Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Jan Stuchlík | rubrika: Měny | 12. 6. 2007
Euro v peněženkách? Není kam spěchat.
Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější jsou obyvatelé pobaltských zemí.

Co si Češi myslí o euru


Češi s přijetím společné evropské měny spěchat nechtějí. Příliš se tímto postojem neliší od obyvatel zbývajících jedenácti nových členských zemí Evropské unie, kde se ještě eurem (profil, názory) neplatí. Ukázal to nedávno zveřejněný průzkum Eurobarometr, který na konci března zkoumal názory veřejnosti na společnou měnu. Třicet devět procent respondentů v České republice by rádo vidělo eura ve svých peněženkách co nejpozději. Jen pětina Čechů je pro co nejrychlejší zavedení společné měny. Ve všech nových členských zemích si bleskový příchod eura přeje 24 procent dotázaných, naopak co nejdéle počkat chce  31 procent oslovených.

Když měli Češi uvést konkrétní datum, kdy přechod na euro očekávají, 54 procent dotázaných uvádělo rok 2011 a později. Tlumočili tak do Bruselu jen oficiální lavírování vlády, která zatím konkrétní datum pro vstup do eurozóny nestanovila. Ministr financí Miroslav Kalousek hovoří o 1. lednu 2012. Toto datum by rád v srpnu prosadil do vládní strategie pro vstup České republiky do eurozóny.

Nejméně populární je příchod eura v pobaltských státech. V Lotyšsku si 51 procent obyvatel přeje, aby jejich země euro přijala co nejpozději. Navíc jak v Lotyšsku, tak v Estonsku a Litvě se nadpoloviční většina dotázaných vyjádřila, že nejsou rádi, že časem euro nahradí jejich domácí měny. Všechny tři země už přitom mají měny zafixovány k euru v systému ERM II, což je jedna z podmínek pro přijetí eura. Vlády pobaltských zemí počítají s přechodem na společnou měnu do konce desetiletí.

Tři čtvrtiny obyvatel nových členských zemí se obává, že příchod eura zdraží zboží a služby. Mezi Čechy se takto vyjádřilo 79 procent dotázaných. Téměř tři čtvrtiny respondentů v celé nováčkovské jedenáctce se rovněž bojí podvádění obchodníků při přepočítávání cen z původní měny na eura. Nadpoloviční většina dotázaných se naopak neobává, že by jejich vlády ztratily kvůli euru vliv na domácí hospodářskou politiku. V Česku je takových lidí 52 procent. Téměř čtyřicet procent ovšem obavy o akceschopnost české vlády v hospodářské politice má.

Češi se ukazují jako poměrně skeptičtí k očekávaným dopadům společné měny. Zatímco 46 procent obyvatel nových států věří, že zavedení eura zajistí zdravé veřejné finance, v Česku podíl těchto názorů činí 36 procent. Léčivým účinkům eura na veřejné finance naopak nevěří 42 procent dotázaných Čechů. Přes padesát procent Čechů nevěří ani tvrzení, že euro přispěje k silnějšímu ekonomickému růstu a vyšší zaměstnanosti. Z nováčkovské jedenáctky jsou Češi jediní, kteří tak silnou nedůvěru vyjadřují.

Když měli Češi hodnotit celkový přínos eura pro Českou republiku, hovořili už jiným tónem. Velmi nebo spíše pozitivní dopad očekává 47 procent dotázaných. Velmi nebo spíše negativní účinky eura předpovídá 41 procent respondentů. Nejskeptičtější jsou Litevci a Lotyši. Více než polovina z nich předpovědím o blahodárném působení eura nevěří.

Zpráva Eurobarometru upozorňuje, že na rozhodování lidí, zda podpoří přijetí eura, má značný vliv jejich okolí. Výzkumníci proto zjišťovali, jak dotazovaní hodnotí náladu ve své zemi ve vztahu ke společné měně. V průměru 44 procent dotázaných tvrdí, že v jejich okolí jsou spíše příznivci eura. Odpůrců je 35 procent. V Česku je podle dotázaných proti vstupu do eurozóny 43 procent lidí. Nejskeptičtější je podle samotných respondentů veřejné mínění v Litvě (55 procent lidí proti euru), na Kypru (53 procent) a v Lotyšsku (52 procent). Zarážející je tento výsledek především v případě Kypru, který vymění libry za euro už 1. ledna 2008.

Myslíte si, že přijetí eura donutí vládu, aby skutečně ozdravila veřejné finance?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

ERM, ERM II, euro, Evropská unie, finance, Měny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

10. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že když neprojde vládní reforma veřejných financí prvním čtením v poslanecké sněmovně, mohl by podat demisi.

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Partners Financial Services