Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 12. 5. 2011 | 4 komentáře
Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva
Nad investováním některých radnic zůstává rozum stát. Vedení několika měst (například Sokolova) a pražských městských částí koupily přes společnost Key Investments nelikvidní dluhopisy a teď jim hrozí ztráta mnoha desítek či stovek milionů.

Ve srovnání s permanentní vládní krizí se této aféře dostává trochu menší mediální pozornosti, ale rozhodně neoprávněně. Jde o skandál, který snese srovnání s podvody Bernieho Madoffa (i když naštěstí ne co do velikosti). Buď je na dotčených radnicích někdo trestuhodně nevzdělaný, nebo naprosto zkorumpovaný.

Zbohatneme jako Standa!

Podiv budí už volba obchodníka – neprůhledné společnosti Key Investments. Proč úředníci nevyužili služeb některého z členů Burzy cenných papírů Praha? Ani členství na burze ještě nemusí zaručit kvalitu, viz případ nechvalně známých Capital Partners. Ale působí tu hned několik renomovaných obchodníků s dlouholetou tradicí a referencemi od klientů z řad firem i z veřejného sektoru. Hlavní referencí Key Investments byla zřejmě asistence při zázračném zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse.

Ještě větší podiv budí volba „investic“. Šlo o dluhopisy firem propojených se samotnými Key Investments. Ukázkový střet zájmů.

Na konci dubna společnost Key Investments položila licenci obchodníka s cennými papíry, radnice tak místo peněz zřejmě většinou dostanou právě tyto dluhopisy s velmi nejistou hodnotou.

Jak do toho začnou šťourat novináři, půjde cena dolů

Navíc dluhopisy nebyly veřejně obchodované – to znamená nižší likviditu a méně transparentní cenu. Starosta Prahy 10 Milan Richter ještě před pár dny přesvědčoval veřejnost, že tržní hodnota portfolia je vyšší než nákupní. O „tržnosti“ této hodnoty (vypočítané Key Investments) lze s úspěchem pochybovat.

Mimochodem celé video z jednání městské části je velmi zajímavé. Když budeme parafrázovat výroky jednoho ze zastupitelů: „Vypukla krize, začaly krachovat banky – tak jsme dali peníze do nelikvidních cenných papírů. A za všechno vlastně můžou média – nejenom za kauzu Key Investments, ale i za celou světovou finanční krizi.“ Děkujeme, že jste nás poučili, páni radní.


Zdroj: YouTube kanál serveru Česká pozice

Je pravda, že když budou radnice nyní chtít dluhopisy prodat co nejrychleji, mohou na tom tratit víc, než by bylo nutné. Samozřejmě záleží na kvalitě emitentů a pravděpodobnosti, že splatí jistinu. Úplně vyloučit tvrzení citovaného zastupitele, že celou kauzu rozpoutal někdo, kdo chce dluhopisy získat za levno, nelze.

Hloupí, nebo loupí?

Anketa

Politici, kteří investují s Key Investments: jsou hloupí, nebo bezostyšně loupí?

Jenže ani to by politiky nezbavovalo odpovědnosti. Zvlášť u dluhopisů s vyšším výnosem platí, že je potřeba důkladně diverzifikovat, to znamená rozložit riziko nesplácení nákupem dluhopisů více emitentů. Namátkově vybraný příklad – portfolio Fond korporátních dluhopisů ČP Invest tvoří asi padesát titulů. Kolik jich měla Praha 10? Závratných pět, z nichž jeden tvořil polovinu portfolia!

Politici a úředníci, kteří tyto „investice“ mají na svědomí, zjevně neznají ani ty nejzákladnější základy financí. Nebo je naopak znají velmi dobře, ale za tučnou provizi na ně zapomněli?

Ale na tom vlastně nezáleží, máme daňového poplatníka...

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neinvestujte jako ovce

28. 4. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Neinvestujte jako ovce

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Magická formulka, již najdeme (ne nutně velkým písmem) v propagačních materiálech každého podílového fondu. Každá investiční společnost a každý... celý článek

V čem jedete, pane komisaři?

4. 4. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

V čem jedete, pane komisaři?

Al-Kájda začala do vodovodů v Bruselu tajně vypouštět LSD. Jinak si nejnovější nápady z Evropské komise nelze vysvětlit.

Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

7. 3. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

Všechny státní dluhy jsou vymyšlené a odporují zákonu o zachování hmoty a energie. Nejde o nic jiného než o promyšlenou neoliberální propagandu a konspiraci mocných bankovních domů.... celý článek

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

7. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

Nemůžeme pustit trh do veřejných služeb, nedej bože do penzijního systému. Chudí by umírali na ulici, operace by prováděli řezníci, na silnicích by lapkové vybírali výpalné... Nebo... celý článek

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services