Kolik stojí úředník

Kolik stojí úředník
Každého Čecha, včetně dětí, stojí práce státních úředníků a dalších státních zaměstnanců v průměru 13 tisíc korun ročně. Podle průzkumů veřejného mínění za ně dostávají nepříliš dobrou práci a to od nepříjemných a neochotných lidí.

Když se řekne typický český úředník, vybaví se lidem nejčastěji slova jako nepříjemný, neochotný, arogantní člověk. Jinak ovšem lidé pohlížejí na vlastní práci typického českého úředníka. Nejvíce si ji paradoxně spojují se slovy dobrá, kvalitní či spokojenost. Vyplývá to z průzkumu, který mezi tisícovkou respondentů letos v září provedla společnost Westminster.

Vysloveně pozitivní vyjádření ve spojení s typickým českým úředníkem se vybaví jen pěti procentům lidí, pro které je český úředník i docela milý člověk. Sice největší samostatnou skupinu mezi všemi možnostmi odpovědí tvořili ti, co si práci úředníků pochvalovali (12 %), celkově ale převládalo mezi respondenty negativní hodnocení.  Více než polovina dotázaných si totiž na úřednickou práci de facto nepřímo stěžuje. Spolu s pojmem „Práce českého úředníka“ lidem nejspíše vytanou na mysli slova jako „flákání, lenost, nekvalitní, děs, bída, či pomalé“. Celkově jsou v Česku s prací úředníků méně spokojeni muži než ženy.

Asociace na pojem "typický český úředník"
(údaje v % kumulativních odpovědí, N=1 000)
Zdroj: Společnost Westminster (CATI, září 2007)

Za „ne úplně dobrou“ práci „ne zcela ochotných“ úředníků a dalších zaměstnanců placených státem zaplatí Češi příští rok celkem 130 miliard korun. Tolik činí podle návrhu státního rozpočtu na příští rok balík peněz na platy a další odměny za práci státních zaměstnanců. Každý Čech, včetně dětí, tedy příští rok zaplatí za služby státních úředníků a dalších pracovníků (např. učitelů) 13 tisíc korun.

Stát za odměny úředníkům utratí příští rok o necelé čtyři miliardy více než letos. Průměrný plat státního zaměstnance by se měl zvýšit z 21938 na 22622 korun. Do výpočtu jsou ovšem zahrnuty i platy poslanců, ministrů či soudců, které jsou výrazně nadprůměrné.

Asociace na pojem "práce typického českého úředníka"
(údaje v % kumulativních odpovědí, N=1 000)
Zdroj: Společnost Westminster (CATI, září 2007)

Úředníků by mělo v následujících letech ubývat. Vláda se ve svém prohlášení zavázala snížit počet lidí pracujících na úřadech do roku 2010 o tři procenta ve srovnání s rokem 2006. Ze státní správy by měly odejít tři tisíce z celkových skoro sta tisíc úředníků. Zaměstnanců v ostatních organizacích financovaných ze státního rozpočtu by mělo být za čtyři roky o téměř jedenáct tisíc méně.  Na příští rok vláda plánuje snížení počtu úředníků a dalších zaměstnanců o necelé dva tisíce.

Tento pokles by měl pomoci k vyšším platům těm, kteří ve službách státu zůstanou. Jejich nadřízeným se totiž celkový balík na mzdy nezmenší. Naopak by měl růst. Zvýšení výdajů na státní správu si nejspíš vyžádá i takzvaný služební zákon (č.218/2002 Sb.), který upravuje služební poměry pracovníků ve státní správy a jejich odměňování. Ten poslanci schválili už v roce 2002, ale pak jeho účinnost několikrát odložili, naposledy na rok 2009. Kdyby zákon platil už dnes, musela by vláda podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na platy úředníků dát o čtyři miliardy korun více, než kolik naplánovala.

Co si myslíte o práci českých úředníků?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2007 19:55

Nemohu si pomici, ale úředníků bude tolik, kolik jich dovolí nebo kolik si jich vynutí zákony. Kdyby nebyly složité zákony, nebude potřeba tolika úředníků. Na druhou stranu- úřadníci jsou i pracovníci například mzdových účtáren, stavební úřady apod. A bez těch bychom zase neměli mzdu, nestavělo by se, nebo by se stavělo bez povolení volně kde by kdo chtěl a potom by se zase lidé zlobili, že si každý dělá, co chce.
Ono to není jen o tom, že každý platíme 13.000 na úředníky, my platíme i na zbytečné a zbytečně komfortní stavby a zařízení úředníků, které si ti úředníci sami nevymysleli atd. atd...

+65
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

koruna, mzda, rozpočet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam po nedělním obědě? Přece do banky.

25. 9. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kam po nedělním obědě? Přece do banky.

Otevírací doba bank od desíti do čtyř s polední přestávkou může vyhovovat penzistům, většině pracujících ale život komplikuje. České peněžní ústavy si to zřejmě začínají uvědomovat. celý článek

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

16. 8. 2007 | Věra Tůmová

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

Poškodí-li někdo auto či vybavení firmě, kde pracuje, může s překvapením zjistit, že zaměstnavatel chce škodu zaplatit. Ze zákona může požadovat i částku ve výši několika měsíčních... celý článek

Česko asi přijde o část unijních dotací

3. 8. 2007 | Jan Stuchlík

Česko asi přijde o část unijních dotací

Česko nejspíš nestačí vyčerpat celých 2,6 miliardy eur na rozvoj regionů, které mu slíbila Evropská unie na uplynulé tři roky. Ve hře je stále částka přes jednu miliardu eur. Praha... celý článek

Práce na černo se netrestá

14. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Práce na černo se netrestá

Nezaměstnaní, kteří pracují na černo, se nemusí bát ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. Zůstat oficiálně nezaměstnaný a přesto si vydělávat prací, se prostě v Česku vyplatí. Lidem... celý článek

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

4. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

Tisíce lidí v evidencích úřadů práce rozhodně neznamenají, že se snadno hledají zaměstnanci pro nové firmy. Právě příchod investorů a stavba jejich továren jsou přitom nejčastějšími... celý článek

Partners Financial Services