Chci rozumět penězům. Co číst?

Jan Müller | rubrika: Tip na knihu | 15. 8. 2012 | 11 komentářů
Lidé, čtěte! Mnohokrát jsme psali o finanční gramotnosti. A hodněkrát jsme při tom řekli, že základ je obyčejná gramotnost, gramotnost bez přívlastků. V zásadě stačí umět číst a trochu počítat. A umět si říct o informace. Vědět, co číst. Co číst, pokud chcete rozumět financím? Odpovídá Jan Müller.
Chci rozumět penězům. Co číst?

Pěkný den. Velice rád bych pronikl do světa osobních financí, rodinných rozpočtů, plánování a finančních produktů. Poradíte mi nějaké knihy určené začátečníkům (nemám ekonomické vzdělání), které by mi pomohly proniknout pod povrch? ptá se čtenář Peníze.cz.

Místo přímé odpovědi dovolte radši několik tipů na pár zajímavých knih o penězích a hospodářství vůbec. Mám k tomu několik důvodů a věřím, že nebudete zklamaní.

Zde jsou ty důvody:

Pojišťovácká hantýrka

Lekce cizích jazyků na Peníze.cz

Nevíte, jestli je lepší kážetpéčko, nebo ížetpéčko? Bodejť byste věděli, když – pokud nejste od fochu – vůbec nevíte, o čem je řeč; jediné, co pochopíte, že jsou to zkratky. A zkratky jsou nuda, přesně to byste od pojišťováka čekali. Ale pozor – i pojišťovací lid má smysl pro poezii, schválně čemu asi říká trvalky?

Za prvé finance nejsou žádné velké čáry, i když se vás možná kdekdo snaží mnozí přesvědčit o opaku, aby tak získal punc výjimečnosti a nepostradatelnosti. Ano, ve finančním světě se někdy používají pro laika nesrozumitelné termíny, z několika příčin – finanční instituce chtějí vypadat důležitěji, chtějí přifouknout význam a status svých produktů, finanční odborníci chtějí vypadat učeněji a zajímavěji a lidé od fochu si prostě zjednodušují komunikaci a vytvářejí si vlastní profesní mluvu – a často pak zapomínají, že lidé mimo obor jim nerozumí. Na to ale nepotřebujete knihu, stačí vám internet, a především: máte pusu. Když po vás budou chtít podepsat smlouvu, musí si to zasloužit a nesrozumitelné termíny přeložit a vyložit. Jinak půjdete jinam, přece nebudete podepisovat něco, čemu nerozumíte...

Za druhé: osobní, domácí, podnikové či státní finance se ve svých principech neliší. Pokud chcete peníze utrácet, musíte je nejprve vydělat. Výjimkou budiž v rodinných financích hypotéka na vlastní bydlení, kde nejprve utrácíte a pak vyděláváte (splácíte úvěr). Spotřebitelský úvěr zde jako možnost záměrně vůbec nezmiňujeme.

Anketa

Čtete?

Samozřejmě – principy jsou stejné, ale v praxi, jak jistě někteří čtenáři i namítají, tu rozdíly mezi státním a domácím rozpočtem jsou. Když se obyčejný člověk dostane do potíží se splácením úvěru, hned po něm skočí vymahači nebo rovnou exekutor. Pokud je v takové situaci stát, „lepí“ se takový deficit, jak se dá, často z peněz daňových poplatníků, jak jsme toho momentálně svědky v Evropě...

A do třetice: dobrou knihu na toto téma aby člověk pohledal. Budiž tedy dotaz inspirací k recenzím, k nimž se možná časem dostaneme.

Knihy o penězích

Zajímavých knih na tohle téma byste jistě našli mnohem víc. Vybírám na dnešní seznam nepovinné četby i beletrii: může o světě peněz povědět stejně jako odborné příručky, v jistém ohledu třeba i víc – a taky může pomoci zbavit čtenáře přehnaných obav ze světa financí a přehnaného respektu před lidmi z něj.

Arthur Hailey: Penězoměnci

Hailey je představitelem takzvané sociologické beletrie: dokonale zná a prostředí, do kterého zasazuje dramatické příběhy svých hrdinů. Rozumí vztahům a procesům, které se v takovém prostředí – zhusta velikých firmách nebo komplexních provozech (jako je například letiště ve stejnojmenném románu) – odehrávají a hluboce ovlivňují život jeho postav. Právě tak je to i v románu Penězoměnci.

