Jak co nejefektivněji bojovat proti korupci?

Jak co nejefektivněji bojovat proti korupci?
Domácí i zahraniční podnikatelé označují za jeden z největších problémů české ekonomiky korupci. Sílí proto volání po změně zákona o veřejných zakázkách. Dokáže ale tento krok odstranit, nebo alespoň omezit korupci, která nás připravuje o miliardy?

Většina politických stran měla jako jeden ze stěžejních bodů předvolebního programu při loňských parlamentních volbách boj proti korupci. Najednou se jí chtěli zabývat i ty politické strany, jimž Češi vytýkají, že pokud ke vzniku silně korupčního prostředí v ČR sami nepřispěly, přinejmenším je boj proti tomuto nešvaru příliš nezajímal. Nyní se připravuje nový zákon o veřejných zakázkách, které by měl pomoci tento problém minimálně zmírnit.

O tom, že jde o velký problém, svědčí další článek na serveru Peníze.cz, z něhož je zřejmé, že česká ministerstva a vláda zadala v letech 2006-2010 netransparentním způsobem zakázky za 276 miliard korun. To je asi 80 % všech zakázek, které měly být zadány ve veřejné soutěži.

Čísla jsou to ohromující, podstatné je, jak tuto neblahou praxi při nákupu zboží a služeb při veřejných zakázkách odstranit, nebo přinejmenším podstatně omezit. Dokázat přímo korupci sice asi nelze, kolem veřejných zakázek se nicméně objevuje řada zajímavých souvislostí. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá nyní velkou reformu zákona o veřejných zakázkách. To je důležitý krok, každý – byť sebekvalitnější - zákon se dá ovšem obejít a Češi jsou v podobných praktikách často velmi vynalézaví. 

Co si o korupci a řešení tohoto závažného problému myslíte vy? Existuje nějaká cesta, jak se s ní dá účinně bojovat? A nějaká země, která by nám mohla být v tomto směru vzorem? NAPIŠTE NÁM, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

AUTOR NEJZAJÍMAVĚJŠÍHO DISKUSNÍHO PŘÍSPĚVKU, KTERÝ BUDE ZVEŘEJNĚN DO 15.00 HODIN V PONDĚLÍ 31. LEDNA, ZÍSKÁ KALENDÁŘ NA ROK 2011 OD ZNÁMÉHO ČESKÉHO EKONOMA PAVLA KOHOUTA, KTERÝ JE KROMĚ SVÉ PROFESE A EKONOMICKÉ PUBLICISTIKY I VÝBORNÝM FOTOGRAFEM. POKUD CHCETE SOUTĚŽIT O TENTO KALENDÁŘ, MUSÍTE ALE UVÉST U PŘÍSPĚVKU SVŮJ E-MAIL. JINAK VÁS NEBUDEME MOCI KONTAKTOVAT.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 4. 2011 5:23 | Sasin

Občanům odstrčeným od vměšování do svých veřejných věcí se předestírá světlá a zářná budoucnost zastupitelskými institucemi. Opak je pravdou.

Občany vykradeného státu zachrání jen fungující sdílená demokracie bez existence prezidenta, parlamentu, vlády a zastupitelských institucí. Namísto úřadu Vlády České republiky může postačit úřednický kabinet, bez vlivu politických stran. Institut prezidenta republiky je naprostý přežitek. Parlament nahradit pouze Senátem ČR. Veškerá nekonsenzuální rozhodnutí ve státě budou prováděna přímým hlasováním občanů na lokálních, regionálních i celostátních úrovních, buďto hlasováním přítomných, či zasláním hlasovací sms, případně e-mailu (e-demokracie). Strana se stala vládou a to je špatně.

