Proč správný levičák nepodporuje odbory

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 16. 6. 2011 | 27 komentářů
Proč správný levičák nepodporuje odbory
Jsem vlastně levičák – nemám rád velké korporace. Ale nemám rád ani odbory. A nezbláznil jsem se.

Velké korporace nemám rád nikoli proto, že by byly velké, velikost je mnohdy nezbytná. Ani proto, že jsou to soukromé firmy, firma je skvělý právní „vynález“. Nemám je rád, protože mnoho z nich žije v pevné symbióze se státem.

S korporacemi si stát rozumí, živnostníka vem čert

A snaží se jej využít k získání výhod na úkor všech ostatních – v ekonomii se tomu říká rent seeking, „dobývání renty“. Vztah je symbiotický, tedy prospěšný i pro druhou stranu. Ať už v podobě sponzorských darů pro politické strany, nebo dárečků pro voliče (je nutno se nakapsovat, jako vedlejší efekt se tedy občas něco užitečného postaví).

Propojeno!

Myslíte si, že je blokování silnic přiměřenou formou protestu? Kam až podle vás smí odboráři zajít?

Podělte se s námi o svůj názor pod nejčerstvějším článkem z rubriky Co si o tom myslíte?

Příkladů bychom našli desítky, stovky, tisíce. U nás i ve světě. Koneckonců různým směrnicím a regulacím, které mají chránit nás slabé a zranitelné občany, se firmy často brání spíš naoko. Pro velkou firmu jsou právní náklady malou položkou v rozpočtu. A živnostník? Toho vem čert, ten nám miliony na volební kampaň nedá.

Levičáci mnohdy mají pravdu, když kritizují kapitalisty. Ale zcela neprávem kritizují kapitalismus. Nežijeme totiž v tom zlém neregulovaném volném trhu. Žijeme v jakémsi hybridním systému, kde o polovině všeho, co děláme, rozhoduje stát.

Stát v boji proti korupci? Kozel zahradníkem!

Ne ten hodný stát, o kterém učitelé občanské výchovy vyprávějí pohádky dětem ve škole. Stát, který představuje nás všechny, kteří demokraticky rozhodujeme o společném blahu. Ale stát ovládaný všemožnými zájmovými skupinami, z nichž každá se snaží ukousnout si něco ze společného koláče.

Anketa

Stávkujete?

Správný levičák se zastává obyčejného člověka před arogancí moci. Měl by proto uznat, že snažit se situaci řešit zvýšením role státu v ekonomice, aby na ty zlé korupčníky dohlédl, je jako jmenovat alkoholika nočním hlídačem v palírně.

Odbory jsou jen další ze zájmových skupin. Že jsou nezastupitelné při ochraně práv zaměstnanců? Ano, těch, kteří práci už mají. To znamená nikoli 40 procent nezaměstnaných mladých Španělů, kteří teď demonstrují v ulicích za větší regulaci pracovního trhu (která způsobí ještě větší nezaměstnanost).

Až to odbory uznají a začnou prosazovat maximálně štíhlý stát – včetně škrtnutí zákonem daných privilegií odborů – rád s nimi půjdu demonstrovat proti zkorumpované vládě a nenasytným velkokapitalistům.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2011 7:49, chk

v recku nejde o koryta. v recku jde o bankrot. predseda vlady tam velmi rad poda demisi, ale je otazka, kterej dobrodruh ho nahradi. rekove se chovaj jako deti, ktery se rozcilujou, ze jim rodice nekoupej auticko na dalkovy ovladani, kdyz pritom nemaji ani na jidlo.
az jim v cervenci dojdou penize, poznaj co to je bankrot. ja doufam. aspon se jim v te jejich palici rozsviti. a obycejnym lidem se u nas rozsviti mozna o par let pozdeji. to tu snad ale uz nastesti nebudu a rad budu odevzdavat nemale dane tam, kde si toho budou vazit:).

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2011 5:16, žalobníček

Dvě věci -
ad.1 k oné anketě o stávce - nestávkuji z jednoduchého důvodu.Dráha tu není,věřejná doprava také ne,odbory rovněž a tak,kdybych stávkoval,bych chodil jako blbec na návsi kolem rybníka a maximálně nějakým cinkáním bych si připomínal ono oblbování lidí před lety panem Havlem a dalšími.
ad.2 s tím souvisí i můj údiv nad myšlením autora článku.Pokud jsem správně pochopil,tak kapitalismus je podle něho jediná správná věc.Mohl by nám říci,ve které zemi je onen dobrý kapitalismis,který se sám od sebe reguluje a přináši pracujícímu jen dobro?My bychom tam všichni emigrovali a nechali tady jen ty zlé v Praze,co nás tak špatně řídí.
Že by to bylo v Řecku?Ve Španělsku?Já jsem teprve dnes pochopil,proč nás Nečas,Kalousek a další vykukové varují před oním Řeckem.Ona je tam totiž generální stávka a těm špatným a zlým kapitalistům jde o koryta.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?

16. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?

Dnešní stávku dopravních odborů, kvůli které se zastavily vlaky v celé ČR a veřejná doprava v Praze, v Brně a některých dalších městech, podporuje většina veřejnosti. Považuje ji za... celý článek

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

22. 4. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

Kritika vládních reforem zleva i zprava vyvrcholila tím, že odbory opustily jednání tripartity. Po předchozích vyjádřeních odborářů na adresu vlády to není zvlášť překvapivé. I představitelé... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Kam kráčíte, odbory?

5. 2. 2011 | Filip Mezera | 10 komentářů

Kam kráčíte, odbory?

Podle několika žhavých rudých teček jsem poznal, že jsem přijel na fotbal předčasně. Spoluhráči ještě kouřili před tělocvičnou. Přišel jsem blíž a pozdravil. Přemýšlel jsem o dvou článcích... celý článek

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

25. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 46 komentářů

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

Pondělní stávka v dopravě zkomplikuje život statisícům Čechů. Lidé se nedostanou do práce. Odborářům jde o benefity. Jestli vyhrají, občany to bude stát 500 milionů korun. O další miliony... celý článek

Partners Financial Services