Slovenská jistota dvojnásobku

Slovenská jistota dvojnásobku
Na východě Slovenska se rozjíždí projekt na podporu úspor sociálně slabých romských rodin. Nezisková organizace ETP jim vyplatí po dvou letech stejnou částku, jakou si ušetřily. Někteří experti považují tento způsob motivace ke změně životního stylu za scestný.

Dávejte si každý měsíc stranou peníze a my vám za dva roky dáme jako odměnu stejně velkou částku, jakou jste si naspořili. Tak vypadá princip nového projektu pro až 150 rodin, který na východě Slovenska spustila nezisková organizace ETP Slovensko."Pokud lidé vydrží šetřit dva roky na vkladní knížku, kterou si založí, na konci spoření jim navíc darujeme sto procent toho, co si našetřili," řekla ČTK ředitelka sdružení Slávka Mačáková. Ještě v červnu by podle ní mohlo začít spořit prvních šedesát rodin.

V každé rodině smí spořit jen jeden člověk. Maximální ukládaná částka je omezena na 1 500 korun měsíčně. Po dvou letech by tak účastník projektu měl od organizace získat k naspořeným 36 000 SK (bezmála 30 000 Kč) ještě jednou tolik.

"V Česku by se podobný projekt mohl prakticky ihned spustit v kterémkoliv z větších ghett, která byla nedávno zmapována na objednávku ministerstva pro místní rozvoj," uvedl člen Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity Miroslav Kotlár. Potvrdil ale také, že zatím žádná z neziskových organizací s návrhem podobného projektu nepřišla. Mohla by se o to pokusit nová agentura, jejíž založení by měla vládě na konci června předložit ministryně Džamila Stehlíková.

"Agentura by se měla věnovat využívání evropských peněz a podpoře projektů zaměřených na sociálně vyloučené skupiny lidí," vysvětluje Kotlár. Projekt podobný Slovenskému by ale podle něj především musel mít svého mecenáše. Na Slovensku jej financuje nadace Open Society Institute finančníka George Sorose. Podobné aktivity již pořádá také v Maďarsku. Podle ETP Slovensko vychází projekt ze zkušeností s obdobnou pomocí chudým v Jižní a Severní Americe.

O použitelnosti slovenského modelu ovšem pochybuje Vojtěch Lavička, koordinátor terénních zprostředkovatelů práce v občanském sdružení Romea. "Chápu, že cílem obou organizací je naučit rodiny hospodařit s penězi, ovšem zvolený způsob motivace je scestný. Během dvou let některé z rodin možná budou více šetřit, ale po uplynutí této doby jejich motivace k šetření zmizí. Doba spoření by musela být alespoň osm, raději deset let, aby přinesla změnu vztahu příslušných romských rodin k penězům," tvrdí Lavička.

Varuje například před tím, že vzniknou koalice více rodin, aby našetřily co nejvíce peněz, které poté budou muset slovenské neziskové organizace zdvojnásobit. "Pokud chceme potřebným romským rodinám pomoci ze svízelné životní situace, musíme jim ponechat prostor pro jejich vlastní aktivitu. Například šanci částečně si odpracovat dluhy na nájemném, realizovat kvalitní zaměstnanostní projekty či nabízet splátkové kalendáře. Motivovat rodiny k nějaké změně životního postoje pouze penězi, to nebude fungovat," dodává Lavička.

Jana Horváthová, ředitelka brněnského Muzea romské kultury a expertka na problémy Romů, k motivaci změnit svůj život podotýká: "Situace mnoha Romů je velmi tíživá. Potřební ale často nechápou svoji situaci, a pokud jim chce někdo pomoci, měl by je vzít za ruku a pokusit se je vést," sdělila v online diskuzi o problémech Romů na stránkách serveru aktualne.cz.

Měl by stát nebo neziskové organizace finančně podporovat romskou komunitu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2007 11:14

Neznám stupidnější věc jako pozitivní diskriminace, která politikům ulehčuje jeich povinnst řešit určité problémy.
Mimochodem . Tyto pokusy byly činěny na východním Slovensku i za bývalého režimu a vesměs selhaly.
Souhlasím s Vašim názorem.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 7. 2007 17:53, Humumbus

To si nemyslím :)))) Máš představu o jakých úrokových sazbách se bavíme, když se řekne "romský lichvář"? Dvojnásobku za DVA roky by se ti každý vychechtal, ti mají dvojnásobek také za měsíc :))

Zobrazit celé vlákno

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

koruna, rodina, romové, úspory

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na černo se netrestá

14. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Práce na černo se netrestá

Nezaměstnaní, kteří pracují na černo, se nemusí bát ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. Zůstat oficiálně nezaměstnaný a přesto si vydělávat prací, se prostě v Česku vyplatí. Lidem... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

4. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

Tisíce lidí v evidencích úřadů práce rozhodně neznamenají, že se snadno hledají zaměstnanci pro nové firmy. Právě příchod investorů a stavba jejich továren jsou přitom nejčastějšími... celý článek

Nechte za své pracovní chyby platit pojišťovnu

2. 4. 2007 | Simona Ely Plischke | 7 komentářů

Nechte za své pracovní chyby platit pojišťovnu

Nejméně třetinu pracovního dne strávíme v práci. Stejně jako kdekoli jinde i tam můžeme způsobit škodu. Kávou polijeme notebook, znehodnotíme zboží, převedeme výplatu na nesprávný účet,... celý článek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Partners Financial Services