Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 7. 3. 2011 | 10 komentářů
Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!
Všechny státní dluhy jsou vymyšlené a odporují zákonu o zachování hmoty a energie. Nejde o nic jiného než o promyšlenou neoliberální propagandu a konspiraci mocných bankovních domů. A basta!

Kolegům do redakce Peníze.cz přišel od čtenáře zajímavý odkaz. Nějaký pan Václav Pankrác se ve vysílání Českého rozhlasu podělil o svůj názor na státní dluh:

Zdroj: ČRo (pokud se vám nezobrazuje flashový přehravač, mp3 soubor ke stažení zde)

Čísla o dluhu odporují zákonu o zachování hmoty a energie, tvrdí pan Pankrác. Evropské státy dluží biliony dolarů, ale platební bilance Unie je vyrovnaná. Evropané tedy utratili peníze ne za zboží ze zahraničí, ale za něco, co sami vyprodukovali. Spotřebovali, co sami vyrobili, ale jsou za to paradoxně dlužní. Z toho plyne, že státní dluhy jsou jen hrátky finančních institucí. Jsou vymyšlené!

Pivo sem, pivo tam, státní dluh je spiknutí

Hezká ukázka hospodské ekonomie. Ponechme stranou čísla o platební bilanci (což je navíc toková veličina). Jestli dluh drží domácí nebo zahraniční subjekty na podstatě věci mnoho nemění.

Když už jsme u hospodské ekonomie, malý příklad: když si Petr od výčepního Pavla nechá nalít na sekeru, Pavel má pohledávku jedno pivo, Petr je jedno pivo v minusu. Produkce je jedno pivo, spotřeba je jedno pivo.

Ovšem pozor, následuje objev hodný Nobelovy ceny za ekonomii. Pivo a minus pivo je nula, dluh v ekonomice tvořené Petrem a Pavlem neexistuje!

Skutečnost je samozřejmě taková, že Petr bude muset v budoucnu pivo zaplatit. Například odpracovat mytím půllitrů. Nebo dostane od Pavla přes ústa, případně provede oddlužení a svůj závazek jednostranně škrtne. Potom ale připravil Pavla o jeho uspořené pivo. Pavel by býval udělal lépe, kdyby svoje pivo vypil sám.

Prý kdybychom se drasticky uskrovnili a chtěli dluh rychle splatit, nastal by kolaps. Trhy jsou nasycené, neměli bychom svoji produkci (mytí půllitrů) komu prodat. Dluhy jsou proto jen habaďůra těch nahoře, vyvozuje pan Pankrác.

Dluh má smysl. Když přinese zisk

Ve skutečnosti půjčují věřitelé dlužníkům právě proto, že očekávají budoucí splácení dluhu i s výnosy. Problém není odbyt, problém je naopak produktivita.

Firma se zadlužuje, pokud jí to umožní v budoucnu zvýšit produkci a více vydělat. Občan se zadlužuje, protože na konci splácení hypotéky  má zajištěné bydlení do konce života a pro budoucí generace. Naopak stát si půjčuje v podstatě na současnou spotřebu, na financování úplatků pro voliče a zájmové skupiny. I výdaje, které by měly být produktivní, jako investice do vzdělání nebo infrastruktury, jsou zoufale neefektivní.

A efektivita se dál snižuje. Směřování Evropy k plánované ekonomice hezky ilustroval Evropský soudní dvůr zákazem jednoho ze základních principů pojištění. Úměrně míře nesmyslných regulací a přerozdělování klesá produktivita ekonomiky a tedy i schopnost splácet dluhy. To je pravý problém zadlužené Evropy.

Anketa

Považujete dluh za výmysl pravičáků?

A proč vlastně reagujeme na náhodný názor z rozhlasu? Protože je vzorkem populace, i když snad ne statisticky reprezentativním. Není velká naděje na změnu, dokud volič považuje dluh za výmysl pravičáků (v souladu se slavným výrokem,  že „dluhy se přece nesplácejí“).

Jiná věc je, jestli současná vláda rozpočet látá správně, o tom už tu byla řeč. A někdy příště si povíme o dalším produktu lidové tvořivosti. Konkrétně o tvrzení, že veškeré peníze světa jsou dluh, za který někde neustále naskakují úroky, takže nikdy nemůže být splacen.

Autor je analytik Partners

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2011 13:25, lidová tvořivost

je smutné,že ekonomové nechápou svůj vlastní systém, a to,že jsou ovládáni a řízeni skutečnými chytrolíny bez skrupulí, jednoduchá úvaha:
mějme peněžní systém a to např. český stát a jeho korunu, do toho systému vloží centrální banka, která má jediná zákonnou možnost tisknout a distribuovat peníze pro jednoduchost 1000 Kč s 2% úrokem. Jak může systém vrátit centrální bance 1020 Kč ,když v celém systému je pouze 1000 Kč ?? A to je ta lidová tvořivost a narážky na zákon zachování hmoty a energie. banky se tu snaží z ničeho vytvořit něco a navíc mají oporu v zákoně .... Úvaha,že systém vytvoří hodnotu větší než počáteční investice (což bylo 1000 Kč),tj. těch 1020 Kč je sice správná,ale naprosto mylná. Ten kdo vytvoří hodnotu o 20 Kč vyšší než počáteční investice je sice šikula, ale nemá možnost tuto hodnotu prodat, nezapomínejte,že v systému je pouze a jen těch 1000 Kč .... :-) ano banka ráda dotiskne tento rozdíl a dá ho do systému ,ale opět za dalších 2 % úroku a znáte to , složené úročení, jednoduchá exponenciální funkce, po pár letech ,cca po 100 letech , hodnota dluhu na úroku přesáhne hodnotu systému a pak vlastník centrální banky, vlastní celý systém... a to je ta lidová tvořivost a čas na revoluci ....

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2011 11:05, josef

Doporucuji probrat produkt jine lidove tvorivosti - nepochopeni vzniku penez a multiplikace, kdy si nekteri jedinci mysli, ze penize vznikaji jako dluh - banka proste prida nekde nejaka cislicka, aniz by je odnekud jinud odepsala. I s tim jsem se setkal.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

1. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 9 komentářů

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

O cvrčcích, mravencích a obchodní bilanci

13. 7. 2010 | Vlad Ender | 5 komentářů

O cvrčcích, mravencích a obchodní bilanci

Spořivý sever a zhýralý jih – to je obraz, který se většinou lidem vybaví, když přijde řeč na současnou krizi v Řecku a na jeho „záchranu“ Německem. Na první pohled je to jasné – Řekové... celý článek

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

21. 6. 2010 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

Česko se nemůže dál zadlužovat. Krize ukázala, že dluhové břemeno nevydržely ani země, které byly zadlužené méně než Česko.

Partners Financial Services