K vykonávání vůle občanů je potřeba vytvořit podmínky, tak aby moc k provedení návrhů vznikla až hlasováním obyvatelstva. Úřednícký vládní kabinet jen přesně provede úkol s úředníky v definitívě, tak jako by to dělal pod taktovkou politiků. Činnost kabinetu by mělo být možné kontrolovat online. Taková demokracie by mohla být tříúrovňová, místní , zemská, celonárodní. Návrhy by měl mít možnost podávat každý občan, páč každý má díl moci, jinak se věci řeší domluveným obvyklým způsobem. Pokud návrh nedosáhne potřebný počet hlasů, jede se podle plánu. Zahraniční politika vychází z konsensu a ústavy obyvatel, rozporné body nebo další návrhy se projednají na základě počtu hlasů. Plán investic vznikne z plánu potřeb. Plán potřeb vznikne z diskusí a návrhů obyvatelstva či senátu, spolků atd. Jde o systém, stroj pro výkon vůle lidí. Opravdový nástroj demos-kracie. P.S. Slyšeli jste už o tom, že lidi jsou hloupý tupý dav, který lze řídit jedině stranickými sekretariáty ? A slyšeli jste, že ten kdo vás má nejraději nejste vy, ale strana ? :-)))

http://www.world-wide-democracy.net/index.php

http://www.povstalecka-snemovna.cz/?page_id=133

http://www.zive.sk/Spravy/sc-30-a-291013/default.aspx

http://sw.gurroa.cz/eps21.php
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 2. 2011 8:34 | Ivan Mikoláš

Korupci by výrazně omezilo několik relativně jednoduchých věcí:
1) Transparentní státní správa, tedy dostupnost všech smluv uzavíraných "státem" každému občanu bez rozdílu (s výjimkou přesně specifikovaných případů z oblasti bezpečnosti státu) a přístupnost všech jednání zastupitelstev veřejnosti (s vyloučením pouze při případném projednávání bodu týkajícího se bezpečnosti státu)
2) Majetková přiznání státních zaměstnanců a jejich blízkých rodinných příslušníků (manželé, děti, rodiče).
3) Dopracování služebního zákona aspoň do podoby běžné v Německu.

4) Složitější, ale také účinný by mohl být audit potřebnosti existence některých úřadů a nutnosti vykonávání některých činností státní správou a přenesení větší agendy na místní samosprávu se současným zavedením trestní odpovědnosti zaměstnanců státu za dobré hospodaření.

5) Třešničkou na dortu by byla redukce množství legislativních slátanin (jako následku legislativní smršti).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2011 23:12 | otakar

Nerozumím tvé poznámce o zdroji....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2011 23:12 | otakar

Nerozumím tvé poznámce o zdroji....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2011 0:28 | ivan

vyborne otakar. este si zabudol uviest zdroj...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2011 0:17 | ivan

Práve rastúca úloha vlád so sebou priniesla vlnu korupcie a klientelizmu. Jan Keller má pravdu, keď tvrdí, že úradník vynašiel 100% účinnú formu podnikania, pretože sa na prevádzku jeho firmy skladá verejnosť, pričom o profit sa často stará úradník.

VÝCHODISKOM JE ZMENŠOVANIE ÚLOHY ŠTÁTU! Štátny sektor by mal riadiť a kontrolovať, len tie činnosti, o ktoré na slobodnom a voľnom trhu nemá záujem lepšie a najmä so záujmom hospodáriaci súkromný sektor, alebo činnosti, pre ktoré dočasne neexistuje dostatočne konkurenčné prostredie. A to za podmienok vysokej miery transparentnosti (napr. po vzore novozélandského "Fiscal Responsibility Act"). Je tak nutné odbúrať vládne regulácie, intervencie a stimuly, ktoré deformujú prirodzenú konkurenciu a vytvárajú predpoklady pre vznik a rast korupčného prostredia. Najlepším a najspoľahlivejším regulátorom bol vždy spotrebiteľ, ktorý sa rozhoduje na základe vlastnej voľby a preferencií, o tom, či o daný statok stojí. Motiváciou poskytovateľa je snaha o porozumenie jeho budúcim prianiam.

