Akcie: rekordní hodnoty opět překonány

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 20. 2. 2007 | 3 komentáře
Akcie: rekordní hodnoty opět překonány
Pražská burza opět posunula svůj historický rekord. Dařilo se i burzám v USA, např. Dow Jones si v uplynulém týdnu připsal nejlepší týdenní výsledek tohoto roku a 4 růstové seance znamenaly opětovný posun historického maxima. Posiloval také hlavní německý a hlavní maďarský index.


Česká republika

V průběhu týdne index PX (profil, názory) přesáhl 1 700 bodu, zavíral těsně nad touto hranicí silnější o 1 %. Nejvyšších hodnot dosahoval ve čtvrtek dopoledne, následně část svých zisků ztratil. Týden byl ve znamení developerských firem, když Orco (profil, názory) posílilo po doporučení od Morgan Stanley o více jak 8 %. Druhá developerská firma ECM (profil, názory) se vezla na vlně zájmu a posílila o 4,7 %. Hranici 550 Kč se nepodařilo prolomit Telefonie O2 (profil, názory), ale i tak posílil o 3,3 %. Komerční banka (profil, názory) udržela svůj růst z minulého týdne a posílila o 1 %. V průběhu týdne se obchodovala na hranici 3 600 Kč, týden zakončila však níž. Největší ztrátu zaznamenal Pegas (profil, názory) a to 3,7 %, když se kurz dostal pod hranici 700 kč.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 684,70 1 701,30 + 0,99

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny v lednu překvapivě vzrostly pouze o 1 % v meziměsíčním srovnání. Analytici očekávali daleko silnější růst a to o 1,6 %. Meziroční růst byl o 1,3 % vs. očekávání 1,9 %.
  • Maloobchodní tržby vzrostly za loňský rok ve stálých cenách o 6,5 %, což představuje nejlepší celoroční výsledek od roku 1997. V loňském roce tržby ani jednou meziměsíčně neklesly, zvyšovaly se v rozmezí 4 až 8 %, v samotném prosinci meziročně vzrostly o 4,7 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ECM (profil, názory)
13/2: Přes předchozí schválení projektu Pankrác City se stavba může zkompilovat. Proti pozitivnímu rozhodnutí pražského magistrátu se odvolali občanské sdružení, kterým se výstavba nelíbí. Celá záležitost by měla být dořešena do konce dubna.

Orco Property Group (profil, názory)
14/2: Morgan Stanley doporučuje akcie developerské společnosti s cílovou cenou 161,40 EUR (cca 4 545 Kč). Investiční stupeň je nastaven na "overweight".

Pegas Nonwovens (profil, názory)
15/2: Výrobce netkaných textilií, který na trh vstoupil v závěru loňského roku, má na kontě přvní investiční doporučení. Analytici Wood & Copany začínají pokrývat titul s investičním stupněm "prodat" a cílovou cenou 650 Kč. Stanovená cena je o 100 Kč nižší, než byla upisovací cena při vstupu na burzu.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
15/2: Za první dva týdny fungování získala slovenská Telefonica O2 již 110 000 aktivních uživatelů. Před spuštěním provozu se předběžně registrovalo přes 600 000 zájemců. Tyto registrovaní uživatelé budou moci využít zvýhodněné nabídky služeb. TO2 nabízí na Slovensku zatím předplacené karty, tarifní služby začne nabízet v průběhu druhého kvartálu.

Co se stane - očekávané události

  • 21/2: PPI index
  • 22/2: hospodářské výsledky Telefonica O2 CR, ČEZ
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Index Dow Jones (profil, názory) si v uplynulém týdnu připsal nejlepší týdenní výsledek tohoto roku, když posílil o 1,5 %. Čtyři růstové seance znamenaly opětovný posun historického maxima. Kromě Microsoft (profil, názory) a společnosti Johson&Johson posilovaly všechny tituly indexu. Nejvíce se posunuly vzhůru akcie Alcoa (profil, názory), které po spekulacích o možných fůzích v sektoru přidaly necelých 7 %. Dařilo se i velkým konglomerátům jako je 3M, Honeywell (profil, názory) či Caterpillar (profil, názory). Technoligický sektor se rovněž posunul výš, index Nasdaq (profil, názory) však opětovně nepřekonal hranici 2 500 bodů. Velmi dobrým výsledkem se prezentovala společnost Yahoo (profil, názory), která táhla trh vzhůru (+7,3 %) a od červencového propadu se kurz opět dostal nad 30 USD.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 580 12 768 + 1,5
Nasdaq
(profil, názory)
2 460 2 496 + 1,45
S&P 500
(profil, názory)
1 438 1 455 + 1,2

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Americký obchodní deficit se v prosinci prohloubil o 5,3 % na 61,2mld USD. Za celý rok pak US ekonomika zaznamenala rekordní obchodní deficit 763,6mld. USD, což je 5,8 % HDP.
  • Maloobchodní tržby, sezónně upravené, zůstaly v lednu beze změny. Tržby, bez zahrnutí prodaných aut, vzrostly o 0,3 %. V meziročním srovnání s rokem 2006 tržby vzrostly o 2,3 %. Výsledky tak zaostaly za očekáváním, když ekonomové očekávali růst tržeb o 0,3 % a bez zahrnutých prodaných aut, růst o 0,4 %.
  • Šéf FEDu Ben S. Bernanke uvedl, že klesající ceny energií a komodit pravděpodobně povedou ke snížení inflace, přesto však zůstane Fed nadále v pozoru. Bernanke tak opět zopakoval postoj FEDu, že jeho obavy ohledně inflace jsou vyšší než zpomalování ekonomiky způsobené poklesem trhu s nemovitostmi.

