Nevíte co s prachama? Sečtěte se!

Klára Samková | rubrika: Co se děje | 26. 3. 2011 | 25 komentářů
Nevíte co s prachama? Sečtěte se!
Nastal „rozhodný okamžik“! Vláda smejčí kdejaký kout, zda se do něj náhodou nezakutálela koruna, ale přece si neodpustí tuhle legrácku: sčítání domů, bytů a lidí, které bude stát cca dvě a půl miliardy. Je potřebné?

K čemu takové sčítání vlastně je? Podle médií bychom bez něj takřka zahynuli. Tedy minimálně bychom nevěděli, kde má stát stavět školy a kudy mají vést silnice. Poohlédla jsem se po sčítacích arších, abych zjistila, na základě jakých údajů si to stát hodlá ujasnit. Některé kolonky ovšem budí rozpaky. Například v domovních arších jsou dvě položky, které jsou neznámé. První je počet podlaží sčítaného domu. Ta je „neznámá“. To totiž fakt nezjistíte nejméně do doby, kdy asi tak třikrát klepnete na Google Maps a zvolíte v menu „satelitní mapu.“ 

Nejasné otázky: byt, či nebyt

Druhá požadovaná domovní položka je ale vážně neznámá. Mě coby správce nemovitostí postiženého právním vzděláním uvedla do skutečných rozpaků. Stát si totiž ždá sdělení o počtu bytů v daném domě. Co je to ale byt? Podle stavebního zákona to je prostor, který byl kolaudován za účelem bydlení. Ale v bytě je možno podnikat, a dle nálezů Ústavního soudu dokonce lze podnikat i v nájemním bytě, a to bez souhlasu vlastníka a za regulované nájemné.

Ústavní stížnost proti sčítání

Že je sčítání lidu věc veskrze neužitečná, že se za něj zbytečně vyhazují peníze a že stát své občany prostřednictvím sčítacích formulářů obtěžuje, ne-li buzeruje, to si myslí leckdo. Paní Klára Burešová se ovšem domnívá, že sčítání porušuje její práva (respektive práva nás všech), podává ústavní stížnost a požaduje rovnou zrušení zákona o sčítání lidu.

Sčítání podle ní narušuje právo na soukromí, právo na rodinný a soukromý život a právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. Sankce za odmítnutí účasti na sčítání (až 10 000 Kč) navíc považuje za porušení práva vlastnit majetek. Samotný zákon o sčítání lidu z roku 2009 pak považuje za nesystémový, ad hoc vytvořený předpis.

Její argumentaci si můžete přečíst zde. A vlastní názor pak vyjádřit v anketě nebo diskusi pod článkem.

Kromě toho je taky řada bytů stále užívaných výlučně jako „nebyty“, například kanceláře. A v momentě, kdy by například majitel dané „bytové“ jednotky hodlal „zesouladit“ způsob užívání prostoru s kolaudovaným stavem, potřebuje k tomu maličkost: souhlas celého sta procent majitelů ostatních „jednotek“ daného společenství vlastníků. Nedávno jsem se o to v jednom případě pokusila: získat souhlas od člověka, který sídlí v Pekingu (a se kterým jsme řízením osudu ve stejném společenství vlastníků jednotek) se ukázalo jako to nejmenší, největší problém bylo dotčené ego jistého superpodnikatele, který byl nucen jít kvůli nám na poštu pro doporučený dopis – který jsme my ovšem museli poslat doporučeně, neb tak velel stavební úřad. Pravil, že nám za docházku na poštu naúčtuje svoji hodinovou sazbu. A souhlas že nedá.

A potom tady máme takovou drobnost, jako je zákon o trvalém pobytu. Podle něj je možno se hlásit k trvalému pobytu naprosto kdekoliv, včetně rekreačního objektu. A když jste tam hlášen k trvalému pobytu, ergo kladívko tam bydlíte, a je to kolaudováno jako chata, bydlíte v bytě, nebo na chatě?

