Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 2. 10. 2012 | 26 komentářů
Proč tolik evropských zemí, včetně naší, vsadilo na strategii škrtů za každou cenu, které jen zvyšují chudobu a rozdělují společnost na ty u moci a na zbytek? Zapomněli jsme asi, co takové rozdělení může vyvolat.
Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

Ještě před týdnem se zdálo, že se situace v Evropě uklidní. Evropská centrální banka po zbytečně prodlužovaném váhání konečně oznámila, že v případě potřeby bude nakupovat dluhopisy zemí v problémech. Trhy se zaradovaly, úroky dluhopisů zemí z jihu eurozóny klesly a vypadalo to, že se věci vrací do normálu. Jenže pak přišel další tlak Evropské unie a Evropské centrální banky na další úsporná opatření – a něco se zlomilo. Madrid a Athény zachvátily masové nepokoje a i z dalších zemí zní: už toho máme dost. Bude se bouřit i v ulicích českých měst?

Ekonomiku škrty škrtí

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:


Tlaku na úspory všichni rozuměli před dvěma lety, kdy bylo potřeba vládám připomenout, že za bouřlivé večírky se musí platit. Ale přinášet stále nové a nové účty v době, kdy jih Evropy svírá nezaměstnanost na úrovni hospodářské krize 30. let, omezují se platy, důchody i sociální dávky a mladí a vzdělaní lidé emigrují do Afriky a Latinské Ameriky? Evropské instituce i některé vlády bohužel i přes spousty varovných signálů stále žijí v mylné představě, že hlavní problém evropské ekonomiky jsou deficity veřejných financí. Jenže skutečný problém – a zdaleka ne jen na jihu Evropy – je masová nezaměstnanost, a především deziluze a strach z budoucnosti.

Dokonce i Mezinárodní měnový fond upozorňuje, že investory přílišný tlak na úspory veřejných výdajů a zvyšování daní neuklidňuje, ale naopak je pro řadu z nich varovným signálem. Investoři totiž na rozdíl od vlád – včetně té české – chápou, že příliš drastické utahování kohoutku jen zbytečně prohlubuje recesi a zpomaluje ekonomiku.

Radikalizace společnosti, která nemá nic společného

Při sledování kroků české vlády se zdá, jako bychom měli ve státním znaku místo lva koně s klapkami na očích. Vládní modlou – dokonce veřejně proklamovanou – se totiž stal názor ratingových agentur. Jenže demokracie nestojí na snaze o lepší rating, jejím základem a nutnou podmínkou pro její fungování je víra občanů, že vláda pečuje o jejich blaho.

Anketa

Přijdou do českých ulic bouře?

Česká vláda tak svou krátkozrakou politikou možná ušetří pár set milionů na úrocích, ale konečným důsledkem její politiky bude zesilující radikalizace české společnosti. Hospodářská politika vlády a omezování sociální solidarity i s těmi skutečně potřebnými vede také k dalšímu prohlubování sociálních rozdílů – a kdo viděl ghetta na severní Moravě či v severních Čechách, tak ví, jak velké jsou ty rozdíly už dnes. Navíc většinová česká společnost tato ghetta záměrně přehlíží a nevnímá, jak zásadními změnami procházejí ti, kteří se z nějakého důvodu (a ne vždy dobrovolně) ocitli na okraji společnosti.

Rostoucí radikalizaci společnosti ilustruje i páteční zážitek Václava Klause. Zatím šlo jen o trochu švejkovské varování, jenže pokud nad tím mávneme rukou, přijde brzy varování další – a tentokráte už možná i se skutečnými důsledky. Ještě lépe ale radikalizaci a deziluzi ukazují i některé předvolební průzkumy, které v krajských volbách ukazují nebývalou ochotu volit české nereformované komunisty.

Premiér Nečas by se tak měl velmi vážně zamyslet, jestli skutečně chce, aby jeho odkazem české historii byla poškozená ekonomika a společnost rozdělená jako ještě nikdy v moderní české historii. Našlápnuto k tomu má až neskutečně dobře. 

Psáno pro Lidové noviny

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2012 7:39, Timy

Baví mne názory lidí, kteří každého, kdo je se současným stavem nespokojený označují za komouše, nebo socana. :-) Takoví lidé asi žijí v nějaké bublině a nejsou schopni vnímat, co se kolem nich děje. Jsem pro demokracii - ale kdo se dívá kolem sebe, tak vidí, že v tomto státě demokracie ještě není. Demokracie znamená "vláda lidu" - a k tomu máme ještě hodně daleko. To, že jednou za čtyři roky můžeme jít k volbám a vybrat si mezi komunisty, kteří přešli k modrým, nebo komunisty, kteří přešli k oranžovým, či dalším stranám, je jaksi neuspokojivé. Nejblíže k demokracii má v současné době asi Švýcarsko - o podstatných věcech tam rozhodují sami občané v referendech. Měli bychom jít tímto směrem také, pokud chceme demokratický stát. Říkám ano rozpočtové zodpovědnosti, ale současná vláda tuto politiku vůbec nenaplňuje. Když chybí peníze, musíme snížit výdaje a zvýšit příjmy. Samotné zvyšování daní ale žádné zvýšení příjmů nepřináší - naopak uvádí ekonomiku do většího propadu. Když toto uvážím, nedivím se lidem, kteří raději dají přednost skutečným komunistům, před těmi "převlečenými". Nedivím se lidem, kteří ochotní raději držet hubu a krok, než chcípnout hlady na ulici. To, že se tento režim nazývá demokracie, není podstatné - podstatné je, jestli ve skutečnosti demokracií opravdu je. To, že se pořád hlásá o kapitalismu a volném trhu, neznamená, že tu nějaký kapitalismus je - kdyby byl, nezodpovědné zadlužené banky by už zkrachovaly - namísto toho dostávají ohromné podpory z daní občanů. A s tímhle mají být lidé spokojení? Pokud se bude o demokracii a kapitalismu pořád pouze mluvit, bude stále dost voličů, kteří odevzdají hlas raději červeným komunistům, než těm modrým, nebo oranžovým. A já se jim nedivím...

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2012 13:22, Jjiezevec

Co kdybyste se přestali tolik starat o netáhla a nemákla a raději uvolnili možnost vydělat si každý sám na sebe. A ne z každý koruny odvádět další korunu státu na tyhle taky lidi.

Pokud někdo tvrdí, že nemůže sehnat práci tak je to stoprocentně jen jeho vina.
Buď se v mládí neučil a teď nic neumí, nebo se sice učil, ale něco jiného než měl. Proto je tolik zas...ejch kancelářskej opic, socilál ekonomů a jiných nefachčenků. O řemeslníka nebo inženýra tech. směru dnes pomalu nezavadíš.
Nikdo už nechce dělat rukama a myšlení některý taky bolí.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

4. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná,... celý článek

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Tomáš Prouza: Bankrot systému

21. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Tomáš Prouza: Bankrot systému

Počet osobních bankrotů stále stoupá, varují novinové titulky. Jenže loni bylo vyhlášenou pouhých 11 451 osobních bankrotů. Většina lidí, kterým by oddlužení pomohlo, totiž na osobní... celý článek

Partners Financial Services