Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem
Česká média „španělskou revoluci“ vytrvale ignorují, což je chyba. Není to obyčejná „jižanská stávka“ proti drahotě nebo špatnému počasí. Tenhle protest míří na problémy, které časem pocítíme i na své zemi a svých peněženkách.

Desetitisíce Čechů a Moravanů už třetí týden vsedě blokují Václavské náměstí, brněnské náměstí Svobody i Masarykovo náměstí v Ostravě. Protestují tak mimo jiné proti cenzuře internetu, korupci a ekonomickým problémům, do kterých zemi dostali politici dvou největších stran. Ty proti sobě na oko bojují, ve skutečnosti ale umí veřejné finance podojit úplně stejně. A na co nemají, na to si půjčí.

Proti neozbrojeným demonstrantům se policie nebojí použít násilí. Ostatním evropským státům je to všechno jedno a média mnohem větší pozornost věnují tomu, proč mají Němci průjem.

Cože to na vás zkouším? Jen takový myšlenkový experiment. Vyměňte Českou republiku za Španělsko a máte přesný obraz posledních tří týdnů.

O co všechno hnutí Democracia real YA! (Pravá demokracie TEĎ!) vlastně jde? A může se španělský scénář zopakovat v Česku?

„Peníze by opět měly sloužit nám, a ne my jim“

Na španělských náměstích vysedává zajímavá směsice lidí: „Nejsme banda pankáčů. Jsou tu univerzitní profesoři, doktorandi i různí profesionálové,“ vysvětlil Al Džazíře aktivista Mario. Přestože se protestující otevřeně nehlásí k žádné straně a na máločem by se všichni do posledního shodli, náladu mezi nimi dobře vystihuje manifest kolující po sociálních sítích a přeložený už i do češtiny:

  • „Jsme obyčejní lidé jako vy. (...) Lidé, kteří každý den tvrdě pracují, aby zajistili lepší budoucnost pro svoje blízké. Někteří z nás se považují za pokrokové, někteří za konzervativní. Někteří z nás věří, někteří ne.“
  • „Korupce mezi politiky, obchodníky a bankéři nás nechává bezmocné a němé. Tato situace se již stala standardem každodenního utrpení.“
  • „Potřebujeme etickou revoluci. Peníze by opět měly sloužit nám a ne my jim. Jsme lidé a ne výrobky. Nejsem výsledkem toho, co kupuji, proč kupuji, ani toho, od koho kupuji.“

Mario k tomu pro katarskou televizi dodal: „Rádi bychom viděli radikální změny našeho politického modelu. Nechceme, aby se politici nadále rozhodovali podle burzy, a chtěli bychom také změnit způsob, jakým se dosazují soudci a další úředníci.“

Socialismus pro zaměstnance, kapitalismus 19. století pro brigádníky

Některé požadavky působí naivně, jiné až hloupě. Demonstranty například trápí, že je čtyřicet procent mladých Španělů nezaměstnaných a velká část zbytku živoří na brigádách, dokud po třicítce nedostanou první normální práci. Za to ale snad nemůže spiknutí bankéřů, kteří si připalují doutníky vypůjčenými eury. Spíš zdokumentovaná nechuť španělských mladých stěhovat se za prací a taky navzdory reformám z 90. let stále strnulý trh práce. Zaměstnejte někoho, když vůči němu budete mít pomalu víc povinností než k vlastní rodině.

(Poznámka na okraj: podle španělských profesorů ekonomie Dolada a Bentolii je regulace tamního trhu s prací nezdravě „dualistická“. Trh s krátkodobými kontrakty je extrémně liberální, zatímco trh se zaměstnáním na dobu neurčitou strnulý. Skvělé pojmenování obecného problému.)

Tři svízele, kterých si v Madridu všimli dřív než v Praze

Výtkám navzdory Democracia real YA! dobře šťouchá do několika vředů, které dřív nebo později pocítíme i v Česku:

  • Mizerně hospodařící politik si pravděpodobně zaslouží horší trest, než je nezvolení po několika letech drancování vlastní země. Před rokem bych nad Španělskem mávl rukou s tím, že neměli být hloupí a volit si tak dlouho utrácivé populisty. Když ale vidím, jak šíleným způsobem zachází s pokladnou česká vláda, zvolená lidmi požadujícími úspory, a jak ještě tři roky utrácet bude, vydechuji procítěné: „¡Ay, caramba!“
  • Privatizace zisků a následné znárodňování ztrát je morálně nepřijatelné. Buď jedno, nebo druhé: ať si banky a automobilky poradí samy celou dobu, nebo ať jsou celou dobu státní. Ne měnit pravidla uprostřed hry – natož tak aby všechny průšvihy platily střední vrstvy.
  • Jakkoliv politici musí být i ekonomové, nemůžou být jenom ekonomové. Hospodaření země je důležité, nelze je ale ztotožnit se zemí samotnou. Jako by s příchodem krize zmizeli státníci a zůstali nám tu jen naháněči hrubého domácího produktu, pobíhající s bičíkem a nahánějící do téhle umělé metriky vše, co jen jde. Billboardy u dálnic, hrací automaty, naddimenzované veřejné stavby postavené na dluh: to všechno zvyšuje HDP, zároveň ale snižuje kvalitu života. Poukažte na to z pozice pravicového konzervativce a udělají z vás ekoteroristu a levičáka.