Riešením nie je priama voľba prezidenta.. (viď SR) Riešením je eliminovať formy vládneho donútenia. Keď Vás na ulici prepadne o olúpi zlodej tak okamžite viete, že ste boli PROTIZÁKONNE okradnutý. Ktorý násilník je však úplne zákonným zlodejom? Je to byrokratický systém, ktorý si vynucuje nedobrovoľné platby od občana na statky a služby, o ktorých nemá možnosť rozhodnúť.. Ten kto obetuje slobodu za bezpecie si nezasluzi ani slobodu, ani bezpecie (Benjamin Franklin). Cítite sa vo svojich rozhodnutiach slobodní? Volič bude vždy očakávať za takto nedobrovoľné odvody diferencované služby a politikovi neostáva nič iné, než sa snažiť okamžite (do 4 rokov) maximalizovať široké spektrum verejných statkov bez záujmu o dlhodobejšiu angažovanosť a systematickú prácu, pretože sa cíti byť osobne ohrozený dočasnosťou výkonu funkcie i hlúposťou voliča, ktorý málo kedy vie oceniť strategické i keď nepopulárne riešenia. Volič si často vyberá "bezpečnosť" pred "slobodou", bez toho, aby len pomyslel na franklinove slová.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2011 10:24 | Olda

V jednoduchosti je krása. Proč tedy vymýšlet vymyšlené? Chce se jenom trochu rozhlédnout po zahraničí a převzít to dobré. U našich poslanců, ale není vůle po změně k lepšímu. Je to vidět každým dnem v práci ve sněmovně. V prvé řadě, si nejsou schopni odhlasovat omezení imunity i když jsou všichni pro omezení. Za druhé. Vymahatelnost práva je podle mne na velmi nízké úrovni. Začíná to u těch nejbanálnějších případů a končí u těch nejzávažnějších případech korupce. Další problém kde nelze najít shodu u korupčních afér je jejich dokazování. Ani si nepokládám otázku proč to nejde. Že by se u nás neuplatnila finanční policie? To se mi nechce věřit. A prokazování majetku na základě daňových přiznání třeba nad deset milionů korun, by měla být přímo povinnost. V tomto případě, bych se nebál neoprávněně nabyté majetky zkonfiskovat a podle výše neoprávněně nabytých majetků, ukládat vysoké peněžní tresty!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2011 16:46 | Otakar

Řešení je naprosto jednoduché...Všechny subjekty v republice PO,FO,to znamená subjekty s IČ i rodným číslem by ze zákona měly datovou schránku a elektronický podpis. Za nezletilé a nesvéprávné jejich zástupce. Veškerá komunikace by probíhala obousměrně výhradně datovými schránkami. Pokud někdo nemá vybavení nebo není technologicky vyspělý, budou mu zprávy a dopisy chodit datovou schránkou na poštu, kde bydlí a kde si to vyzvedne, případně,odkud po ověření totožnosti pošta převede dopis žadatele do PDF podoby a pošle tam, kam si zákazník přeje. Takto by probíhala výhradně veškerá komunikace.Systém na úřadech by přiděloval jednotlivé kauzy a nikdo by nevěděl předem, který úředník dostane jeho žádost např. o stavební povolení.Nebyla by možnost falšovat data podání, obsah listin post factum a přizpůsobování dokumentů a například nabídky ve výběrovém řízení nejvyšší nabídce a její přebití o dvě koruny.Nebyly by obskurní společnosti pověřené organizováním veřejných soutěží a jejich vykradením....Nemohlo by se stát viz kauza Vondra, že by Topolánek říkal, Novák říkal a všichni říkají. Ať jdou do prdele. Kdyby byly datové schránky povinné a předseda vlády měl pochybnosti o ceně zakázky, poslal by to Vondrovi datovou schránkou a měl krytá záda navždy. Takto zůstanou jen pochybnosti.Samozřejmě vím, že o této možnosti datové komunikace státní úředníci vědí, dokonce jí i někdy používají. V těch zásadních chvílích ale, když jde o prachy, vše zůstane pouze ve verbální rovině. Ministr financí na to řekne: panebože, když to uděláme, tak přijde pošta na buben a prodáme jí za hubičku.Tak raději drží obrovského molocha při životě, a například v Praze jezdí denně miliony poštovních aut a smrdí, kam se podíváš. Proč nepostaví na 50 ha například na Černém Mostě několik výškových budov, kde by byly všechny státní úřady,ministerstva a dodavatelé médií najednou po patrech datově propojené? Takhle neustále jezdí po Praze miliony aut s vládními a státními úředníky, které jezdí po Praze, z Prahy a do Prahy z okolních měst. Centrum je zacpané, auta stojí miliardy, výplaty šoférů stamiliony,exhalace,a úředníci místo práce sedí v autě v zacpané křižovatce.A to nemluvím o tom,že všechny tyto instituce obsazují nádherné , jinak komerčně využitelné budovy a narušují živý městský organismus, protože takto vytvoří mrtvé město.Troufám si tvrdit, že pronájem těchto budov by zaplatil výstavbu a denní náklady spojené s provozem takového centra vládních budov.Vypsalo by se transparentní publikované výběrové řízení na obsazení každé jedné budovy takto uvolněné a zájemci by se hlásili pomocí datových schránek. Pokud nebudou náhodou zrovna rozbité....Otakar
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2011 13:48 | Štítkovec Ladislav

