Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná? Co si o tom myslíte?

Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná? Co si o tom myslíte?
Politický příběh dvou zemí. V hlavní roli miliardáři s velkým B.

Silvio padl a Andrej povstal. Jako by se v jeden okamžik protnul osud dvou zemí. Obě spojuje všeobecný marast a deziluze. Jedna balancuje na hraně bankrotu, druhou nedávno označil týdeník Economist za zahnívající a zkorumpovanou „stranokracii“. Itálie a Česká republika. Zatímco na Apeninském poloostrově politická éra mediálního magnáta a miliardáře spěje ke konci, v české kotlině se jiný miliardář s politickými ambicemi dere na scénu. Berlusconi a Babiš. Dolní bříško velkého B oběma přetéká populismem, z horního prýští zvláštní aura, díky které dokážou zaujmout a přitahovat lidi.

Silviův odchod

Itálie vystrojila Berlusconimu politický pohřeb krátce po jeho pětasedmdesátých narozeninách. Italský hřebec se tak po sedmnácti letech politické kariéry loučí. Legenda Il Cavaliere však žije dál. Byl nejdéle sloužícím premiérem od dob Mussoliniho, mediální superstar, král erotických dobrodružství, skandalista par excellence. V jeho vystoupeních vždy na celé čáře vítězila forma nad obsahem. Po tisíci a jedné aféře si dokázal Italy pokaždé znovu omotat kolem prstu. Volili ho, i když je rozčiloval. Milovali ho a věřili mu, i když věděli, že jim lže do očí. Uměl jim říct, co chtěli slyšet. A podával to tak dokonale, že najednou vůbec nezáleželo na tom, že je to fikce velká jako Řím. Dokázal, že koupit si lze všechno. Uměl bravurně umlčet každého, kdo by ho chtěl kritizovat. Zavázal si lidi napříč celou společností, aby mu nikdo nemohl zlomit vaz. Dech mu vzala až ekonomická krize. Nebýt jí, stojí možná v čele Itálie do smrti. Jedna velká éra propojení politiky, médií a byznysu v Itálii končí. Převezmeme štafetu my?

Andrejův nástup

Minulý týden jsme se vás ptali, jestli byste svlékali zákonodárce a ministry a vysoké úředníky... tedy v přeneseném smyslu: jestli by měli prokazovat původ svého majteku. Povětšinou jste byli pro: Ať politici odkryjou původ svého majetku!

Knížku ovšem posíláme panu MoB za jeho komentář zveřejněný 10. listopadu chvilku po osmé. Velice správně podle nás podotýká, že kdyby vládnutí a úřadování, například přidělování veřejných zakázek, musely být a byly průhledné, žádné majtkové striptýzy by potřeba nebyly. Na řešení problému se má jít od začátku, ne od konce, napsal.

Hezky to pověděl

+11
+
-

Rozzuřený oligarcha s chováním hodným dona Corleona i prachsprostý křikloun s vystupováním štamgasta z hospody čtvrté cenové skupiny. Tak rozličná přízviska dávají média druhému nejbohatšímu Čechovi Andreji Babišovi. Od chvíle, kdy vystoupil se svou iniciativou Ano 2011, je ho všude plno. Vše zatím nasvědčuje tomu, že iniciativa je jakousi „předsíní“ k Babišovu politickému angažmá. Jeho programem je naštvanost a hrdinství. Naštvanost na politiky tu byla i bez něj, ve vzduchu je jí víc než smogu. Jen hrdina nám chyběl. Lidé už mají plné zuby celé naší politické „elity“. A tak vznikl prostor pro člověka, který vyrazí ve zběsilý a zdánlivě sebevražedný útok „proti všem“, napravo, nalevo ani na Hrad nehledě.

Jenže celé Babišovo „hrdinství“ je fikcí hodnou Berlusconiho. Když na ní bude trvat, národ mu ji nakonec uvěří. Ono hrdinství má spočívat v tom, že si prý troufl nahlas říci, co si ostatní jen myslí – tedy, že polici jsou zkorumpovaní a kradou víc, než se dá snášet. „Někteří mě varují, že dělám chybu, když ostrou kritiku říkám veřejně. Prý se stejně nic nezmění, Češi se nesjednotí a nakonec na to doplatím já sám, moje rodina a moje firmy,“ píše ve své výzvě Ano 2011 Babiš.

Miliardy. S čím odchází Berlusconi a přichází Babiš

Berlusconi po ztrátě premiérského platu nijak strádat nebude. Jako mediální magnát a vlastník klubu AC Milán má majetek v celkové hodnotě 111 miliard korun.

Babišův kolos Agrofert má úvěry v hodnotě 24 miliard. Podle Babiše jsou však kryté zásobami za 22 miliard a pěti miliardami v penězích. Celková hodnota Agrofertu podle Lidových novin převyšuje 73 miliard korun. Čistý zisk firmy loni dělal 5,97 miliard.

