové bublině před dvěma dekádami. Nikdo netvrdí, že totéž se nutně stane Číně – jenom že strašení Čínou je mnohdy přehnané a nepodložené.

Další notoricky známá a očekávaná apokalypsa je peak oil. Ropa bude stále vzácnější a vzácnější a v roce 20YZ se po Zemi budou prohánět zdivočelé bandy svádějící bitky o poslední zbytky černého zlata dražšího než zlaté zlato.

Technooptimisté namítnou, že už dávno budeme mít termojaderné elektrárny. Realističtější technooptimisté namítnou – proč utrácet astronomické sumy za vývoj tak revoluční technologie, když už umíme postavit jaderný reaktor na thorium.

Anebo bude všechno jinak a jezdit a topit budeme pořád za pomoci pravěké technologie zvané oheň, jen místo ropy budeme spalovat metan z mořského dna.

Anketa

Jak hledíte do budoucnosti?

Vylepšujeme

Jak píše Nicholas Taleb v knize Antifragile: „Dnes půjdu do restaurace (taverny existují nejméně 2500 let). Půjdu tam v botách, které se zas moc neliší od bot, které před 5300 lety nosil muž nalezený v alpském ledovci. Jíst budu příborem, což je ‚zabijácká aplikace‘ vymyšlená v Mezopotámii, a pít víno, které vyrábíme nejméně šest tisíc let.“ A dodává: díky bohu, že nenosíme pošahané skafandry, nejíme amarouny a u večeře se spolu nebavíme přes telekonferenci, jak by si to někdo představoval před 60 lety!

Největší přínos technologie je někdy v tom, že napravuje chyby některé starší technologie. Internet otřásl monopoly na informace – ať už jde televizi, nebo „šarlatánské akademické ekonomy“, jak láskyplně píše Taleb. Byrokracie bez papíru je přece jenom trochu snesitelnější, než bývala. A i tablet je vlastně jenom vylepšená verze hliněné tabulky.

Možná až triviální příměr, ale pravdivý. Svět má větší setrvačnost, než si myslíme.

Autor je analytik Partners

budoucnost, která právě přichází

v článcích Michala Kašpárka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2013 20:32, zevlovaci

Pokud jste v té době zlato nenakupoval, protože jste věděl že jeho cena poroste, tak si nemáte co stěžovat.. Vláda taky nemá křišťálovou kouli, aby věděla jak se budou vývíjet ceny čehokoli..

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2013 14:13, eďa

Kdepak kovy, ale aktivní zlato, kterého se nikdy nepřejíš, páč na něj má každý uzpůsobený trávicí trakt. Ale tohle akivní zlato, potravinouvou a průmslovou soběstačnost jsme za 23 let budování kapitalismu jaksi prohýřili - prožrali komplet a teď jedeme vesele na akcesorický dluh, čím větší, tím déle může pokračuje mejdan vyvolených a volených zástupců na jedné straně a na té druhé stoupá beznaděj a zlost všech těch okradených kapitalismem tzv. klausovského typu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ameriku spasí ropa z břidlic

18. 2. 2013 | Jan Traxler | 4 komentáře

Ameriku spasí ropa z břidlic

Těžba břidlicových plynů a břidlicové ropy výrazně pomůže rychlejšímu růstu americké ekonomiky. Nevěříte?

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

16. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

Nejdřív počítače udělaly z každého pracovního stolu vydavatelství, teď i továrnu. Prohlédněte si, co všechno dovedou vyrobit (a prodat) chytří lidé s dobrými nápady.

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Města duchů – odvrácená strana čínského zázraku

7. 4. 2011 | Milan Tomášek | 10 komentářů

Města duchů – odvrácená strana čínského zázraku

Odkaz Járy Cimrmana praví, že budoucnost patří aluminiu. Tuhle budoucnost už máme skoro za sebou, dnes platí, že budoucnost patří Číně. Čínský ekonomický zázrak však má – jako ostatně... celý článek

Partners Financial Services