Náš účet za komunismus

Den před druhým kolem senátních voleb, necelý týden po zveřejnění výsledků z kola prvního a z voleb do krajských zastupitelstev, v nichž nebývale zazářila rudá hvězda, přinášíme deset let starý text ekonoma Pavla Kohouta. Doplnil ho pro nás stručným úvodem, jinak nebylo třeba měnit ani čárku.
Náš účet za komunismus

Úspěch komunistů v krajských volbách mě nechává v ledovém klidu. Rudá záře rychle pohasne, jakmile vyjde najevo, že peníze na krajích došly a že není z čeho rozdávat. Co by však bylo vskutku znepokojivé, by byl volební úspěch komunistů v senátu nebo dokonce za dva roky ve volbách do sněmovny.

Bohužel se najdou mnozí voliči, kteří jsou natolik zpozdilí, že jsou schopni z „protestu“ se podílet na takové nepředloženosti. Není divu. Od dob reálného socialismu uplynul nějaký čas. Lidský mozek není z křemíku, neurony se rozpadají a rozum i paměť mnohých voličů zvolna rozpouští Alzheimer. Proto stojí za pozornost věnovat se škodám, které reálný socialismus – což byl oficiální název zřízení v době vlády Komunistické strany Československa – dokázal napáchat. Je to nutné jako memento pro budoucnost. Snad se ti z komunistických voličů, kteří ještě nepropadli úplné demenci, dokážou nad svojí volbou zamyslet ještě před druhým kolem senátních voleb.

Prohlášení o zločinnosti komunistického režimu je součástí právního řádu České republiky. Lze spočítat popravené i vězněné oběti komunismu, ale jak odhadnout hmotné škody, které komunismus způsobil?

Známe-li ekonomickou úroveň předválečného Československa a stav z počátku 90. let, můžeme alespoň zhruba odhadnout škody způsobené komunistickým režimem. Srovnání je komplikováno metodickými problémy, ale není nemožné. Máme k dispozici statistiky národního důchodu na hlavu z roku 1924. Jeho hodnotu v německých zlatých markách uvádí Geographisch-Statistischer Universal Atlas profesora Hickmanna (vydal Freytag & Berndt, Vídeň, 1927). Na žebříčku nejbohatších zemí světa se v roce 1924 se Československo umístilo na desátém místě – daleko před Německem, Rakouskem, Nizozemskem a Itálií.

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii.

Pavel Kohout na Peníze.cz

Japonsko tehdy v přepočtu na obyvatele dosahovalo jen 60 procent ekonomické výkonnosti Československé republiky. Před námi byly jen USA, Kanada, Austrálie, Švýcarsko, Argentina, Británie, Francie, Švédsko a Belgie. Pokud počítáme jen teritorium dnešní České republiky (bez Slovenska a Podkarpatské Rusi), stupeň naší vyspělosti byl v roce 1924 srovnatelný s Francií nebo se Švédskem.

Socialistická produktivita

Přeskočme několik desetiletí. V roce 1980 jsme již dávno nepatřili do první desítky nejvyspělejších zemí. Podle údajů Světové banky byl hrubý domácí produkt tehdejší České socialistické republiky jen 2824 dolarů na hlavu, což bylo 4,4krát méně než například HDP na jednoho Francouze. V roce 1989 se zaostávání dále prohloubilo: Francie měla před námi již 5,1násobný náskok. Podle údajů z roku 2002 pak činil francouzský HDP na hlavu 3,4násobek české ekonomické výkonnosti.