Skutečně pikantní nádech dostává specifikace „bytu“ v souvislosti se slavnými pražskými „modrými zónami“, které umožňují tak zvaným „rezidentům“ parkování na Praze 1, 2, 3 a 7. Za účelem získání „rezidentury“ jsem už viděla nájemní smlouvy snad i na čapí hnízda za komínem – ráčej dovolit, počítá se to taky jako byt? Můžete mi tedy někdo sdělit, co vlastně tato velevážená republika sčítá?

Promarněná šance: ze sčítání nevyjde mapa místně obvyklého nájemného

Neméně pozoruhodné je i to, co ve sčítacím archu uvedeno není. Například kdyby tam bylo o kolonku navíc, kdyby vedle „podlahové plochy bytu“ stát žádal ještě údaj „výše nájemného bez služeb“, dostalo by slavné ministerstvo pro místní rozvoj naprosto dokonalou mapu místně obvyklého nájemného a ušetřilo by se jednak na zadávání téhož soukromým firmám, jednak na stovkách ba tisících možných sporů o výši obvyklého nájemného, neb cena nájmu by byla známa naprosto přesně a všude, nikoliv pouze na desetině území ČR, jak je tomu nyní.

Anketa

Má sčítání domů, bytů a lidí význam?

Kdo je homosexuál, ruku nahoru

Ovšem aby to nebylo fádní, některé další kolonky, které se v arších pro změnu zase nacházejí, jsou značně pikantní. Třeba to skryté sčítání homosexuálů. Že by se v době, kdy „normální“ otěhotnění a donošení dítěte začíná být skutečný problém, kterému musí čelit desítky tisíc žen, stát pokusil odhadnout populační úbytek sečtením homosexuální části populace tohoto státu? Fakt si pánové statistici myslí, že homosexualita vylučuje daného jedince z reprodukce? Maně si vzpomínám na jednoho svého bývalého klienta, kterému jsem se snažila zajistit styk s jeho pěti syny poté, co se rozvedl a odstěhoval se k největší lásce svého života, stejně starému a stejně plodnému muži, jakým byl on sám...

Církve: Pro lásku Boží, hlaste se k nám

Kopnout si musím i do „nepovinných“ kolonek. Zvláště té, která se týká náboženství. Jo, nepovinná, ale už slyším ty škodolibé úšklebky, že vyrovnání s církvemi vlastně vůbec není zapotřebí, protože křesťanů zase podstatně ubylo. Skutečně líto mi bylo našeho biskupa Dušana, který již drahně před datem „D“ pokorně prosil své ovečky, že sčítání je sice dobrovolné, ale kdyby věřící přece jen zvážili vyplnění té kolonky... Pokud vím, tak pastýřské listy na toto téma kolují i v jiných církvích. Všechny jsou prosebné a všechny jsou ve své podstatě ponižující – ponižující dotyčné církevní hodnostáře, věřící a především stát. Za těchto okolností totiž těžko učinit co jiného než kromě své vlastní církve se přihlásit ještě ke svatému Járovi da Cimrmanovi, který zcela jistě pouhopouhým omylem vlastní církev založit opominul...

Může zase za všecko Unie?

Při popojíždění v pražských kolonách jsem se též stala obětí rádiem šířené informace, že sčítání...všeho... právě probíhá v 21 státech Evropské unie. No jo, zase ta Evropská unie – jako kdybych slyšela hudrování ze všech okolo se sunoucích aut i míst podstatně vzdálenějších. Skutečně za to naše sčítání může Evropská unie?

Jediným relevantním dokumentem s ohledem na sčítání čehokoliv je „Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 763/2008 ze dne 9. července 2008 o sčítání lidu, domů a bytů.“ A zde se v článku 4 uvádějí možné zdroje údajů pro sčítání:

1. Členské státy mohou ve statistice vycházet z různých zdrojů údajů, zejména z:

  • a) klasického sčítání;
  • b) sčítaní založeného na registrech;
  • c) kombinace běžného sčítání a výběrových šetření;
  • d) kombinace sčítaní založeného na registrech a výběrových šetření;
  • e) kombinace sčítaní založeného na registrech a běžného sčítání;
  • f) kombinace sčítaní založeného na registrech, výběrových šetření a běžného sčítání a
  • g) obdobného šetření založeného na rotujících výběrech.

