Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 19. 10. 2012
Co pro Českou republiku znamenají výsledky krajských a prvního kola senátních voleb? Přečtěte si názor politologa Jiřího Pehe, ekonoma Lukáše Kovandy, sociologa Jana Kellera či miliardáře a bojovníka proti korupci Karla Janečka.
Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

Rudá záře nad kraji! Vládní reformy končí, opozice je po volbách rozcupuje či České kraje se zbarvily do oranžova a ruda!Pokud jste v pondělí navštívili trafiku nebo brouzdali po zpravodajských serverech, určitě jste narazili na podobné titulky. Jsou ale výsledky voleb takové překvapení, jak nám některá média tvrdí? A zaznamenala ve volbách levice opravdu drtivé vítězství? Již dlouhou dobu před samotnými volbami měsíc co měsíc z většiny volebních průzkumů vyplývalo, že jasnou převahu u voličů mají opoziční ČSSD a KSČM, zatímco vládní strany v čele s ODS a TOP 09 výrazně ztrácejí (o zaživa pohřbené straně Věci veřejné a její odnoži LIDEM nemluvě). Ten, kdo čekal, že by to nakonec mohlo dopadnout jinak, byl hodně naivní. Strany vládní koalice, které se prezentují jednou korupční aférou za druhou a polovičatými reformami, které nedokážou veřejnosti vysvětlit, si popravdě nic jiného nezaslouží. Jestliže se ale podíváme na počet mandátů, které jednotlivé partaje získaly či ztratily, zjistíme, že ani parlamentní levice jakožto celek nemá v krajích příliš důvodů k veselí. Komunisté si tu sice polepšili o 68 mandátů, ČSSD jich ale naopak 75 ztratila. Kromě KSČM tak o úspěchu můžou mluvit především malé neparlamentní strany. 

Komunistický McDonald

Jak je možné, že tahle opatření zavádí pravicová vláda? Není to politická sebevražda?
 
Pravice si tím vážně kope hrob. Když se na to podíváte trochu z nadhledu, tak vám dojde, že jediná konzistentní strana jsou komunisti. Jsou něco jako McDonald. U něj máte jistotu, že v každém městě dostanete stejný hambáč. V tom je jejich síla. Konzistentní produkt je zkrátka strašně důležitá věc. A to si naše pravicové ani levicové strany neuvědomují.
 
Jak pomoci naší politické scéně? Co by ji mohlo opravdu změnit? Nové strany, většinový volební systém nebo snad lidé v ulicích?
 
Něco se začne dít až při opravdovém průšvihu. Možná, když vyhrají volby komunisti, nebo až zbankrotujeme, tak to bude nějaký impulz. Do té doby se tady ale budeme pořád jen tak plácat na suchu.
Aleš Michl
Více v dvoudílném exkluzivním rozhovoru s ekonomem Alešem Michlem

Co pro nás budou výsledky voleb znamenat?

Volební výsledky můžou přinést řadu změn. Můžou například zmobilizovat překvapené pravicové voliče, kterým se minulý týden k volbám příliš nechtělo. O tom se budeme moci přesvědčit už ve druhém kole senátních voleb, které proběhne dnes a zítra. V řadě volebních obvodů proti sobě totiž stojí pravicový a levicový kandidát. Volby však také vyslaly jasný signál malým neparlamentním stranám o tom, že počet nespokojených voličů je v současné době enormní a právě menší a neokoukané partaje (i když se parlamentní strany budou stále dokola ohánět odstrašujícím příkladem s názvem Věci veřejné) by do naší zatuchlé politické scény mohly přinést tolik potřebný svěží vítr. Přestože největší dopad budou mít výsledky krajských voleb pochopitelně na úrovni regionů, jistě se dočkáme zajímavých věcí i ve vrcholné politice. Vláda dost možná přehodnotí řadu svých reforem. Mnohé slibuje také volební kongres ODS. Tam se o svou pozici bude třást nejen současný předseda Petr Nečas, ale třeba i místopředseda strany Alexandr Vondra, který se v kampani před senátními volbami na svých billboardech označoval za „odvážného chlapa“ – a výsledky jeho hrdinství potvrdily, do takhle prohraného boje se může vydat jen chlap odvážný tak, že to minimálně hraničí se ztrátou zdravého rozumu.