První české vydání Penězoměnců, nakladatelství Práce 1981. Překlad Luba Pellarová

Kniha je zajímavá právě výborným a poutavým popisem prostředí finanční instituce a dění kolem ní, včetně všelijakých podvodů.

Děj je zasazen do doby, kdy autor knihu psal, tedy přibližně do roku 1975. V té době byl například bankomat novinka a počítače, bez kterých si dnes nedovedeme pracoviště banky představit, hudba budoucnosti. Navzdory tomu Penězoměnci poutavou formou odhalují, jak to v bance funguje. Technicky i po stránce mezilidských vztahů.

Pro ty, kteří očekávají větší či menší kolapsy peněžního systému, bude jistě zajímavý popis skutečné příhody, která se v USA stala v době krize bankovního sektoru, a jakési renesance bankovní regulace. Tehdy klienti podlehli panice a začali z banky vybírat veškerou svoji hotovost. Při takovém runu na banku není žádný finanční ústav schopný uspokojit požadavky všech klientů, hrozí pak nejprve totální krach důvěry v podnik, následně pak krach podniku. Jak si v románu (i ve skutečnosti) manažeři banky poradili, to vám ale nebudu prozrazovat, abyste nebyli připraveni o požitek z četby.

Vztahy mezi lidmi ve firmě autor popsal také výborně, a připomíná to realitu všedního dne i v současnosti. Jediné místo, které se s realitou tak trochu rozchází, je závěr. Hailey se totiž nechal strhnout k happyendu. Ale čtenáře to snad potěší. Ideální čtení na dovolenou.

William Greider: Secrets of the Temple. How Federal Reserve Runs the Country

Asi nepřekvapí, že vzhledem k velikosti naší domoviny a k minimální důležitosti našeho finančního trhu, je potíž najít nějakou dobrou knihu o financích v mateřštině. Čas od času je nutné se tedy uchýlit k originálnímu vydání, obvykle anglickému.

Na Amazonu najdete z knihy i poměrně rozsáhlé ukázky

William Greider je dlouholetým a zkušeným editorem a redaktorem několika amerických plátků (Washington Post, The Nation, Rolling Stone a další). Ve své tvorbě se zabývá aspekty ekonomického vývoje na americké a mezinárodní půdě. A neváhá být kritický. Námi vybraná kniha neobsahuje velkou míru autorových soudů; naštěstí. Může tedy velmi dobře napomoci k pochopení fungování finančního systému ve státě – zde konkrétně v USA v 80. let minulého století. V knize vysvětlené mechanismy ale fungují obecně, nemusíte tedy mít obavu, že poznatky z geograficky vzdáleného státu nebudete moci přenést domů.

Kniha vám jednoduše vysvětlí, co je (byl) zlatý standard, objasní provázanost státního hospodářství a mezinárodní politiky, poučí vás o tom, jestli je pád banky sám o sobě nebezpečný a za jakých podmínek, a hlavně seznámí vás se sílou a dopady nástrojů, jež v rukou třímá vláda a centrální banka.

Pokud se nenecháte odradit lehce bulvarizujícím titulem (Tajemství svatyně) a počtem stran knihy, čeká vás zajímavé, poutavé a velmi poučné čtení.

John Brooks: Once in Golconda

Tentokrát žádné ukázky. Ani na Google Books, ani na Amazonu, oba servery ale nabízejí pár zasvěcených čtenářských recenzí. Ve hvězdičkovém čtenářském hodnocení si kniha taky vede proklatě dobře

Golkonda je skutečné místo v Indii. V 16. a17. století to bylo centrum stejnojmenného království, jednoho z nejmocnějších. Tehdy zde kvetl obchod s diamanty a svůj domov zde na jistý čas nalezl i světoznámý diamant Koh-i-noor. Zřejmě i díky tomu se Golkonda stala posléze v některých regionech bájným místem, nerozlučitelně spjatým s bohatstvím.

Tolik na vysvětlenou k mírně zavádějícímu titulu knihy, v níž Brooks popisuje rozmach amerického kapitálového trhu ve 20. a 30. letech minulého století. Americký kapitálový trh nebyl vlastně nijak zvlášť důležitý až asi do poloviny první světové války. Právě za války docházelo k velkým přesunům majetku do USA jakožto bezpečné země. Tehdy ještě plně platil zlatý standard, významná část majetku tedy byla ve zlatě nebo zlatem přímo podložená. Masivní přesun majetku do USA podnítil růst na Wall Streetu.

