Evropané osobním financím příliš nerozumí

Evropané osobním financím příliš nerozumí
Studie o finanční gramotnosti obyvatel Evropské unie ukazují, že až 85 procent lidí se pořádně nevyzná ve finančních službách a produktech. V některých státech, včetně České republiky, už proto začaly vznikat programy pro finanční vzdělávání.

Evropané jsou finančně negramotní. Evropská komise varovala, že až 85 procent spotřebitelů v Evropské unii se pořádně nevyzná v nabízených finančních službách a produktech. Nemohou se tak kvalifikovaně rozhodnout, kam a jak uložit peníze či jak se finančně zajistit na stáří. Tento nedostatek je podle Komise nutné co nejrychleji začít řešit. Zvláště akutní je tato potřeba v době, kdy stále více států provádí reformy penzijních systémů, v jejichž rámci nutí občany, aby si spořili na penzi.

Komise chce pomoci zvyšovat finanční gramotnost obyvatel, píše ve své nedávno zveřejněné Zelené knize o retailových finančních službách. Právě větší povědomí Evropanů o tomto sektoru je jedním ze dvou pilířů, na nichž má stát budoucí politika vnitřního trhu v oblasti finančních služeb. Kromě lepší informovanosti a ochrany spotřebitelů na finančním trhu hodlá Komise zlepšit i regulaci a podpořit další otevírání trhu. Cílem je nabídnout Evropanům větší možnost nakupovat finanční služby a produkty v zahraničí nebo od firem, které sídlí v jiném členském státě. A to navzdory skutečnosti, že přeshraniční poskytování těchto služeb využívá zatím jen jedno procento spotřebitelů.

Hlavní aktivitu při zlepšování znalostí spotřebitelů v oblasti finančních služeb a produktů mají podle Komise vyvíjet jednotlivé členské státy. V některých zemích se programy pro vzdělávání veřejnosti už rozběhly, například ve Francii či Velké Británii. Do této skupiny patří i Česko.

Ve Francii se finanční negramotností začali vážněji zabývat v roce 2005. Tehdy studie zaměřená na znalosti obyvatel o finančních službách ukázala, že tři čtvrtiny oslovených Francouzů má nedostatečné informace o finančních záležitostech. Více než polovina dotázaných odpověděla, že nemá dostatek informací a znalostí, aby se rozhodla, jaký finanční produkt koupit, píše britský list Financial Times.

Loňská studie, kterou ve Velké Británii provedl Úřad pro finanční služby (FSA), ukázala, že mnoho spotřebitelů může v budoucnosti čelit finančním problémům, protože se kvůli neznalosti dostatečně nezajistili proti budoucím rizikům. FSA už před čtyřmi roky spustil program, který má vzdělávat ve finanční problematice vysokoškolské studenty i žáky základních a středních škol. Své programy, která mají pomoci žákům více porozumět oblasti osobních financí, zřídilo na šest stovek britských škol.

V Česku se do vzdělávání obyvatelstva pustila vláda. Loni vytvořila pracovní skupinu pro finanční vzdělávání, která má pomoci vytvořit standardy finanční gramotnosti, koordinovat projekty v oblasti finančního vzdělávání a tvořit informační standardy o finančních produktech. Do konkrétních projektů se už zapojily nadace, nevládní organizace, jednotlivé asociace finančních institucí, Česká národní banka, školy či spotřebitelské organizace. Jednotlivé programy jsou určeny všem skupinám obyvatel, od žáků základních a středních škol, přes odbornou veřejnost až po seniory.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Myslíte si, že rozumíte dostatečně finančním službám a produktům?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2007 12:22, PavelH

Já bych jen dodal, že zejména v ČR se nepochybně záměrně pěstuje v lidech finanční analfabetismus, což velmi vyhovuje různým finančním institucím a tzv. poradcům, kteří pak lidem vnutí cokoli. Neinformovaný je snadno manipulovaný a při masáži poradcem (kterému jde jen o provizi) má ještě dojem, že mluví s odborníkem.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2007 11:30, Ivana K.

Bylo by možné sem dát nějaký odkaz na ony výzkumy? Takhle má článek minimální hodnotu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services