Vycházíme li ze známého "moc korumpuje", je jasné, že tuto moc je třeba omezit. Chování našich politiků, kteří rozhodují, nám ukazuje, že jsou neomezenými pány, nepostižitelnými za svá rozhodnutí a neodvolatelní. Politická funkce je pro ně jen vstupenkou mezi bohatou elitu, která ovládá kapitál a osobuje si veškeré právo na politickou moc.
Pokud tato jejich moc nebude omezena a to tím, že náš prostý zastupitelský politický systém bude doplněn institutem spravedlivé lidové iniciativy(referenda)na všech stupních(obec až po stát), k omezení korupce nedojde.
Občané jsou ti, kdo mají svrchovanou moc(viz naše ústava)a proto by měli mít poslední slovo v rozhodování o společném blahu. Až si toto uvědomí široká veřejnost a bude požadovat od politiků před volbami zavedení spravedlivých referend do našeho politického systému, zavedení možnosti odvolatelnosti zastupitelů, poté se možná hnou ledy, protože politici si možná uvědomí, že se jim vyplatí rozhodovat v zájmu občanů - voličů.
Přímá demokracie není všelék, dává nám však možnost nacházet řešení ve prospěch všech občanů. Příkladem nám může být sytém ve Švýcarsku, kde přímá resp. polopřímá demokracie funguje již 200 let k plné spokojenosti švýcarských občanů.
A korupce ve Švýcarsku? Podle Transparency International za rok 2010 je na tom CH o hodně lépe než ČR. Na pomyslném žebříčku míry korupce v zemi, je CH hodnoceno na osmém nejlepším místě z 178-i států na rozdíl od nás, kdy ČR se umístila na místě 53!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2011 12:41 | losnuevosvidentes

Osvícený názor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2011 9:59 | eďa

čím méně stát vybere na daních, poplatcích, tím méně peněz zbude pro korupční jednání. Kdo si myslí, že korupci zabrání zákonem, je snílkem. A jaká je realita ? Politici něco jiného říkají a něco jiného dělají. Říkají, že bojují s korupcí a přitom zvedají daně, aby korupce měla ještě větší prostor růstu. Tady musí dojít k revoluci myšlení každého jednoho nevolníka, který začne u sebe tím, že nebude vytvářet žádný zisk pro zdanění, spotřebu nahradí směnným obchodem, přestane používat bankovky - nechá vyhladovět celý systém, což se koneckonců v této krizi hodnot daří. Musí nechat vyhladovět instituci tak, aby se sama rozpadla, jinak sám zahyne. Svět je predátorský a jde v něm o život jak modernímu otroku, tak i predátorským institucím. Současnost je o tom, zda zvítězí strach otroka anebo jistota svobodného lovce, která znamená ulovenou kořist.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2011 9:47 | rejpal

Přímá demokracie je v tomhle zkorumpovaném Kocourkově čistou útopií stejně, jako přímá volba prezidenta až po starosty. Jediný způsob jak účinně bojovat s korupcí - s parazitem, je přestat ho vyživovat. Převzít osobní odpovědnost za své příjmy a výdaje, kontrolovat každou korunu osobně, né je cpát do bank, fondů, a.s. státu, vést si denně účetní rozvahu, bilanci atd. Každý si své zaplevelené políčko musí obdělat sám. Pokud si myslí, že jeho zaplevelené pole obdělá někdo cizí - zhodnotí jeho vklady, je v prdeli.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2011 19:35 | ivostanislav

