Aleš Tůma: Žluté nebezpečí a moudrost starých mistrů

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 24. 1. 2011 | 5 komentářů
Aleš Tůma: Žluté nebezpečí a moudrost starých mistrů
„Optimista se učí anglicky, pesimista čínsky, realista střílet,“ praví starý vtip. Skutečně by se měli pesimisté začít učit malovat písmo, připomínající rozsypaný čaj?

Čína v posledních týdnech opět plní první stránky novin, a to hned z několika důvodů. Za prvé – návštěva čínského prezidenta v USA. Za druhé – deklarovaná ochota pomoci předluženým státům Evropy, zatím zhmotněná nákupem portugalských dluhopisů za 1,1 miliardy eur. Za třetí – růst HDP v roce 2010 vyšší než 10 procent.

To vše přispívá k obavám, že Čína Evropu ekonomicky převálcuje, nebo že ji snad dokonce jednou bude vlastnit “.

Japonsko: vzestup a pád

„Žluté nebezpečí“ však není nic nového. Spojené státy v 80. letech zachvátila vlna obav z rozmachu Japonska. Jeho ekonomika rychle rostla a dosahovala vysokých obchodních přebytků. Japonští investoři kupovali nemovitosti v New Yorku a po silnicích se prohánělo stále více japonských automobilů.

Kde je japonská ekonomika dnes? Japonsko je stále velmocí, to ano. Ale jeho ekonomika se nikdy úplně nevzpamatovala ze splasknutí úvěrové bubliny v roce 1991. Dnes je to druhý nejzadluženější stát světa po Zimbabwe. Mimo jiné i díky snahám „stimulovat ekonomiku“ veřejnými zakázkami, například stavbami mostů odnikud nikam.

Čína: zatím vzestup. Opravdu?

Bez vnitřních problémů není ani Čína. Pořád jde v podstatě o plánovanou ekonomiku. O investicích nerozhoduje jen trh, ale i centrální a místní úředníci. Prostor pro plýtvání a korupci je obrovský, ochrana vlastnických práv občanů mizivá.

Země už sice částečně zprivatizovala a zmodernizovala svoje největší banky, které dokázaly výrazně snížit poměr svých špatných úvěrů. Ten je dokonce nižší než u českých bank – vyhráno ale ještě zdaleka není. Problémové úvěry pomohla naředit rychlá úvěrová expanze posledních několika let. Kolik z nově poskytnutých půjček se také „zkazí“, a jaký to bude mít dopad na stabilitu čínských financí, je otázka.

Právě v úvěrech přitom tkví klíč k tolik obdivovanému růstu čínského hrubého domácího produktu. Do HDP se však výdaje započítávají bez ohledu na to, jestli mají nějaký reálný užitek, nebo ne. Prázdné kancelářské budovy, prázdná gigantická obchodní centra, prázdné bytové projekty, nebo dokonce celá města duchů…

Přes všechny problémy je ale hospodářský význam Číny obrovský, stejně jako potenciál jejího růstu. Předpovědi, že se časem stane největší ekonomikou světa, se skutečně mohou naplnit. Už jen kvůli počtu obyvatel, kteří se chtějí dostat na západní úroveň blahobytu.

Zákon dělá zloděje

Ekonomika ale není „hrou s nulovým součtem“. Pokud Čína zbohatne, zdaleka to neznamená, že zbytek světa musí zchudnout. Přeregulované a předlužené západní sociální státy růžová budoucnost nečeká, za to si ale můžeme děkovat sami, vzestup asijských ekonomik na tom mnoho nemění. Možná bychom na tom byli lépe, kdybychom se řídili radami starých čínských mistrů. Třeba slovy Lao-c': „Čím více bude zákonů a regulací, tím více bude zlodějů a lupičů.“

Autor pracuje jako analytik společnosti Partners.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-476
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

26. 11. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

Svět, a hlavně malé země, jako Česká republika, čelí po finanční krizi a globální recesi řadě výzev. Česko však na ně není podle účastníků 1. ekonomické konference Rádia Česko příliš... celý článek

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

11. 8. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

Údaj o poměrně malém propadu amerického HDP zní pozitivně a mnozí analytici tvrdí, že další čtvrtletí již bude tamní ekonomika růst. Jenže příští rozvoj musí USA stavět na vývozu, upozorňují... celý článek

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

22. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

15. 4. 2009 | Petr Hlaváč | 2 komentáře

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

Japonská vláda odsouhlasila další fiskální stimul, který kritizovali již předem evropští představitelé. Japonský premiér se nechal slyšet, že potřebě vládní pomoci ekonomice nejspíše... celý článek

Partners Financial Services