Neříkáme ale, že politici kradou, nahlas všichni? Doma u večeře, v práci o polední pauze, s kamarády u piva a někdy už dokonce na ulici na potkání? A copak tu neexistuje řada jiných „protikorupčních iniciativ“? Jediný rozdíl a ono „hrdinství“ tak v konečné fázi spočívá v tom, že Andrej Babiš si dokáže zajistit, aby o něm bylo slyšet. Jako známý podnikatel média zkrátka láká a zajímá.

Kromě několika nepodložených obvinění – třeba že se ho snažil podplatit kdosi z Hradu – nám zatím neřekl nic nového. Nepřinesl žádnou vizi, koncepci ani věcná řešení. Pouze se (trochu alibisticky) vydává za hlásnou troubu nespokojeného lidu.

To jediné, co je na něm v konečné fázi atraktivní (kromě neobratných a lehce buranských vystoupení člověka, který se neumí pohybovat v médiích a je zvyklý, že nemusí čekat, až dostane slovo) je jeho velké B – čili bohatství.

Jiná optika

Tomáš Karpíšek

A jeden pohled z docela jiného, ale vůbec ne špatného úhlu. V exkluzivním rozhovoru se špičkovým restauratérem Tomášem Karpíškem (Lokál, Ambiente, La Degustation Bohême Bourgeoise) jsme se ptali, proč Češi kupují a jedí nekvalitní potraviny, když jinde lidé za tutéž cenu dostanou vyšší kvalitu. A Tomáš Karpíšek mimo jiné řekl:

Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé, kteří vlastní všechno, na co si vzpomenete, rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až dospějí ke svým obchodním a finančním cílům a řeknou si, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního. Všichni následujeme naše vzory a nějaký trend v podobě investic do prvotřídně kvalitních českých výrobků by to mohl posunout vpřed.

A vida. Andrej Babiš najednou říká, že se rozhodl pro dobrou věc. I když mnozí by jistě ocenili, kdyby majitel mnoha potrvainářských závodů se stejnou razancí vystoupil raději proti šizeným vuřtům...

Bohatí v politice

Dokud do politiky nevstoupil Vít Bárta, říkali jsme si, že vládnout by měli ti, kteří jsou tak bohatí, že už nemají potřebu krást ze státního. Bárta sliboval, že české politice vdechne nový étos. A opravdu. Něco nového přinesl. Ukázal nám, že i bohatý a mocný muž může toužit po ještě větším bohatství a ještě větší moci. Tučné konto jako argument pro politickou kariéru tedy zklamalo. Babiš ale nejspíš nebude spoléhat jen na něj. Nedávno ohlásil, že se chystá vstoupit na mediální trh. Současná média o něm prý informují neobjektivně, takže si pořídí vlastní. Tak se na to musí! Silvio by z něj měl radost.

A co si o tom myslíte vy? Měli by miliardáři vstupovat do politiky? Jaké jsou podle vás skutečné záměry Andreje Babiše? Bude z něj druhý Berlusconi?

Silvio

-1
+
-

Andrej

-29
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 28. listopadu získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 11. 2011 4:19 | vlaspa

pan Babyš je velmi tvrdý pdnikatel a v žádném případě s ním nemohu souhlasit.Měl jsem tu možnost pracovat v závodě na zpracování drůbežího masa který vlastní. Zhruba po roce kdy tento provoz koupil tak jej zrušil a asi 450 lidí zůstalo bez práce. Upozorňuji že tento závod prošel před tím modernizací a byl druhý nejmodernější v ČR a nebyl červených číslech. A co chce udělat s tímto státem? Taky jej zrušit když se mu to bude hodit. Vždyť podnikání je o něčem jiném než o skupování konkurence za účelém vlastních zisků. Vstoupíli do politiky s tímhle přístupem tak BŮH S NÁMI.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2011 11:51 | Fany

A co nabízíte? Tedy co umíte, jakou máte praxi a vzdělání?

Před časem jsem mluvil s jedním zaměstnavatelem, který nemůže sehnat řemeslníky do dílny. Potřebuje strojní zámečníky, kteří znají, či jsou ochotni se naučit, ovládání CNC strojů. Plat v průměru 30 tisíc za 40hod/týden. Plus další benefity. Je to ale na Vysočině. Už je z toho nešťastný. Z pracáku se mu tam vystřídalo asi 20 lidí a některé má ve stavu ještě nyní, přesto, že u něj "dělali" jen pár dnů a dodnes marodí. Těch se jen tak nezbaví. Měl tam i mladé lidi z průmyslovky, ale ani oni neměli zájem. Jeden dokonce požadoval služební auto.... Nyní jedná s nějakou agenturou o možnosti pomoci ze zahraničí.....