Srovnání tedy stále vyznívalo v náš neprospěch, je ale jasné, že trend zaostávání za vyspělým světem se podařilo zvrátit. Tento úspěch je o to cennější, že české statistiky před rokem 1990 byly bezpochyby nadhodnocené, a nelze je proto brát jako zcela spolehlivý pramen. O důvodech, proč komunistická ekonomika zaostávala, bylo napsáno hodně. Uvedu jen jednu osobní vzpomínku – na exkurzi do jistého strojírenského podniku, které jsem se zúčastnil v roce 1983 jako student gymnázia. Pohled na dělníky, kteří hráli karty, spali nebo popíjeli lahváče, jasně vypovídal o přezaměstnanosti a nízké efektivitě. Informační hodnota exkurze byla obrovská. Bylo na první pohled jasné, jak socialismus řeší nezaměstnanost a co by se stalo, kdyby najednou začaly fungovat tržní podmínky. Není divu, že dotyčný podnik je nyní v konkursu podobně jako stovky jemu podobných.

Anketa

Je dnešní komunistická strana zločinná organizace?

Nikdy nezaplatili

Důsledky komunistického hospodaření trvají: nízká produktivita práce, neexistence silné domácí podnikatelské vrstvy, velký nedostatek kvalitních českých manažerů. Kdyby ekonomický vývoj České republiky nebyl v roce 1945 přerušen znárodněním klíčového průmyslu, faktickým zničením finančního systému a o tři roky později komunistickým převratem, byli bychom dnes na úrovni Francie, Švédska nebo Rakouska. V roce 2002 jsme tedy mohli mít HDP na obyvatele o více než 550 tisíc Kč vyšší. Celkové hospodářské škody způsobené důsledky komunismu jen za rok 2002 dosáhly tedy hodnoty v přibližné výši 5700 miliard Kč. Ve srovnání s tím jsou všichni tuneláři z 90. let pouhými troškaři a břídily.

Poučení? Kdo způsobí škodu za milion, je nucen ji nahradit a dost možná si půjde i sednout. Tunelář, který způsobí škodu za miliardu, nemusí nahrazovat nic a pravděpodobně se vyhne trestu. Organizace, která způsobí škody za tisíce miliard, je považována za legitimní politickou sílu a je dotována státním rozpočtem. Její zástupci nesedí za mřížemi, nýbrž v poslanecké sněmovně a v senátu. Účet za škody způsobené svými předchůdci odmítají převzít.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2014 13:25, david

Komunisti v 70 a 80letech byly opravdu nejlepší, a to byl i socialismus!!!!
Opravdu lepší život a jednodušší a velmi skromný než dnes, ve kterém musím trpět jako zvíře, který ani neví jak vyjít s penězy kvůli 24leté po revoluční politice.

+1188
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2012 13:12, Jarda

Není to tak docela pravda. Obrovský vnitřní dluh, který zůstal po komunistech, je z velké části splacen.

Zobrazit celé vlákno

-144
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

15. 10. 2012 | Michal Chleboun | 17 komentářů

Povolební komentář: Naduřelého píchati do břicha…

Když byly v sobotu zveřejněny první výsledky sčítání hlasů v krajských a senátních volbách, jedna věc byla jasná každému: voliči se rozhodli vyprášit kožich vládnoucí ODS i dominantní... celý článek

Eliška Hašková Coolidge o morálce a hodnotách: Dvacet let jsme proflákali. Je nejvyšší čas to změnit!

25. 8. 2012 | Martin Vlnas | 22 komentářů

Eliška Hašková Coolidge o morálce a hodnotách: Dvacet let jsme proflákali. Je nejvyšší čas to změnit!

„Jak můžete po dětech chtít, aby vstaly, když se hraje národní hymna, pokud nevstanou, když vejde starší člověk do místnosti,“ říká v exkluzivním rozhovoru o úpadku mravů a cestě, jak... celý článek

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Kohout: Kolik stojí sociální stát

30. 3. 2010 | Pavel Kohout | 14 komentářů

Kohout: Kolik stojí sociální stát

Zaplatit štědrý sociální stát znamená vysoké daně. Třeba za koupi auta. V Dánsku činí registrační daň za nové auto 105 procent ceny vozu.

Komunisté jsou živou hrozbou

15. 4. 2005 | Erik Tabery | 1 komentář

Komunisté jsou živou hrozbou

Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se... celý článek

Partners Financial Services