Nebyly by obyčejné průzkumy levnější?

Toto ustanovení je dalším důkazem o nadbytečnosti zákona o sčítání lidu a o sčítání lidu jako takového. Pod termínem „výběrové šetření“ je totiž nutno rozumět běžný průzkum tak, jak jej dělají různé agentury, např. průzkum veřejného mínění. Na základě tohoto nařízení EP ve smyslu bodu b) a d) není zákon o sčítání lidu, domů a bytů vůbec potřeba, protože by stačilo použít údaje z registrů a z průzkumů na vzorku populace. EU totiž sčítání jako takové nenařizuje. Pouze říká, z čeho mohou státy vycházet.

Prostě houbeles Evropská unie. Prostě my a zase jen my... Protože v Čechách dávají věci smysl jen tehdy, když se na ně podíváte z přísně specifického pohledu, snažím se odhadnout, komu při téhle akci uvízlo co za nehty. Protože aby se takováhle pitomost provozovala „an sich“, tedy sama od sebe a jen tak, to snad není možný ani v Čechách.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2011 9:23, Radek

Je to opravdu trestuhodné vyhazování peněz a mrhání trpělivostí daňových poplatníků. Veškeré údaje jsou dosažitelní na finančních úřadech, magistrátech atd. V Rakousku a Německu se takto důvěryhodností občanů nemrhá. Navíc jak Statistický úřad,tak Česká pošta akci nezvládla. Já sám jsem ve 2 termínech čekal na sčítací komisaře a nikdo se neobjevil, uvedená čísla telefonní na st. úřad byla nedosažitelná, na poště po půl hodině jako 2. v pořadí (kdy jediná referentka marně sháněla pomoc pro vyplnění dotazníku pro chalupu) jsem čekání vzdal (žádná židle k sezení mj.) a z davu, který za mnou narůstal jen nadávání. Opravdu jsem zvědav jak odpovědné st. zaměstnance někdo odmění.
Radek

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2011 9:45, Cara

Tak jsem použil návodu autorky -"První je počet podlaží sčítaného domu. Ta je „neznámá“. To totiž fakt nezjistíte nejméně do doby, kdy asi tak třikrát klepnete na Google Maps a zvolíte v menu „satelitní mapu.“, abych se dozvěděl kolik je v Praze průměr nadzemních podlaží. A hle ono nic. Klikal jsem, klikal, asi málo. Paní Samková tomu, co píše, asi nerozumí. Doufám, že tomu tak není i v právnické praxi. Snad...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Klára Samková: Nájemné místně neobvyklé

2. 2. 2011 | Klára Samková | 3 komentáře

Klára Samková: Nájemné místně neobvyklé

Čas od času se mi to stane. Prostě jdu po ulici a začnu si zpívat. Štrádovala jsem si to po Václaváku a asi jsem budila veřejné pohoršení, protože ke mně přistoupil jeden můj klient... celý článek

Deregulace nájemného: zabrání cenové mapy soudním sporům?

20. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ | 21 komentářů

Deregulace nájemného: zabrání cenové mapy soudním sporům?

V řadě měst a obcí se od ledna platí tržní nájemné. Legislativa upravující stav po uvolnění nájmů ale začne platit koncem března, nebo ještě později. O něco dříve mají být hotovy cenové... celý článek

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

21. 12. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

Nájemné v řadě českých měst a obcí již nebude od ledna regulováno. Legislativa, která řeší, co dál, ale bude platit nejdříve koncem 1. čtvrtletí 2011, zhruba ve stejné době, kdy má... celý článek

Partners Financial Services