Kulihrášku, toto je druhá stránka mince ....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2011 9:07 | kulihrášek

hybaj na panské! 150 hodin ročně zdarma pro zaměstnavatele odmakej, na práci nefrfej. Když pro tebe práci nemám, pošlu tě domů a za týden po tobě budu chtít přesčasy zdarma. A ticho, sic tě začnu šikanovat až utečeš sám a pak hybaj, zametat chodníky. A makej, zákon mi to dovoluje. ČESKÝ kapitalista s posvěcením vlády a parlamentu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2011 9:03 | eďa

No, já bych začal tím, že pořádně napapaný Babiš hladovým masám opravdu, ale opravdu nepomůže a ani pomoci nemůže, páč je v jiné realitě. Naopak, bude je dřít ještě víc z kůže, o to se klidně vsadím, ale o to mi nejde. Chce-li někdo- kdokoliv začít budovat prosperující stát, pak musí pěkně od spodu, od těch zadlužených a nezaměstnaných a pomalu už i hladovějících spodních vrstev, kam patří i střední třída. Dát jim jasnou vizi - placenou práci anebo zrušit dluhy a tedy i peníze a pracovat za náklady - tedy téměř zadarmo. Takové práce je všude hafo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2011 7:48 | Fany

To je jeden úhel pohledu. Pak je ještě jiný, důležitější a to jsou peníze.

Většina dne vidí, že jsou potřeba změny. Současní politici jsou prolezlí korupcí a klientelismem. A je jedno ze které strany. Tudíž jak z toho ven? Založit novou stranu čestných a poctivých lidí? Fajn, asi by to bylo nejlepší řešení, ale kde ty lidi brát? A kde vzít peníze na jejich medializaci? Pan Babiš má peníze a chuť s tím něco udělat. Jistě nemá čistý štít, ale má dvě zásadní přednosti. Jednak peníze a pak znalosti prostředí, ve kterém se lobuje, korumpuje a vraždí. Nechme jej tedy sehrát tu bitvu s těmi, které zná a ví jak na ně. A při známém, "když dva se perou, třetí se směje", včas využít situaci a do vedení země protlačit ty slušné a poctivé. Nechme mouřenína udělat černou práci, myslím si, že jiná cesta není ....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2011 22:13 | KarelT

Ano, ty řeči o potírání korupce tu už byly mnohokrát od jiných. Faktem ovšem je, že se Babiš soustřeďuje na podnikání které vytváří nějaké hodnoty - chemický průmysl, zemědělství, atd. Narozdíl od Kellera který nic nevytváří, maximálně kšeftuje s půjčkama. Takže ačkoli nikdo z nás neví jak se Babiš v politice zachová a co by prosazoval, přeci jen mi příjde pravděpodobnější že by mohl prosazovat například domácí průmysl a zemědělství. Nepotřebujeme tu milión firem které jen přelévají peníze a nic nevytváří. Proč myslíte že je západ v krizi ?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2011 20:59

Nu, když jsme (já ne teda :) podpořili Bártu a Johna, kteří měli to samé co Babiš: plnou hubu korupce, tak jsme ještě něco ztratili z toho mála důstojnosti, co nám zbývá...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2011 20:23 | Tomas

Znepokojující je ignorování současné situace v ČR občany... Každý je v hospodě chytrý, každý si postěžuje, ale během dalších 5ti minut změní téma a situace ho dál nezajímá... To pak je krásné prostředí pro korupci...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2011 20:20 | Jarouš

Berluskonimu Italové dlouho odpouštěli jeho prohřešky,je to v jejich mentalitě. Národu však mnoho neprospěl.
Babišovi fandím, protože patřičně oživil naši blbou náladu. Nyní čekáme na efekt,jaký to zanechá v nás a mezi politiky. Jako miliardář má jistě mnoho možností.Přeji si, aby mu Češi nemuseli nic odpouštět.U
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2011 20:19 | Tomáš

Když už tak zamítáte Babiše, tak si shrňme fakta... U moci máme nenažrané čuníky, kteří neumí a ani nechtěj efektivně řídit náš stát... Pokud podpoříme Babiše, tak možná tam bude opět nový nenažraný čuník nebo člověk, co opravdu začne řešit problémy ČR... Máme tedy co ztratit, když ho podpoříme??? Nebo jen budeme koukat jak nám současná politická vláda rozkrádá republiku........
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2011 17:17 | losnuevosvidentes

Ano, pokud budeme dál národ tupců, pak nemáme právo si stěžovat a bude nám stále vládnout banda zlodějských mafiánů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2011 17:11 | losnuevosvidentes

Osvícený názor.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2011 17:10 | losnuevosvidentes

Osvícený názor.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2011 16:08 | Gabriel Pleska

A ČSSD = KSČM bez iritujícího slůvka v názvu?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2011 15:55 | Fany

Může být, ale chybí Vám tam to základní - co je vlastně ODS?
Neboli:
ODS = ČSSD v liberálnější pojetí ...

Co této zemi chybí je skutečná pravicová strana, která by dělala skutečnou pravicovou politiku. A tohle nevyřeší ani sebevíce bohatý oligarcha.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 35 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

17. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu... celý článek

Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Věci obchodní aneb země na prodej

Vládní krize je dokonalou výpovědí o proměně, kterou prochází česká politika a celá naše společnost. Po válečnících a intelektuálech se k moci dostali obchodníci.

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Partners Financial Services