Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům
Hra na nových hracích videoterminálech je skoro stejně návyková jako alkohol. Jejich provozování povoluje ministerstvo financí i v místech, kde obce zakázaly klasické hrací automaty. Navíc z nových terminálů neplyne do obecních rozpočtů ani koruna.

Stalo se na Havlíčkobrodsku loni v srpnu. Náhodného návštěvníka tamní restaurace zaujaly blikající hrací automaty natolik, že neodolal a začal sázet. Z nabídky her si vybral Ye Ha Hai, což přeloženo do češtiny znamená Ryba-rak-kreveta. Vhodil do stroje padesátikorunu. O pár okamžiků později na něj na displeji začala blikat výhra - celkem pět milionů šest tisíc korun. Nečekané peníze mu přihrál Centrální loterní systém s interaktivními videoloterijními terminály s obchodním názvem StarPort.

Jde o nový druh výherních automatů, tzv. interaktivních videoloterijních terminálů (IVT), které jsou napojeny na Centrální loterijní systém (CLS). CLS umožňuje řídit a provozovat uzavírání sázek on-line a zpětnou distribuci potvrzení o sázce a výsledku her do videoterminálů na území celé České republiky.

Oproti starým výherním automatům není stanovena maximální výše možné prohry. Nabídka her je mnohem širší. Hráč si nyní může vybrat z dvaadvaceti her, mezi něž patří interaktivní stírací losy, elektronická ruleta, koňské či chrtí dostihy. Zatím je po celé republice instalováno 2 900 terminálů. Centrální loterijní systémy se evidují jako tzv. technické hry. Vsazená částka v těchto hrách vzrostla podle údajů ministerstva financí loni o 23,6 procenta na 14,9 miliardy korun. Z hlediska tržního podílu se technické hry dostaly na druhé místo.

Odborníci na závislost lidí na hracích automatech před novými hrami varují. Riziko návyku je podle psychologů podobné jako u závislosti na alkoholu. Evropské výzkumy navíc ukazují, že hazard přitahuje čím dál víc mladé lidi. "Více než jedno procento šestnáctiletých kluků provozuje hazardní hry na nových terminálech každý den. Jejich počet narůstá právě kvůli vyšším výhrám, než slibovaly klasické automaty," doplňuje psychiatr Karel Nešpor. Podle jeho slov je alarmující snižující se věk patologických vyznavačů hazardu. Aby přišli k penězům, kradou zprvu menší částky rodičům, pak rozprodávají rodinný majetek, až se "dopracují" k větší trestné činnosti.

"Jen zlomek lidí, kteří propadli hazardním hrám, vyhledá odbornou pomoc. V našem programu je to asi pět procent z celkového počtu lidí závislých na hazardu. Jejich přesný počet se dá těžko určit, protože tato závislost je většinou kombinovaná s alkoholismem nebo závislostí na drogách," upřesňuje Andrej Šebeš, zástupce primáře Psychiatrické léčebny v Červeném Dvoře. Denní léčba jednoho gamblera přijde na 1 200 korun, což při obvyklé terapii dlouhé tři až šest měsíců znamená 108 až 216 tisíc korun. Sociální a zdravotní dopady na gamblera a jeho rodinu se v penězích vyčíslit nedají. Podle údajů Ústavu zdravotnických a statistických informací vede patologické hráčství každý rok k šesti stům sebevraždám.

Čeští zákonodárci nástup nových her zatím nezachytili. Loterijní zákon nebyl v jeho herní části novelizován osm let. Povolení k provozování videoterminálů uděluje ministerstvo financí. Nyní má povolení devět provozovatelů, z nichž největšími jsou Sazka a Synot.

Provozování klasických výherních automatů povolují obce. Těm se nelíbí, že nové hry jsou plně v režii ministerstva financí. Starostové měst a obcí, kteří už dříve založili Sdružení měst a obcí proti hazardu, se kvůli videoterminálům obrátili na Ústavní soud. Jejich snahu podpořila i europoslankyně Jana Hybášková (SNK ED). "Obec se sice může postavit proti výherním automatům, ale ministerstvo financí na stejném místě povolí mnohem nebezpečnější videoterminály. Navíc, odvody z jejich provozu neplní obecní, ale státní pokladnu, " tvrdí Hybášková.

Její slova potvrzují i zástupci Sdružení. Místostarosta Jičína Ladislav Brykner uvádí, že město se snažilo omezit hazard vyhláškou. "Tam, kde jsme zakázali výherní hrací přístroje, se teď objevily videoloterijní terminály. Jsou blízko škol či v objektech celníků. Všechny povolilo ministerstvo financí, " dodává.

Bývalý starosta Bystřice pod Pernštejnem a nyní senátor Josef Novotný upozorňuje na ekonomický dopad zavádění nových her. Za jeho starostování radnice vytlačila z obce veškeré klasické výherní automaty. Vzdala se tím osmi set tisíc korun, které z jejich provozování každoročně plynuly do obecní kasy. "Výrazně poklesla kriminalita, takže jsme mohli podstatně snížit počet strážníků městské policie, která nás stála mnohem víc. Teď se bohužel může kdekoli objevit moderní videoterminál, z jehož provozu obec nevidí ani korunu, " říká.

Ministerstvo financí už připravuje novelu zákona o loteriích. Tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jákob k tomu říká : "Novela zpřísní regulační pravidla pro zavádění videoterminálů, při jejich umísťování bude spolupracovat s místní samosprávou a počítá se i se založením samostatného úřadu, který bude trh s hazardem regulovat." Návrh zákona by měla projednat vláda nejpozději do konce letošního roku.

Mělo by se provozování hracích automatů úplně zakázat?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2007 16:38, Ondra K-

Souhlasím s těmi, kdo tvrdí, že MF žádným zákonem nic nezmění. I když to budou myslet dobře, poslanci to neschválí, jak už se několikrát stalo. Starostové budou zase bezmocní a policie netečná. Holt velké ryby jako Sazka a spol.si budou dále mastit kapsu a ty obyčejné malé krevety prohrávat výplatu a zadlužovat se. Moc bych byl rád, kdyby mi někdo odpověděl, jaké je z téhle patálie východisko.

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2007 8:52, Jana z Bohumína

Bohužel, jsem se ocitla v děsné situaci. Manžel propadl těmhle ďábelským strojům, prohrával pravidelně výplatu, kradl mi i peníze na domácnost se dvě malými dětmi. Po rozvodu samozřejmě neplatí alimenty. Proboha, proč už naše legislativa s tím něco neudělá, copak nikdo nevidí nebo nechce vidět, jak to často končí!!!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

21. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha,... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

20. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

Když poskytované služby neodpovídají těm, které si klient zaplatil, měl by je reklamovat na místě u delegáta a opatřit si důkazy pro pozdější jednání s cestovní kanceláří. Na kompenzaci... celý článek

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

19. 6. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

Před 192 lety se zhroutila londýnská burza. Všichni si mysleli, že Napoleon v Belgii rozdrtil spojenecké armády a Evropu opět čeká období nekončících válek. Jen Nathan Mayer Rotschild... celý článek

Kam tečou peníze z hazardu

15. 6. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Kam tečou peníze z hazardu

Loterijní společnosti loni vydělaly skoro 22 miliardy korun. Z toho zaplatily státu a obcím zhruba šest miliard a na veřejně prospěšné účely odvedly kolem dvou miliard korun. Příjmy... celý článek

Partners Financial Services