Očima expertů: Stávkovat? Ano, ale proti čemu?

Očima expertů: Stávkovat? Ano, ale proti čemu?
Byla včerejší stávka llegitimní? Naši experti říkají, že ano. Byla však dobře odůvodněná? Na to mají Tomio Okamura, Pavel Kohout, Jiřina Šiklová, Markéta Šichtařová a další odborníci jinačí názory...

Stávkovat ano, blokovat silnice ne

Delší dobu bylo zřejmé, že se Česko stávce nevyhne. Původně měla stávka proběhnout již v pondělí 13. června, avšak soud ji zakázal, jelikož nebyla ohlášena s třídenním předstihem. To odborové předáky ještě více popudilo, takže vyhlásili, že budou stávkovat celých 24 hodin, a navíc připraví blokádu silnic.

Do té doby naznačovaly průzkumy veřejného mínění, že stávkující mají podporu většiny občanů, což je základním předpokladem každé „úspěšné“ stávky. Blokáda však mohla odboráře o sympatie veřejnosti rychle připravit. Mnoho lidí se totiž začalo domnívat, že nejvíce budou poškozeni běžní občané, kteří nebudou mít žádnou šanci dostat se do práce. Odbory tak přispěchaly s takzvanou „blokádou papalášů“, při které mělo dojít k zablokování hlavních vládních představitelů a úředníků. Nakonec se stávkující rozhodli pro pochod Prahou, kterým podle odborářského předáka Bohumíra Dufka způsobí mnohem větší chaos, než kdyby probíhala klasická blokáda dopravních komunikací. V tom se pan Dufek spíš mýlil...

Rozhořčení nad reformami nebo politická hra?

V rubrice Očima expertů si můžete přečíst, co si o stávce myslí uznávaní profesionálové.
Myslíte si něco jiného? Myslíte si totéž? Myslíte si něco?
Řekněte nám to! Vyjádřete se v diskuzích v rubrice Co si o tom myslíte?

Aktuální debata ke stávce v dopravě

Právo stávkovat je v České republice zaručeno Listinou základních práv a svobod za podmínek stanovených zákonem. O její legitimitě proto v naší anketě Očima expertů žádný z oslovených odborníků nepochyboval. Stejná shoda ale už nepanovala v názoru, zda jsou důvody stávky, která ve čtvrtek proběhla, dostatečné. Stávka dopravních odborů proti vládním reformám včera ochromila dopravu po celé České republice. Nevyjely žádné vlaky a ve velkých městech, jako jsou například Praha, Brno či Olomouc, byla výrazně omezena veřejná doprava. Metropoli zkomplikovalo život především zastavení provozu metra. Berou si odbory tímto způsobem v rámci politické hry obyvatele ČR jako rukojmí, nebo jde pouze o vyjádření maximální nespokojenosti s vládou premiéra Petra Nečase a jejími reformami?

Co si o této problematice myslí námi oslovení experti? Je podle nich stávka legitimním prostředkem vyjádření nespokojenosti? A jak se dívají na stávku, která v ČR včera proběhla?

PAVEL KOHOUT

ekonom

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Stávka je jedním z možných prostředků občanského vyjádření. Nechtěl bych popírat její legitimitu. Nicméně jsem přesvědčen, že stávkující si vybrali pro stávku špatné důvody. Kdyby protestovali proti zneužívání a plýtvání veřejných financí, proti poměrům na Ředitelství silnic a dálnic nebo proti pražskému magistrátu, nejenže bych se přidal, ale možná bych pomáhal stavět i barikády. Jenže stávkovat proti zvyšování důchodového věku je asi stejně pošetilé, jako stávkovat proti větru a dešti, když přijde listopad.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Stávka je legitimní prostředek prosazování zájmů, zejména vůči zaměstnavatelům (spíš než vůči vládě), ale legitimní by nebylo blokování dopravy. Zaměstnanec, který stávkuje, však musí počítat s tím, že může být nahrazen. Není přiměřené prosazovat stávkou politické požadavky, od toho jsou volby, demonstrace apod. Zaměstnavatelé, jejichž pracovníci stávkují, nemůžou za vládní reformy. Pokud je však zaměstnavatelem stát, je stávka za politické požadavky na místě. Rozumnou reakcí státu na stávku ve veřejné dopravě by ale mělo být vpustit soukromou konkurenci do poskytování dopravních služeb, jak v MHD, tak i na dráze – a snížit tak závislost na státních odborářích.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Z historie je zřejmé, že díky stávkám a hromadným nepokojům máme osmihodinovou pracovní dobu, všeobecné sociální a zdravotní pojištění nebo volební právo. Stávka je velmi nenásilný, ale důrazný projev občanské nespokojenosti. Pokud jde o aktuální stav, tak nezapomínejme, že máme demokracii – to znamená, že vláda i zastupitelé vládnou z pověření občanů a je jejich povinností naslouchat jejich hlasu. Nikdo nemá právo dělat to, k čemu ho voliči nedelegovali. Zaklínání reformami, které jsou bezúčelné a nepřinášejí z většiny dokonce finanční prospěch, je skutečně hloupá zástěrka.