Politologové, sociologové, ekonomové, žurnalisti, podnikatelé – co si o výsledcích voleb myslí osobnosti, které jsme oslovili s naší pravidelnou anketou? Jakým způsobem můžou volby ovlivnit českou společnost, případně náš ekonomický vývoj?

Jan Keller

sociolog

Jan Keller
+40
+
-

Domnívám se, že výsledky krajských a senátních voleb urychlí pád Nečasovy vlády, i když nemusejí vést k předčasným volbám. Řeči o oranžovo-rudé tsunami jsou zcela nepodložené. Levice ve volbách nijak neposílila. Zisky komunistů byly nižší než ztráty sociálních demokratů. Došlo však k něčemu jinému. K volbám se dostavila necelá polovina dřívějších voličů ODS a méně než čtvrtina voličů TOP 09. Věci veřejné jsou ve volebních výsledcích dokonale neviditelné (0,25 %). Pravicoví voliči dali vládě najevo, že její způsob provádění reforem jim nevyhovuje. Pro část pravicových voličů jsou reformy málo citlivé a postihují celá patra středních vrstev, pro druhou část naopak nejdou dostatečně hluboko. Současná vládní sestava, domnívám se, nedokáže najít cestu, jak uspokojit oba dva tyto tábory svých bývalých voličů. Proto padne a reformy bude dělat znova a jinak buď obnovená pravice, nebo levice. Reformy v dnešním podání jsou natolik nepromyšlené a diletantské, že si ani ony, ani Nečasův kabinet nic jiného nezaslouží.

Tomáš Prouza

ekonom

Tomáš Prouza
+41
+
-

Volby vyslaly zvláštní signál – na jednu stranu česká společnost volá po stranách, které nejsou spojovány se stále drzejší korupcí, na druhou ale nevěří novým značkám (i když po zkušenostech s veverkami a jejich odnožemi se není co divit). Zároveň je jasné, že většina národa dala jasně najevo, že nesnese, když z nich někdo dělá hlupáky – což se bohužel vládní koalici dva roky víc než dařilo. Kdyby vládní koalice skutečně prosazovala smysluplné reformy, lidé by je přivítali (ostatně proto vládní strany volili). Ale nejsou ochotni přijmout to, jak s nimi vláda zachází a jak pod pláštíkem reforem pouze zhoršuje jejich životní situaci bez jasných benefitů.

Patrik Nacher

provozovatel bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
+6
+
-

Myslím, že vliv mít budou, a to na všechny strany. Voliči si uvědomí, že když nejdou k volbám, tak nespokojenost společnosti využijí skalní příznivci komunistů. Nespokojení občané se snad více zamyslí nad rozumnými, liberálními alternativami vůči současným parlamentním stranám. A politici dostali zpětnou vazbu, kterou si zasloužili, takže to snad pomůže i jim samotným. Osobně mě potěšily výsledky v Libereckém kraji, kde lidé volili subjekty mimo parlamentní zavedené strany a nezjednodušili si to volbou komunistů. Na ekonomiku to, podle mě, zatím mít vliv nebude.

Lukáš Kovanda

ekonom a novinář

Lukáš Kovanda
+14
+
-

Každé volby mají nějaký vliv na společnost. Pokud současná koalice ustojí zejména vnitrostranické tlaky, které v souvislosti s volebním neúspěchem vládních stran zmohutní, očekávám ještě více „korupčních odhalení“ než letos. „Velké ryby“ napojené na vládní strany se z výsledků zjevně vyděsily a budou v rostoucí míře obětovat ty malé, které dosud strpěly, aby tak vládní garnitura mohla demonstrovat autentický boj proti korupci. Netřeba totiž vlastnit doktorát z politologie, abychom se dovtípili, že volby vládním stranám neprohrály ani tak reformy (většina obyvatelstva je soudná a chápe, že procházíme hospodářsky náročnějšími časy), ale to, že zatímco řadovým občanům je kázána voda, vyvolení stále usrkávají lahodné víno z rozkradeného eráru. A co se týče ekonomického vývoje, na ten bude mít dopad třeba aktuální propad německého automobilového průmyslu. Vznik rudo-oranžových koalic na krajích (na celostátní úrovni vláda zůstává) však těžko.

