Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 4. 10. 2011 | 11 komentářů
Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?
Řecké demonstrace i protesty ve Španělsku nás nechaly klidnými. Nepokoje v arabském světě byly ještě vzdálenější. Obyčejní Američané zabírají Wall Street – ani to s námi nehnulo. Popravdě, většina nás zachovává týž odstup i od domácích událostí na Šluknovsku. Vydrží Čechům klid věčně?

Od půlky září běží v New Yorku médii přehlížená okupace Wall Street, série demonstrací, veřejných projevů a protestů proti rostoucí nerovnosti chudých Američanů a bohatých bankéřů. Možná by nad tím šlo mávnout rukou – jenže masové protesty se minulý týden rozšířily do Bostonu a o víkendu i do desítek dalších amerických měst.

Lid versus bankovní management

Většinu protestujících sice na počátku tvořili mladí nezaměstnaní lidé (podobně třeba jako při protestech ve Španělsku), ale k večerním a víkendovým akcím se přidávají tisíce zaměstnaných lidí i důchodců, kteří reagují na nejvyšší příjmovou nerovnováhu a nezaměstnanost od dob Velké deprese a nesouhlasí s vládní politikou podpory finančních institucí na úkor podpory tvorby pracovních míst – a především s tím, že management finančních institucí nebyl na rozdíl od jejich řadových zaměstnanců nucen k žádným osobním obětem. Pro ilustraci jedno číslo z řady statistik – Bank of America jako největší americká finanční instituce obdržela z veřejných rozpočtů od roku 2008 podporu ve výši 230 miliard dolarů – a za roky 2009 a 2010 nezaplatila ani dolar na daních, nýbrž dostala ještě daňovou vratku ve výši 4,2 miliardy dolarů. Ale co, Amerika není střední Evropa, řekne si řada Čechů a mávne nad tím rukou.

Hlavně klid

Rozhořčení z rostoucí nespravedlnosti společnosti se nešíří pouze Amerikou nebo arabskými zeměmi, ale je vidět už i v Evropě. Nejmasivněji zřejmě ve Španělsku, kde je pětina mladých do 30 let nezaměstnaná a dalších 46 procent má pouze krátkodobé pracovní smlouvy maximálně na půl roku (což jsou mimochodem horší čísla než v Egyptě nebo Tunisku). Ale co, Španělsko není střední Evropa, řekne si řada Čechů a mávne nad tím rukou.

První vlaštovky nespokojenosti se objevují i v Čechách. Ale co, Šluknovsko je problém „nepřizpůsobivých“, a ne normálních Čechů, řekne si řada těch, kteří mají štěstí, že žijí jinde, a mávne nad tím rukou. Jenže to, co vybublalo na povrch na Šluknovsku, se dříve či později objeví i jinde. Nepromyšlené sociální reformy, které neberou ohled na lokální situaci a nemotivují ke změně, stejně jako čím dál tím horší školství přinesou čím dál tím rychlejší rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými.

Že bohatí dál bohatnou, zatímco chudí zůstávají chudí, se říká už tak dlouho, že by to jeden považoval div ne za přírodní zákon. Třeba to ale vždycky neplatilo. A platí to vůbec dneska? Co si myslí Tomio Okamura, Jan Traxler, Jiřina Šiklová a další naši experti?

Majetková segregace začíná ve škamnách

Vzdělání

Anketa

Co si myslíte o našem školství?

Změny v sociálním systému se dají udělat velmi rychle – a pokud bude podpora jasně určena potřebným a zároveň bude motivovat k osobní aktivitě a řádné péči o rodinu, efekty se dostaví velmi rychle. Jen si politici budou muset uvědomit, že osobní aktivitu nelze měřit účastí na nucených pracích a že je na to potřeba mnohem jemnější metr, který budou držet v ruce lidé na obecní úrovni, kteří mohou v menších městech a vesnicích lépe dohlédnout na to, kdo se jak chová.