Pokud bude stát rozdávat dotace, granty a kdo ví co ještě, nelze očekávat snižování útoků na státní peníze. Od presidenta, premiéra, ministrů, poslanců, senátorů, hejtmanů, primátorů, starostů a místostarostů ze zákona nelze očekávat odpovědnost za realizovaná rozhodnutí, jelikož se schovají za většinové rozhodnutí vlády, parlamentu, senátu, radních a zastupitelů a v neposlední řadě za mandát voličů. Tak že jim jde o to, neustále vyšlapávat nové a lépe skryté cestičky jak přes předem uzavřené dohody uzmout ze státních peněz co nejvíce. Úloha našeho státu se zúžila na roli drába a dobrodince. A to hlavní, býti dobrým hospodářem se vytratilo s tím, kdy se stát po roce 1989 zbavoval ziskového majetku a ziskových organizací včetně bank ve prospěch soukromých vlastníků a to převážně zahraničních.
Západní model, tak jak je praktikován u nás, není nic jiného, než dobře organizovaný přesun peněz a majetku od chudnoucí většiny k bohatnoucí menšině. Odstranit korupci znamená změnit politicky i společenský systém a to jak si zatím od kormidelníků státu nepřipadá v úvahu a občan volič, se k tomu nemá, jednak se bojí a jednak i po dvaceti letech slepě věří, že jednou bude líp.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2011 16:59 | peťa

Dokud nepochopíme, že tenhle parazitismus si volíme sami, chceme ho, rádi se necháváme ovládat a dojit, nic se s našim životem změnit nemůže. Kecy nemají žádný smysl. To , co rozhoduje jsopu činy. Každý jeden volič téhle demokracie pro horních x tisíc by se měl rozhodnout, zda chce dál žít jako bohatý otrok, nebo jako svobodný, ale na okraji společnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2011 11:18 | Slávka

Přímé demokracie se politici bojí jako čert kříže.Korupci nahrává nejvíce to,že za svá rozhodnutí nenesou pilitici žádnou zodpovědnost.Pokud by tomu tak bylo a za korupci by existoval doživotní zákaz pracovat v politice na všech úrovních,brzy by se s korupcí zatočilo.Zatím pouze škatulata hejbejte se,ze sesle na sesli doma nebo v zahraničí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 16 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deregulace nájemného: zabrání cenové mapy soudním sporům?

20. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ | 21 komentářů

Deregulace nájemného: zabrání cenové mapy soudním sporům?

V řadě měst a obcí se od ledna platí tržní nájemné. Legislativa upravující stav po uvolnění nájmů ale začne platit koncem března, nebo ještě později. O něco dříve mají být hotovy cenové... celý článek

Bude nás mít kdo léčit?

13. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Bude nás mít kdo léčit?

Na základě výzvy Děkujeme, odcházíme, zatím podalo výpověď přes 3800 lékařů. Jak tomu bude v nemocnicích 1. března, až většina výpovědí vyprší? Málokdo zpochybňuje, že jsou důvody... celý článek

Souhlasíte s tím, že soud zastavil trestní stíhání vymahačů dluhů z ČEZ?

6. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ | 20 komentářů

Souhlasíte s tím, že soud zastavil trestní stíhání vymahačů dluhů z ČEZ?

Olomoucký okresní soud osvobodil 13 pracovníků ČEZ, obžalovaných z toho, že měli při vymáhání dluhů od odběratelů elektřiny porušovat zákon. Jeho rozsudek zatím není pravomocný, státní... celý článek

Korupce? Jaká korupce?

4. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

Korupce? Jaká korupce?

Opravdu by někdo, kdo by si Libora Michálka skutečně prověřil, mohl věřit, že na podivnou hru okolo dotací přistoupí? Anebo že bude jen loutkou, slepě podepisující vše, co mu položí... celý článek

Státní rozpočet: trvalé snížení deficitu ohrožuje několik rizik

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Státní rozpočet: trvalé snížení deficitu ohrožuje několik rizik

Jak bojovat s deficitem státního rozpočtu? Rozhodně nikoliv jen díky škrtům, shodují se ve studii Jak na státní rozpočet: ekonomický přístup Libor Dušek, Vilém Semerák a Jan Švejnar... celý článek

Partners Financial Services