Doba bártová je doba bártová. Když vládnou obchodníci

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 20. 4. 2012 | 2 komentáře
Vláda lidí, kteří by prodali vlastní matku, je nakonec docela zábavná. Ještě že tak: může trvat dlouho.
Doba bártová je doba bártová. Když vládnou obchodníci

Loni touhle dobou jsem napsal, že „obchodnická“ vláda Petra Nečase tančí přesně podle píšťalky jednoho podivínského indicko-amerického filosofa. Ravi Batra tvrdí, že se u moci vždy a všude pořád dokola střídají tři kasty. Válečníci, intelektuálové a obchodníci. Válečníci, intelektuálové a obchodníci… Platí to jak o složení vlád, tak o naladění celé společnosti.

Není to sice pravá věda, přesto Batrovy myšlenky stojí za pozornost. Aspoň na chvíli nám můžou dát konejšivý pocit, že současná česká politika dává nějaký smysl.

Posledních sedmdesát let v kostce

Připomeňme si: „Od roku 1939 do roku 1989 u nás vládli válečníci. Taková období se všude vyznačují nízkou kriminalitou, kultem fyzicky zdatného muže a ženy-matky a samozřejmě centralizovanou absolutní mocí státu, opřenou o hrozbu násilí. Moc pak válečníci předali do rukou intelektuálů. Václav Havel, Miloš Zeman nebo Vladimír Špidla se v souladu s tím, co tvrdí Batra, postarali o decentralizovanou vládu, která kladla důraz na rozvoj vzdělání a duševních schopností. Válčila nebo podporovala války kvůli ideálům – v Kosovu, Afghánistánu, Iráku – a z vyšších důvodů regulovala chování na veřejnosti. Zkuste si zapálit cigaretu na zastávce…“

Slavné obálky Víta Bárty loni obsahovaly kromě půjček ještě důležitou informaci: obchodníci v Česku střídají u moci intelektuály. Zdá se, že dílo už je dokonáno.

Všichni jsou obchodníci, jen já jsem letiště

Zpráva roku: Zemřel Václav Havel, prezident z éry intelektuálů. Aby to nebylo symbolické jen tak samo o sobě, země se několik týdnů přela o přejmenování ruzyňského letiště. Nakonec ponese krkolomný název: Prague Airport – Václav Havel. Tedy Letiště Praha – Václav Havel. Důvod? Ryze obchodnický: ušetří se za vývěsní ceduli. Takhle stačí dodělat půlku.

V které éře byste žili radši?

Éra válečníků × éra obchodníků
Zleva: pan Huml (lovec mamutů), pan Huml (dnes ČSSD)

+8
+
-

Huml František – doba ledová je doba ledová

-2
+
-

Huml Stanislav – doba bártová je doba bártová

„Domnívám se, že ta chyba vznikla jednoduše ze snahy ušetřit: nejen na dobrém grafikovi, ale také aby nemuseli sundávat čelní neon Prague Airport. Jméno Václav Havel použili jen jako přívěsek,“ postěžoval si novinářům iDnesu režisér Fero Fenič, který přišel s myšlenkou na překřtění letiště jako první.

Do éry obchodní ostatně zapadá i nejčastější protiargument odpůrců přejmenování. Nejsou to výtky k Havlovým myšlenkám nebo činům. Přitom by je mohli sypat z rukávu. Vadí jim hlavně to, že by přejmenování vyšlo na čtyři miliony korun z veřejných rozpočtů. Necelý metr dálnice. Ještě že v devadesátém roce vystřídali vojáky u moci intelektuálové. Být to rovnou obchodníci, chodíme dodnes po ulicích Klementa Gottwalda a Rudé armády a slyšíme, že kdo chce přejmenováním uctít T. G. Masaryka, má si nové cedule zaplatit ze svého.