JIŘÍ PEHE

politolog

Určitě ano. Lidé v demokracii mají politická i občanská práva, řádně ohlášená a nenásilná stávka k nim patří.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance

Stávka je ze zákona legální. Mé mentalitě žádná stávka nevyhovuje, ať už je spojena s jakýmkoliv požadavkem, nicméně zákon musím ctít.

JIŘINA ŠIKLOVÁ

socioložka

Jiřina Šiklová

Stávka je legitimní způsob vyjádření nespokojenosti. Je možné ji použít jen výjimečně, pro jasně formulované cíle, aby mohli ti, kteří ji vedou, zvítězit. Alespoň v některých bodech zvítězit nebo něco potom předložit veřejnosti, že měli pravdu. Proto je dobré dělat stávku proti jednomu zaměstnavateli, třeba pověstnému „továrníkovi“, jeho poškodit, ale nenaštvat veřejnost. Naopak získat ostatní občany na svoji stranu.

Anketa

Která z osobností vás svým názorem nejvíce zaujala?

Pokud je ale stávka nekonkrétní (v tomto případě je nekonkrétní), tak to vyzní v neprospěch odborářů. Souhlasím s odbory, tedy s Českomoravskou konfederací odborových svazů, že je tato vláda neschopná, že řeší jen svoje problémy, že se totálně kompromitovala. Také nesouhlasím s návrhy o důchodové reformě a reformě zdravotnictví v té podobě, jak jsou předkládány. Pak by ale bylo dobré, aby ČMK OS formulovala svoje protinávrhy. Alespoň stručně. Jestliže budou postupovat jako při minulé demonstraci, tedy budou pouze proti vládě, tak to nepomůže. Mají alternativu? Mají zde nějaké svoje předáky, které by místo této vlády navrhli? Pokud se již před stávkou spojují (třeba nejsou spojeni, ale na jejich podporu vystupuje jedna politická strana, tedy ČSSD) s nějakou politickou stranou, tak se akce mění v politickou, a ne jen odborářskou akci.

JAROSLAV ŠONKA

politolog a publicista

Ano, stávka je legitimním způsobem vyjádření nespokojenosti. Vztah zaměstnanců a zaměstnavatelů je asymetrický, a proto vznikla tato možnost reakce zaměstnaných. Vliv se dá koupit, ale ti, kdo na to nemají, se musí spojit. A nelíbilo se to například již Hitlerovi.

Co si o včerejší stávce myslíte vy? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2011 9:15, Luboš

Velmi mi vadí, že posranci z parlamentu chtějí plat 230 000 Kč, nějaký Fejk ze ZOO a z ČD má plat 250 000 Kč, Žaluda z ČD má plat 500 000 Kč, Rychetský ze zbytečného Úst. soudu má 155 000 Kč. Mám důchod 6600 Kč ze kterého živořím. US rozhodl, že státní byrokrati budou mít důchody větší kolem 35 000 Kč. Už dávno vím, že v ČR vládnou zločinci !

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2011 6:26, jaroslav fišer

kdo je v této společnosti se zastat občana?
politické strany, poslanci,vláda? ne, ty občan po volbách nezajímá!
jsou to jedině odbory
a navíc mají výhodu v tom, že jsou celostátně organizované
je jim vytýkáno, že vystoupily mimo povolený rámec
a co naše politická scéna?
ta pracuje v souladu a přáními občanů?
nezdá se vám, že je hrubě nestandardní?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Bohatým zdravotním pojišťovnám brát, chudým dávat?

10. 6. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Bohatým zdravotním pojišťovnám brát, chudým dávat?

Ministr zdravotnictví Jánošíkem! Bohatým zdravotním pojišťovnám chce brát, chudým – tedy VZP – dávat. Jako člen pravicové strany se nebojí sám použít slovo znárodnění. Co si o tom myslí... celý článek

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

27. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

Co dostává Čechy na stránky světového tisku? Můžeme se chlubit hokejem a cizím (chilským) perem. A tím, jak výjimečně dobře se u nás daří korupci. Živnou půdou korupce jsou v ČR veřejné... celý článek

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

13. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 171 komentářů

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Partners Financial Services