Veřejné zakázky: Ministerstva mají co vysvětlovat

František Mašek | rubrika: Co se děje | 27. 1. 2011 | 7 komentářů
Veřejné zakázky: Ministerstva mají co vysvětlovat
Vláda a ministerstva zadaly v letech 2006-2010 neprůhledně 80 % veřejných zakázek za 276 miliard korun. Podle studie doktorandů Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy si vedlo nejlépe Ministerstvo financí. Ani ono se ale nemá příliš čím chlubit.

Děkujeme, korumpujte! Podobnou iniciativu samozřejmě v Česku nikdo – přinejmenším veřejně - nevyhlásil, většina politických stran označila naopak v loňské předvolební kampani k parlamentním volbám boj s korupcí za svou prioritu. Ten se stal ostatně i součástí vládního programu současné koalice. Hodně se diskutuje o průhlednosti veřejných zakázek. Fakta, která zveřejnili doktorandi Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, překonala ty nejhorší představy.

V ČR byly podle nich mimo Informační systém veřejných zakázek ( www.isvz.cz ) či jedinému „soutěžícímu“ v letech 2006-2010 přiděleny zakázky za 276 miliard korun. To je 80 % objemu všech nákupů ministerstev a Úřadu vlády ve výši 340 miliard korun. Z uvedených 276 miliard korun tvořily 228 miliard korun neveřejné zakázky a 48 miliard korun zakázky pro jediného soutěžícího, které nazval doktorand Petr Janský „jednohubky“.

Šlo o korupci? Autoři studie to nevylučují, mohlo jít ale také o nekompetentnost, nebo neefektivitu používaného systému. Daňový poplatník ale v každém případě přichází o peníze. Ministerstva, například obrany, někdy tvrdí, že jde o tajné zakázky, jejichž podmínky není možné zveřejnit.

Anketa

Dokáže si podle vás Česko poradit s korupcí?

Podle doktorandky Jany Chvalkovské nelze v některých případech vyloučit jediného dodavatele – třeba na dodávky vakcíny od firmy, která na ni má patent, nebo když je třeba rychle řešit situaci, například po záplavové vlně.

Některé případy mají ovšem anekdotický nádech - kdyby nešlo o peníze.

Armádní šerpa a motýlek skoro za deset tisíc

Příkladem může být nákup šerp a motýlků jednoho z přeborníků na neveřejné nákupy bez soutěže – ministerstva obrany. To si za jednu šerpu účtovalo 7 841 korun a za motýlka 1 626 korun. Luxusní značkový set Gucci, který zahrnuje obě položky, pořídíte za čtyři tisíce!, říká studie.

Autoři studie vytvořili na základě deseti ukazatelů tzv. zIndex, který hodnotí kvalitu zadávání veřejných zakázek na ministerstvech v letech 2006-2010 (blíže viz server www.zindex.cz). Tato kritéria vycházejí podle doktoranda Petra Skuhrovce z doporučení OECD, Evropské unie, Transparency International a akademického výzkumu.

Ministerstvo spravednosti: jednooký král mezi slepými?

Nejlépe vyšlo z tohoto hodnocení Ministerstvo financí, i ono se podle studie pohybuje kolem 50 % dobré praxe podle zIndexu. Nejhůře dopadlo Ministerstvo spravedlnosti , jehož tisková zpráva ovšem tvrdí, že je řada dat, týkajících se tohoto ministerstva, zavádějících.

Ministerstvo financí (MF) vypsalo v letech 2006-2010 celkem 663 veřejných zakázek za 23 miliardy korun na 95 % všech nákupů. Plných 35 % objemu těchto zakázek ale získaly tři firmy: IBM ČR (3,6 miliardy korun), Geosan Group (3,1 miliardy korun) a Viamont DSP za 1,4 miliardy korun.

Na 360 zakázek MF proběhlo v jednacím řízení bez uveřejnění a 408 tvořily jednohubky (měly jediného účastníka). Celkový objem těchto zakázek přesáhl 8 miliard korun. Nízký je i průměrný počet nabídek ve výběrovém řízení – jde o 2,4 účastníka.

Ministerstvo spravedlnosti nakoupilo v uvedených pěti letech zboží a služby za 26 miliardy korun, ve veřejných zakázkách ale jen za  810 milionů korun. Jen 3 % nákupů byly srovnatelné, zbylých 97 % nelze dohledat. Kam se podělo 25 miliard korun, ptají se autoři studie. 

Úřadzindex
Ministerstvo financí 52 %
Ministerstvo vnitra29 %
Ministerstvo zdravotnictví28 %
Ministerstvo zemědělství 27 %
Ministerstvo průmyslu a obchodu25 %
Ministerstvo životního prostředí 25 %
Ministerstvo práce a sociálních věcí24 %
Ministerstvo kultury23 %
Ministerstvo zahraničních věcí 22 %
Úřad vlády ČR20 %
Ministerstvo dopravy20 %
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy19 %
Ministerstvo obrany17 %
Ministerstvo pro místní rozvoj14 %
Ministerstvo spravedlnosti11 %
Podrobnější informace k indexu najdete na www.zindex.cz

Další informace, včetně zIndexu, najde čtenář na serveru www.zindex.cz. Jeho autoři ho hodlají aktualizovat a nebrání se jeho zpřesnění i na základě informací samotných ministerstev a dalších orgánů státní správy. Postupně chtějí hodnotit i další veřejné subjekty, tedy města, obce a kraje, nebo firmy jako Lesy ČR nebo Ředitelství silnic a dálnic.

Korupce je problém, na který ČR a její představitele nejčastěji upozorňují domácí i zahraniční podnikatelé. Americká obchodní komora v ČR loni na jaře vyhlásila iniciativu s cílem změnit zákon o veřejných zakázkách. Nyní se jeho změnami zabývá poradní orgán vlády NERV a Ministerstvo pro místní rozvoj. To zveřejňování zIndexu uvítalo a označilo ho za důvod k velké novele zákona o veřejných zakázkách.

Člen NERVu Tomáš Sedláček pokládá za stěžejní dodržování zákona o přístupu k informacím, zejména zda je zveřejněno vše, co být zveřejněno má. Doporučuje vytvořit tam, kde hrozí vysoké riziko korupce, pravidla, která by to technicky znemožnila. Podle Skuhrovce ale zákon vše stejně nevyřeší. Ministerstvo pro místní rozvoj například navrhuje rušit veřejné zakázky, jichž se nezúčastní alespoň tři zájemci. „Podobné plošné opatření je nesmyslné. Bylo by třeba zavést výjimky. ČR se tak může znovu dostat tam, kde je v současnosti,“ řekl Skuhrovec.

Podle Sedláčka nejsou naše veřejné soutěže veřejné, ani soutěže. Jak upozornil, Semily vyhlásily iniciativu Otevřená obec. Což takhle zavést novou iniciativu nazvanou Otevřené ministerstvo?

P. S.

K tomuto článku rádi zveřejníme názor zodpovědných ministerských úředníků, ještě raději pak konkrétní informace, jak hodlají uvedené problémy řešit. Jde přece i o naše peníze.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2011 17:26, Nox

Prave ze ta svoboda slova je mozna jenom pro to, ze slova nic neznamenaji a nezmeni. Dnesni spolecnost je zalozena na majetku, proto je dulezitejsi svoboda mejetkova nez slovna.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services