Mnohem větší problém je ale rychlý propad českého školství: propadá se v mezinárodním srovnání čím dál rychleji – a čeští rodiče se naučili, že za nadprůměrnou školku a školu se musí platit nemalé peníze. Během pár let se tak české děti začaly dělit na ty, jejichž rodiče si mohou dovolit platit tisíce korun měsíčně za to, co už jednou zaplatili v rámci svých daní, a na ty, jejichž rodiče si to dovolit nemohou, a kteří tak zůstávají napospas ve zbytkových školách. Děti bohatých tak dostanou nejen mnohem lepší vzdělání než děti chudých, ale už od mala v nich díky tomuto sytému pěstujeme pocit nadřazenosti. Česká společnost přitom historicky bývala hodně soudržná – a dnes se nikdo neptá, jestli ta radikální změna, která se objevuje, je skutečně správná. Příklady ze světa ovšem ukazují, že separovat děti tímto způsobem je cesta do pekel. Zřejmě je nejvyšší čas na okupaci ministerstva školství.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2011 8:20, Vladimíra Lokšová

První problém je v tom, že přes politiku se do funkcí na státní i místní úrovni dostávají inteligentně průměrní lidé, neodborníci pro svoje funkce a ještě navíc z morálního hlediska s velkým otazníkem. To prostě nemůže fungovat.

Druhý problém je v tom, co si mladá generace odnáší do života ze škol. Z domova si většinou neodnesou moc pozitivního a když pedagogové jsou morálně i odborně někde mezi průměrem a podprůměrem, výsledky vidí každý, kdo se o společnost zajímá.

Třetí problém je v tom, že většina Čechů a to i relativně inteligentních vůbec nevidí úpadek morálky, netrápí je fakt, že kvalitnímu vzdělání se nepřikládá důležitá role, diví se, že v Česku jsou nízké platy, ačkoli nepracujeme méně než například Němci, protože nesledují zprávy a neví, že naše výrobky mají velmi malou přidanou hodnotu a platy souvisí hlavně s tímto faktem. Nemáme světu co nabídnout.

Čtvrtý problém je v tom, že lidé v Česku jsou hodně pasivní, mají sníženou rozlišovací schopnost mezi tím, co je správné a co nesprávné, nevšímají si špatné věci kolem sebe, drží se hesla: co mne osobně nepálí, hasit nebudu a když mne nikdo nevidí, mohu si dovolit dělat i věci neslučující se s právem a morálkou.

A pátý problém je v tom, že nám chybí pravé osobnosti s morálním kreditem, které by probudili a usměrňovali národ.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2011 6:59, chk

prouzo, cesi patri v unii mezi nejmene ohrozene chudobou. kazdej druhej dostava nejakou davku. lidi maji u nas tendenci si neustale na neco stezovat. citim z clanku jemny zavan komunistickych manyru prebirani moci - revoluce. nasilny vyjiti do ulic, postvavani lidi proti sobe. to, o cem castence pises v clanku, neni vina polistopadovyho vyvoje, ale prave zakorenenych zvyklosti z doby totality...

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kšefty s chudobou. Přímá linka do Šluknova!

26. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kšefty s  chudobou. Přímá linka do Šluknova!

Na Šluknovsku vybuchla časovaná bomba. Tikala dlouho, a politici byli hluší. Migrační kolotoč se točí dál a stejné exploze hrozí dalším regionům. Puma sestává z mnoha součástek, zásadní... celý článek

Škrtneme celé Šluknovsko?

20. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Škrtneme celé Šluknovsko?

Česká republika zažívá věc, na kterou není zvyklá – dlouhodobé rasové a sociální nepokoje. A až zoufale si s tím neví rady.

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

10. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 41 komentářů

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

Česká média „španělskou revoluci“ vytrvale ignorují, což je chyba. Není to obyčejná „jižanská stávka“ proti drahotě nebo špatnému počasí. Tenhle protest míří na problémy, které časem... celý článek

Partners Financial Services