Poznej svého nepřítele

Česká média „španělskou revoluci“ vytrvale ignorují. Dá se to pochopit – je to daleko, nepíše a nemluví se o tom snadno a zavání to hurárevolucionářstvím lidí, kterým chybí zkušenost s životem v socialistické ekonomice.

Anketa

Zablokovali byste vsedě na protest proti vládě náměstí, i když byste věděli, že se chováte protizákonně?

Zároveň se ale nabízí otázka, jestli česká politická skluzavka nemíří do podobného bazénu s močůvkou jako ta španělská. Neříkám, že stejného. Najít si standardní práci v Česku nebo okolních zemích není pro mladé absolventy takový problém; země nestojí před bankrotem; plán na regulaci internetu, který tak popudil Španěly, zatím u nás není ani na papíře.

Problémy se ale kupí. Zatímco na palubě se řeší zásadní starosti, jako do kterého kroužku po prázdninách zapsat Radka Johna, frustrace v podpalubí narůstá. Španělská revoluce – stejně jako ta islandská před dvěma lety – přinejmenším může ukázat i českým borcům kormidelníkům jednu důležitou věc. Že obyčejní lidé nejsou jejich věrná posádka, ale protivníci. A to protivníci vytrvalí a tvrdí.

Redakce radí: Každý týden Kašpárka

Michal Hašek je žába! Na prameni informací
Hejtmana Haška a jeho náměstka Juránka žralo, že se jich občané ptají na práci jejich úřadu. Rozhodli se těm všetečným opičákům dotazování co nejvíc zkomplikovat návrhem úpravy zákona o svobodném přístupu k informacím.

Daň z kafkovské hodnoty
Na zvýšení DPH za balíky z „non-EU“ zemí jsme měli vydělat. Jenže daň utopíme – v nákladech na výběr daně.

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool
Potřebujeme, aby státní správa a samospráva investovala naše peníze do své propagace?

Není buchta jako buchtička
„Díky“ regulacím je jednodušší prodávat osmnáctky na videochatu než domácí buchty.

A další...

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2011 14:32, Michal Kára

Blbost, důvody ke stávce jsou v zásadě dva:


1) ČSSD vychází ve volebních průzkumech pěkná čísla a ráda by shodila vládu a vyvolala předčasné volby (a spojení ČSSD a odborů je snad každému jasné).


2) Kalousek chce stopnout ohromný tunel ze státního rozpočtu do stravenkových společností.


Když se podíváte, tak i mezi samotnými odboráři má stávka mizivou podporu.
To je taky důvod blokády - vzhledem k mizivé podpoře stávky by se její standardní průběh nijak neprojevil.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2011 10:45, ppetr1

chcete mi snad tvrdit,ze si tyto dve osoby ulily stovky milionu pro sebe?
zatim to dokazala pouze CSSD.
nejvetsi statni deficity vzdy způsobovali socialisti.chcete snad o tom pochybovat??
podivejte se na celou EU kam to socialisti v cele s odborama dotahli !!!!!!!!! - k bankrotu !

Kalousek je zatim nejlepsi ministr financi jakeho kdy tato republika od 90 roku mela - a nepochybujte o tom ani minutu.skoda pana Janoty.

az bude delat ministra financi Bohouš (sobotka) tak se pripravte na Recko a sledujte jej dukladne,at se mate na co pripravit !!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

11. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

Může být Španělsko dalším státem EU, který bude následovat ekonomicky zbídačené Řecko? Takovou otázku si v poslední době klade stále více analytiků. Situaci Španělsku neulehčují ani... celý článek

O cvrčcích, mravencích a obchodní bilanci

13. 7. 2010 | Vlad Ender | 5 komentářů

O cvrčcích, mravencích a obchodní bilanci

Spořivý sever a zhýralý jih – to je obraz, který se většinou lidem vybaví, když přijde řeč na současnou krizi v Řecku a na jeho „záchranu“ Německem. Na první pohled je to jasné – Řekové... celý článek

Partners Financial Services