V mnoha aspektech devadesát let stará historie amerického trhu silně připomíná dění u nás doma v letech bláznivé kuponové privatizace. Některé podvody zde popisované můžeme v pozměněné podobě vidět i dnes. Mimochodem, kniha se dotýká i krizových let, to by mohlo být dnes také aktuální. Jde ale o titul spíš pro pokročilejší čtenáře, kteří mají alespoň základní představu o investování.

Walter Isaacson: Steve Jobs

Český překlad přineslo nakladatelství Práh už tři týdny po vydání anglickém. Zakladatele Applu by ale asi nepotěšilo, že si ho dodnes nemůžete stáhnout v češtině do iPadu

Tahle kniha není o financích. Proč o ní tedy píšu? Protože vypráví o tom, že nikdo není dokonalý. Při čtení tohoto díla si to čtenář silně uvědomí a za předchozí větu dá vykřičník.

Isaacson v úvodu píše, že při práci mohl postupovat naprosto svobodně a bez omezení. Tomu se dá téměř bez výhrady věřit. Otázka je, jak se Steve Jobs, zakladatel Apple, tvářil při čtení rukopisu, pokud jej opravdu přečetl. Popis Jobsova života je velmi obsáhlý, velmi dobře napsaný a hlavně – velmi zajímavý.

Lidé v mnoha případech provádějí investice pod dojmem toho, že jim je ji doporučila nějaká vážená (nebo spíš prostě známá) osoba. Lidé mají tendenci věřit osobám, které na ně dokážou dobře zapůsobit, které jim někdo předloží jako autority – mají před nimi příliš velký respekt. Příliš velký respekt a zbožšťování jsou ale nezdravé, pro člověka i jeho peněženku. A proto jsme do výběru životopis Steva Jobse zařadili – jednak je poutavý a čtivý, jednak ukazuje, že slepá důvěra v kohokoli je hloupost. I když v Jobsově případě všecko nakonec po finanční stránce dopadlo víc než skvěle. To ovšem nebývá pravidlem.

Autor provozuje web Malé peníze
FINMAG

Michal Kašpárek: Největší firmu světa vybudoval uplakaný tyran

„Životopis Steva Jobse vysvětluje, co všechno z Applu udělalo mimořádnou firmu. Jestli to byl i Steve Jobs sám, na to si ale musí odpovědět teprve čtenář.“
Přečtěte si recenzi životopisu Steva Jobse na Finmagu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2012 10:46, Bouček Antonín

Pane Eďo, Vaše předpověď pádu české vlády je už pět měsíců po splatnosti. Upozorňuji na Vaši příští předpověď války s Iránem do konce září. Dále má být dle Vás do konce listopadu ve válce zbytek světa a v prosinci skončí svět tak, jak jsme ho znali. Do té doby snad ještě něco přečtu.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2012 8:50, eďa

Myslím, že na čtení už není čas. Na co ovšem ještě čas je, je vybrat všechny úspory, dokud mají, byť virtuální cenu a užít si jich, protože svět se změní k nepoznání.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Paul Craig Roberts: Spojené státy jsou řízeny oligarchií. Demokracie je jen show...

8. 10. 2011 | Lukáš Kovanda | 18 komentářů

Paul Craig Roberts: Spojené státy jsou řízeny oligarchií. Demokracie je jen show...

„Koupili jsme si většinu bývalé sovětské říše. Ty vlády ovládáme, vlastníme. A pravděpodobně vlastníme i Českou republiku,“ říká Paul Craig Roberts, duchovní otec hospodářských reforem... celý článek

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

16. 8. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky... celý článek

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

21. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

Za finanční krizi může nadměrný růst úvěrů v ekonomikách a slepá víra v některé ekonomické teorie. Tak by se dalo shrnout hlavní poselství mistrně napsané knihy ekonoma Pavla Kohouta... celý článek

100 rad jak zbohatnout

25. 9. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

100 rad jak zbohatnout

Peníze hýbou světem. Ti, kdo mají peněz hodně, přemýšlí jinak než ostatní. Rady, jak se stát boháčem, přináší světový bestseller „100 zlatých rad jak zbohatnout“.

Wall Street – Americký palác snů

28. 5. 2008 | Věra Tůmová

Wall Street – Americký palác snů

Pracovat na Wall Street bývá snem mnoha lidí. Ti, co pracují na proslulé burzovní ulici, jsou ovšem jednou adorováni a stavěni na piedestal, jindy zatracováni. Záleží na tom, jak se... celý článek

Partners Financial Services