Kostely na prodej a obchodníci jako političtí komentátoři

Nepřesvědčil vás tenhle příklad? Tady jsou další:

  • Upozorňovat na hokynářskou náplň odposlechů Romana Janouška by bylo laciné. Zajímavější je vyšetřování jeho opilecké nehody. V éře válečníků se svědci průšvihů mocných bojí ze strachu o život vůbec promluvit. Vládnoucí intelektuálové by se naopak snažili tenhle úlet exemplárně potrestat. Zato éra obchodníků přináší úžasnou věc: „nové svědky“. Ti v tomto případě samozřejmě tvrdí, že Janouškovi „ta žena sama skočila pod kola“.
  • Když novináři potřebují okořenit příspěvek něčím názorem, už nevolají intelektuálům, ale… obchodníkům. Tomio Okamura a Andrej Babiš se během roku stali prominentními glosátory. Netvrdím, že nemají v některých věcech pravdu. Tvrdím, že kdyby vás stejnými argumenty jako tihle dva oblažoval zlitý brepta ve vesnické hospodě, rychle zaplatíte a cestou domů budete úpět, proč se zrovna na vás lepí blbci. Na obrazovce to ale působí jinak: má oblek, má peníze, má tedy co říct. I pokud třeba nemá.
  • Město Brno dává dotace jen hodným lidem, kteří si nestěžují na nezákonné chování feudálních úředníků. „Obchodníci nevládnou díky svým duševním schopnostem nebo fyzické síle, ale protože kontrolují prostředky,“ píše Batra, jako kdyby trávil dovolenou u brněnské přehrady.
  • Před pár týdny jsme si udělali jasno v tom, jestli je pro nás důležitější kvalita života slepic, nebo cena vajec.
  • Éra obchodníků se podle Batry vyznačuje „narůstajícím ateismem a neúctou k náboženství“. Komu by nestačil pokles počtu věřících, doložený loňským sčítáním lidu, a zuřivý odpor k církevním restitucím, ten si může koupit kostel, faru nebo hřbitov a tam nad tím přemýšlet.

Co Batru nenapadlo

Pokud má Batra pravdu, po obchodnících povládnou zase válečníci. Lidé chudí majetkem i duchem, pracující rukama, respektující pouze sílu.

Anketa

Sami sebe počítáte mezi...

I kdyby teď ale nakrásně skončil obchodní projekt Věcí veřejných a s ním obchodnická vláda Petra Nečase, éru obchodníků to ještě nezatípne. Na moc se třesou další soukmenovci: sociální demokraté. Z někdejší strany intelektuálů udělali Stanislav Gross a Jiří Paroubek hokynářský podnik – vidět je to třeba na velkých koalicích s ODS v regionech. „Chodníky se nedělí na modré a oranžové,“ glosoval kdosi po minulých volbách do městských zastupitelstev. Samozřejmě, protože na radnicích se obchoduje, nerozjímá.

„Zakroutit krkem“ obchodníkům a nastolit nové pořádky tak chtějí snad jen komunisté, národovci a stoupenci Holešovské výzvy. Vtipné na tom je, že opoziční skupiny válečníků v posledních týdnech bojují hlavně samy mezi sebou: obviňují se z podvodů, kradou si názvy sdružení. Ravi Batra ve svých knihách o ničem takovém nepíše. Snad by mohl přiletět na studijní návštěvu. Bude na něj čekat Letiště Praha – Václav Havel. Jen si tu musí profesor dávat pozor, aby někomu schválně neskočil pod kola.

Kašpárek politicus

Michal Kašpárek
  • Představte si, že by zubař týden před zákrokem každý den volal a pokaždé říkal něco jiného: „Vyrvu vám všechny spodní zuby.“ – „Nic vám trhat nebudu, jen odstraním kámen.“ – „Budu vám tahat nerv bez uspání.“ – „Nebojte a dojděte, čekám vás zítra v osm.“ A přesně takhle působí veřejné přetahování ODS s TOP 09 o výši daní i hašteření o zmrazení důchodů.
    Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme
  • Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.
    Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

23. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

Boj ministrů TOP 09 proti lidem, kteří využívají veřejné sociální služby – nejen proti těm, kteří je zneužívají – připomíná perverzní rituál. Kéž by pro státní zakázky platilo to, co... celý článek

Miliony pro milionáře. Pět hříchů Evropského (a)sociálního fondu

16. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Miliony pro milionáře. Pět hříchů Evropského (a)sociálního fondu

Měl pomáhat těm, kteří si neumí pomoci sami. Místo toho Evropský sociální fond funguje jako Robin Hood naruby.

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

2. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

V řadě zemí i během vleklé krize přibývá šťastných lidí. Český případ to nebude. Vládní reformy a pseudoreformy budou mít pochybný vliv na ekonomiku – zato poměrně jasný dopad na víru... celý článek

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Věci obchodní aneb země na prodej

Vládní krize je dokonalou výpovědí o proměně, kterou prochází česká politika a celá naše společnost. Po válečnících a intelektuálech se k moci dostali obchodníci.

Partners Financial Services