Martin Prokop

analytik Next Finance

Martin Prokop
+30
+
-

Z mého pohledu výsledek voleb nereflektuje plně preference české společnosti. Vždyť volební účast byla pouhých 37 procent. Problémem české společnosti je to, že si myslí, že vše se nějak vyřeší samo a že bohatství také přijde samo od sebe. Takto to ale nefunguje. Každý musí vynaložit také své vlastní úsilí, aby onoho bohatství dosáhl. Nesmíme si myslet, že ta či ona politická partaj se o nás postará. Bohužel tak se na svět dívá čím dál víc lidí. Lidé se spletli s pravicí, a když nyní uvidí, že se komunistům daří v krajích a že nejsou nějakými škůdci demokracie, mohl by jejich vliv ještě posílit.

Jiří Pehe

politolog

Jiří Pehe
-3
+
-

Volby budou mít několik dopadů. Především povedou k velké nestabilitě uvnitř ODS a TOP 09, možná i k pádu vlády. Obecně se domnívám, že dny Petra Nečase v čele ODS jsou sečteny, jakkoliv možná ještě uhájí svoji pozici na nastávajícím stranickém kongresu. Celkově už se volební výsledky začínají projevovat v podobě změkčování vládních reforem, hodně se bude hovořit i o nutnosti změnit komunikační styl vlády. Výsledky též znamenají další legitimizaci KSČM, která bude poprvé v čele krajských vlád. Já se domnívám, že je to užitečný vývoj, protože izolace komunistů nefungovala. Jediný způsob, jak je vystavit reálnému účtování ze strany voličů, je dát jim vedle možnosti vše kritizovat také skutečnou odpovědnost. Je to sice pro část společnosti morální problém, ale v praktické rovině si nemyslím, že je dnešní KSČM reálným nebezpečím pro demokracii.

Karel Janeček

matematik, podnikatel, zakladatel Nadačního fondu proti korupci

Karel Janeček
+46
+
-

Anketa

Koho volíte vy?

Volby ukázaly, že v naší společnosti je nejen krize hodnot, ale i politická krize. Stojíme na rozcestí. V naší zemi je nutné zrealizovat zásadní společenské změny k lepšímu. Špatný výsledek voleb může přivést více lidí k uvědomění si závažnosti situace a vybuzení aktivity. Více lidí pochopí, že musí přijmout osobní zodpovědnost za situaci v naší zemi, aby se mohli podívat vlastním dětem do očí. V tomto smyslu by dopad voleb mohl být pozitivní. Je jasné, že kdyby ani tento výsledek neměl prolomit apatii ve společnosti, pak bychom byli na cestě do ztracena. Jsem nicméně přesvědčen, že nastane ta pozitivní varianta a situace u nás se začne velmi rychle měnit k lepšímu. Bezpodmínečně nutnou změnou bude změna volebního systému do poslanecké sněmovny tak, aby se k zákonodárné moci dostali lidé s hodnotami, a nikoliv zlojedi a zluhové. Návrh spravedlivého volebního systému, jehož prosazení bude tím nejdůležitějším a zároveň nejtěžším krokem ke společenské obnově u nás, máme zformulovaný. Klíčový je nový volební zákon prosadit před nadcházejícími volbami do poslanecké sněmovny, které téměř jistě budou předčasné.

A jak hodnotíte výsledky voleb vy? Napište nám svůj názor do diskuze.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

18. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

Když vám volič vypráší kožich, musíte se trochu kát a rituálně z něj vytahat pár vší. A tak bude Kalousek pečovat o důchodce, z Drábka je obětní beránek, Nečas ustupuje s DPH. Zato... celý článek

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

15. 10. 2012 | Michal Chleboun | 17 komentářů

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

Když byly v sobotu zveřejněny první výsledky sčítání hlasů v krajských a senátních volbách, jedna věc byla jasná každému: voliči se rozhodli vyprášit kožich vládnoucí ODS i dominantní... celý článek

Lék na kraje? Přímá demokracie. Nebo žádná demokracie

12. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Lék na kraje? Přímá demokracie. Nebo žádná demokracie

Jen půlka lidí zná svého hejtmana. Zlomek z nich jeho práci a zlomek ze zlomku se podle ní rozhodne při volbě. Jak provětrat korupční prostředí? Radikálně. Přidat demokracii – nebo... celý článek

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

13. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia... celý článek

Partners Financial Services