Proč se vyplatí zavést euro

Jan Jedlička | rubrika: Polemika | 17. 9. 2007 | 33 komentářů
Proč se vyplatí zavést euro
Po vstupu Česka do eurozóny budou převody peněz do ciziny levnější, jednodušší a rychlejší. Totéž bude platit i pro platby kartou a výběry z bankomatů.

Vybrat si peníze v Evropě z bankomatu, nebo poslat někomu po Evropě peníze z účtu stojí dost peněz a někdy i nervů. V některých evropských zemích stále dominují čistě národní kartové systémy a mezinárodní karty typu VISA či MasterCard přijímají jen někteří obchodníci či bankomaty. Strašákem je i nepřehledná struktura poplatků. Zatímco za výběr peněz z českého bankomatu zaplatí majitel karty obvykle pár korun, v zahraničí to bývá pár procent z vybíraného obnosu plus minimální pevná částka. Pokud se ale vybírá z bankomatu provozovaného spřízněnou zahraniční bankou, poplatky mohou být nižší.

Pocity finančního analfabeta si pravděpodobně prožil každý, kdo prvně prováděl finanční úhradu do zahraničí. Znalosti domácího příkazu k úhradě jsou k ničemu. Kdo neví, co jsou položky jako číslo účtu IBAN, kód banky BIC, způsob sdílení poplatků (BEN, OUR nebo SHA) či nastavení priority platby, žádné peníze do ciziny nepřevede.

Kapitolou samou pro sebe jsou poplatky za platby do zahraničí. Částka, kterou si strhne domácí banka, se většinou skládá z pevné části zvýšené o podíl z převáděné sumy. V rámci jedné bankovní skupiny lze získat levnější tarif. To však nemusí být všechno. Pokud si klient podávající příkaz se zahraničním příjemcem peněz dohodne poplatkovou dispozici OUR, platí nejen poplatky své domácí banky, ale i poplatky účtované zahraniční bankou příjemce. Jejich zjištění přitom není vůbec jednoduché. Doba převodu peněz do zahraničí je také podstatně delší než v tuzemsku.

Rozdíly v podmínkách domácích a zahraničních plateb jsou v přímém rozporu s principy jednotného vnitřního trhu v Evropské unii. Proto Evropská komise tlačí na sjednocení platebního styku v celé EU. To by se mělo projevit v ukončení používání přívlastku "zahraniční" při realizaci plateb mezi jednotlivými členskými státy. Celý projekt má název SEPA - Single Euro Payment Area neboli Jednotná eurová platební oblast. Jejím cílem je, aby klienti mohli provádět základní platební transakce ve společné měně s jedním účtem a jednou kartou v kterékoliv členské zemi za stejných poplatkových a termínových podmínek jako v zemi domovské.

SEPA by měla začít fungovat od příštího roku. Týká se ovšem především zemí eurozóny. V ostatních členských státech EU se bude vztahovat pouze na platby v euru. Turisté ze zemí eurozóny jistě ocení, že svou SEPA platební kartou budou moci vybírat hotovost v bankomatech či platit u obchodníků v zahraničí za úplně stejných podmínek jako doma.

Sjednocení přímých plateb zase uvítají podnikatelé, kteří mají čilý obchodní styk s ostatními zeměmi eurozóny. Jejich eurové platby do každé členské země budou zpoplatněny shodnou částkou. Pojmy zahraniční a domácí platební styk v rámci EU splynou, podnikatel jedním hromadným příkazem k úhradě vyplatí mzdy na účty svým zaměstnancům i zahraničním dodavatelům.

Výhody pocítí i důchodci trávící velkou část roku na "letních bytech" v evropských přímořských letoviscích. Budou si třeba moci nechat z jednoho účtu u domácí banky strhávat prostřednictvím inkasa platby za spotřebu elektřiny ve svém letním i domácím bytě. A to za stejných podmínek.

Pro české spotřebitele a podnikatele má celý projekt sjednocování platebního styku jeden háček. Dokud Česká republika nevstoupí do eurozóny, což se očekává nejdříve v roce 2012, zahraniční platební styk v porovnání s tím domácím bude i nadále složitější a dražší.

Slabou náplastí je skutečnost, že budeme-li mít SEPA platební kartu, nebudeme se muset v zahraničí bát, jestli bankomaty v zemích eurozóny požadovanou sumu vydají či nikoliv. Drtivá většina karet vydaných v Česku podmínky SEPA splňuje, pokud mají čip. Stejně tak budeme vědět, že v tamějších obchodech, které umožňují platit kartou, náš plastový platební nástroj přijmou. To vše za předpokladu, že se SEPA podaří opravdu spustit od příštího roku.

Autor je analytikem EU Office České spořitelny.

Co si myslíte o dvojích poplatcích pro tuzemský a zahraniční platební styk?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2007 16:53, jezevec

Pokud v té době bude průměrný plat 25.000 kačen oproti dnešním (asi) 18 tak f čem je kua problém???? Vaše práce má pořád stejnou hodnotu, bez ohledu na to zda mzdu dostáváte v korunách, desetikorunách, nebo eurosedumadvacetikoru nách.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 9. 2007 15:00

Souhlasím, jeden z mála rozumných názorů mezi projevy naivních EUROhurvínků. Proč asi Němci říkají EURU Teuro? Protože mnoho šikulků si zavedlo vlastní kurs 1 DM=1 EURO. Stejně tak chorvatští hoteliéři...

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU

29. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU

Chcete-li pracovat legálně v cizině, nevěřte pochybným inzerátům a agenturám. Každá solidní instituce, která práci v cizině nabízí, musí mít povolení ke zprostředkování práce v zahraničí... celý článek

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

21. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

Slovenská koruna v pondělí prudce posílila a vůči euru se obchodovala na historických maximech. Pozornost investorů na sebe strhla poté, co EU v pátek schválila změnu centrální parity... celý článek

Partners Financial Services