Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko

Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko
V České republice se za uplynulých pět let zdvojnásobil počet bankomatů. Mnoho lidí z malých měst a obcí však musí k nejbližšímu z nich stále jezdit do větších měst. Pro banky není umístění bankomatu na venkově lukrativní.

V Česku je více než 3 100 bankomatů. Českou republiku tohle číslo ale staví s třemi sty přístroji na milion obyvatel jen těsně nad polovinu průměru zemí Evropské unie. V červnovém týdnu, kdy lidé dostávali výplaty, hlásila Česká spořitelna (profil, názory), že si klienti z jejích bankomatů vybrali více než šest miliard korun. Šlo o vůbec nejvyšší částku v historii banky. Mluvčí banky Helena Matuszná to vysvětluje platbami za dovolené v době, kdy se navíc pravidelně vybírají výplaty.

Zatímco v Praze a velkých městech jsou bankomaty prakticky na každém rohu, jinde za nimi lidé musejí i mnoho kilometrů. "Většina těch, kteří pracují tady na horách, si nechává peníze vyplácet na ruku, nebo se holt vždycky vypraví pro celou výplatu k bankomatu do města a spojí to s velkým nákupem," říká Lubomír Šlapka z Hory Svaté Kateřiny v Krušných horách.
Podobná je i praxe v zemědělských oblastech východních Čech. "Tady je to stejné jako kdysi. Výplatu většina lidí dostává v sáčku. Bankomaty používají jen ti z měst. Navíc tu široko daleko není kde platit kartou," vypráví Milan Frumar z východočeské Olešnice. Desítky kilometrů to mají k bankomatům i obyvatelé Šluknovského výběžku i mnoha oblastí Moravy.

Po zlepšení komfortu při nakládání s penězi volají i starostové menších měst. Ale ne vždy úspěšně. "Když jsme poprvé jednali s jednou velkou bankou o bankomatu, bylo nám řečeno že ho uz nás umístí pouze v případě, že si k bance převedeme účet města," vyprávěl před časem starosta severočeských Mikulášovic.

Poplatky za výběr z bankomatu
Výběr z vlatního
bankomatu v Kč
Výběr z cizího
bankomatu v Kč
BAWAG Bank CZ
(profil, názory)
6,50 6,50
Citibank
(profil, názory)
15 15
Česká spořitelna
(profil, názory)
6 25 + 0,5 % z částky
ČSOB
(profil, názory)
6 30
eBanka
(profil, názory)
6,90 29,90
GE Money Bank
(profil, názory)
15 35
HVB Bank
(profil, názory)
9 9
Komerční banka
(profil, názory)
6 39
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
5 25
Raiffeisenbank
(profil, názory)
19 19
Volksbank
(profil, názory)
2,50 25
Waldviertler Sparkasse
von 1842
(profil, názory)
6 30
Živnostenská banka
(profil, názory)
5 30
Česká spořitelna je největším tuzemským hráčem. Vlastní bezmála jedenáct set bankomatů. ČSOB (profil, názory) provozuje polovinu tohoto množství a Komerční banka (profil, názory) jich má k sedmi stům. O zbytek se dělí malé banky a nezávislí majitelé. Prvním nezávislým provozovatelem sítě bankomatů se na českém trhu stala firma Euronet, která vlastní zhruba sto padesát bankomatů.
Vloni vstoupila na trh společnost Pharro a v zemi jich rozmístila sto. Ani nezávislí operátoři ale lidem mimo velká města, nebo turistická letoviska, nepomohou. Přístroje za zhruba milion korun se objevují v supermarketech a zatím tak i zůstane. "Spíše to budou obchodní řetězce," potvrdil na začátku rozmisťování bankomatů jednatel firmy Pharro Praha CZ Martin Gračka.

Nevýhodou výběru v bankomatech nezávislých operátorů je zpravidla jeho vyšší cena. "Ta je stejná jakou banky účtují svým klientům za výběr z bankomatu jiné banky," vysvětluje Miroslav Kostelník, tiskový mluvčí Pharro Praha CZ. Když si například klient České spořitelny vybere peníze z bankomatu Pharro, zaplatí poplatek 25 korun a k tomu ještě půl procenta z vyplácené částky. Když vybere peníze z přístroje spořitelny, zaplatí jen šest korun. Vyšší poplatky však podle Kostelníka klienty od používání bankomatů Pharro neodrazuje. "Počet transakcí roste tak, jak se rozšiřuje i síť našich bankomatů," dodává.

Banky podmiňují umístění bankomatu na určitém místě například počtem provedených transakcí. "Bankomat jsme do obce získali až po letitých tahanicích koncem roku 2005. Není ale jisté, že tu zůstane. Jeho další osud je prý limitován počtem měsíčních transakcí. Čas ukáže, zda se nám ho tady podaří udržet," říká Josef Kohout z obecního úřadu v Dolní Poustevně na samém konci Šluknovského výběžku.

"Hlavním kritériem je počet aktivních karet a umístění bankomatu tam, kde může sloužit co největšímu počtu klientů. Kromě počtu obyvatel obce je důležité i to, zda většina obyvatel dojíždí třeba za prací do většího města, kde bankomaty jsou," vysvětluje postup České spořitelny její mluvčí Kristýna Havligerová.

Bankomatům konkuruje doplňková služba finančních ústavů spočívající ve výběru hotovosti u pokladem velkých obchodů - cashback. Klientovi pokladní připočítá k nákupu požadovanou sumu a tu mu následně vydá. Zatím jedinou bankou, která v zemi službu spustila, je ČSOB. Kromě klientů této banky může služby využívat i většina klientů bank a družstevní záložny Fio, pro něž ČSOB karty vydává. Týká se to i Poštovní spořitelny (profil, názory). Držitelé těchto karet mohou vybrat v prodejnách Albert a Hypernova nad částku nákupu 1 500 korun, pokud jejich útrata je vyšší než 300 korun. Klienti Volksbank (profil, názory), přestože vlastní karty od ČSOB, tuto možnost nemají.

Česká spořitelna a Komerční banka zatím spuštění služby původně ohlášené na polovinu letošního roku oddalují. "Dokončujeme jednání s několika obchodníky, u kterých bychom rádi spustili pilotní provoz služby. Službu následně zpřístupníme všem držitelům platebních karet, tedy ne pouze klientům České spořitelny, zda služba bude funkční i pro neklienty ČS však záleží na tom, zda jim ji povolí jejich banka. Konkrétní termín spuštění neznáme," říká Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Cashback má dlouholetou tradici ve Velké Británii. Dobře funguje například v Polsku, kde se na rozdíl od ČR banky dohodly a spustily ho celoplošně. Jestli bude cashback využívaný v Česku záleží na poplatcích. ČSOB za něj zatím nechce poplatky. Klienti České spořitelny by podle sazebníku měli platit čtyři koruny.

Ani cashback však nejspíš nevyřeší problém obyvatel malých měst. Vzhledem k tomu, že bude přístupný jen ve velkých obchodech v obchodních centrech, budou si i tak muset pro peníze zajet do nejbližšího velkého města.

Máte problém s dostupností bankomatu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2007 18:52, JirkaZ

Deset kolometrů není málo - zvlášt pokud jdete pěšky. Ale na samotě u lesa jsou vám hotové peníze stejně k ničemu, protože je nemáte za co utratit. Takže na nákupy se jede do města a při té příležitosti si peníze vyzvednete.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co Čech to jiná platební karta

8. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Co Čech to jiná platební karta

Banky vymyslely další lákadlo na klienty: platební karty s vlastním designem. Od června si mohou podobu karty navrhnout zákazníci Komerční banky a ČSOB. Další banky se přidají za půl... celý článek

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

12. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

Víte, jak probíhá platba platební kartou po technické stránce? Jak banky řeší reklamace související s platbou kartami? Proč je dobré si vzhled karty z obou stran okopírovat? Proč podpis... celý článek

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

10. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Víte, že podle zákona máte nárok na vrácení peněz, pokud nesouhlasíte se zaúčtovanou platbou bez přítomnosti platební karty, tedy na internetu? Jak v takovém případě postupovat? Proč... celý článek

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

Karty elektronické, embossované, chipové, kreditní, debetní, úvěrové či charge... Vyznáte se v nich? K čemu která slouží? Jaké výhody a naopak úskalí přináší? Jak drahé je její použití?... celý článek

Skutečná čipová karta zatím v Česku neexistuje

6. 10. 2006 | Kateřina Boušová

Skutečná čipová karta zatím v Česku neexistuje

Platební karty, bankomaty a terminály… Jak české banky pokročily v zavádění čipové technologie? Proč vlastně nezůstat u "klasických" karet? Proč mají čipové karty zatím i magnetický... celý článek

Partners Financial Services