Co se stane - očekávané události

  • 19/2: akciové trhy zavřeny
  • 21/2: CPI index

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 13/2: Nasdaq Stock Market Inc., druhý největší akciový trh v US, oznámil, že zvýšil zisk ve 4Q více než 3x poté, co zdražill poplatky za obchody a přilákal více investorů na úkor NYSE Group Inc. Čistý zisk se vyšplhal na 63 mil. USD z 17,1 mil. USD o rok předtím. Zásluhu na tom má i zvýšení obchodů o 14 % v US.
  • 13/2: Automobilka General Motors (profil, názory) dostala zvýšené doporučení od Merrill Lynch na "buy" z "sell." Broker se domnívá, že automobilový výrobce využije svoje likvidní a odkázaná aktiva, zejména z penzí, k pozitivním změnám. Zároveň zvýšil cílovou cenu na 50/a. Naopak snížil doporučení pro výrobce automobilů Ford Motor Co. (profil, názory) na "sell" z "neutral," když důvodem jsou obavy z ohodnocení. Akcie od poloviny prosince vzrostly o 30 %.
  • 13/2: Coca-Cola Enterprises Inc. (profil, názory), největší výrobce nealkoholických nápojů, vykázala ve 4Q ztrátu 1,71 mld. USD poté co společnost odepsala hodnotu některých svých aktiv. Společnost také plánuje propustit 3 500 lidí když restrukturalizuje svoje operace v severní Americe. To by mělo vyústit v nákladech 300 mil. USD během následujících dvou let. Bez zahrnutí odpisů vykázala společnost zisk 20 c/a, když ve stejném období minulého roku hospodařila společnost se ztrátou 12 c/a. Tržby vzrostly o 6,5 % na 4,79 mld. USD.
    Coca-Cola (profil, názory) vykázala za 4Q pokles zisku o -22 % na 678 mil. USD (29 centů na akcii), zisk byl snížen o 23 centů náklady spojenými se znehodnocením majetku v Coca- Cole. Výnosy vzrostly o +7 % na 5,93 mld. USD, globální prodeje stouply +4 %. Po nezahrnutí výše uvedených nákladů zisk činil 52 centů na akcii, což je více než odhady trhu 50 centů, výnosy se očekávaly okolo 5,78 mld. USD. Firma navíc plánuje zpětný odkup akcií v hodnotě 2,5 až 3 mld. USD v roce 2007.
  • 15/2: Největší světový výrobce pozemního zařízení, Caterpillar Inc. (profil, názory), plánuje odkoupit během následujících 5 let vlastní akcie v hodnotě 7,5 mld. USD. Jedná se již o 4. zpětný odkup akcií společnosti od roku 1995. V tomto období společnost nakoupila zpět akcie v hodnotě 8,5 mld. USD.
  • 15/2: Broker CreditSuisse zvýšil 12měsíční cílovou cenu pro titul Hewlett-Packard Co. (profil, názory) na 50 USD z předchozích 43 USD, a to pět dní před plánovaným ohlášením výsledků. Po konferenčním hovoru je broker přesvědčen, že zvýší i projekci zisku pro fiskální rok 2007 na 2,48 až 2,53 USD na akcii při výnosech 97 mld. USD, hlavním tahounem růstu budou osobní počítače a tiskárny. Cílovou cenu zvýšil i Merrill Lynch a to z 46 USD na 52 USD.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

  • Index DAX (profil, názory) se opět o něco více přiblížil hladině 7 000 bodů a zavíral silnější 0 0,7 %. Hlavní německý index posílil již třetí týden v řadě. Nejvyšší hodnoty dosáhnul ve středu, v závěru týdne již stagnoval. DaimlerChrysler (profil, názory) těžil z očekávaného růstu ziskovosti v následujících letech a možné aliance divize Chysler se světovou jedničkou GM (profil, názory). Akcie přidaly necelých 10 %. O více jak 7 % posílily akcie Thyssenkrupp a Tui. Po předokonání hranice 110 EUR postupně dochází dech E.ONu (profil, názory) a vybírají se zde zisky. Titul oslabil o 2,3 % a byl jedním s nejhorší výkonností z indexu DAX.
Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 911 6 957 + 0,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index ZEW vyjadřující německý ekonomický sentiment v únoru činil 2,9b. a rostl tak třetí měsíc v řadě. Ekonomové očekávali zvýšení na 5b., když v lednu index dosáhl hodnoty -3,6b.
  • Inflace se v lednu zrychlila v reakci na zvýšení DPH vládou. Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 1,8 %, po 1,4 % růstu v prosinci. Navzdory zvýšení DPH z 16 % na 19 % by německá ekonomika mohla pokračovat v růstu, když klesají ceny energií, pokračuje růst exportů a snižující se nezaměstnanost podporuje výdaje domácností.

Co se stane - očekávané události

  • 20/2: produkční ceny
  • 23/2: index IFO

Vývoj titulů na německém trhu

  • 13/2: Ocelárenská jednička v Německu, ThyssenKrupp AG oznámila, že očekává celoroční zisk před zdaněním vyšší než původně odhadovaných 2,5mld. EUR. Oznámila to poté co zisk v 1Q se více než ztrojnásobil. Čistý zisk se zvýšil meziročně na 661 mil. EUR / 1,31 EUR na akcii. Tržby vzrostly o 13 % na 12,3 mld. EUR. Za zvýšením zisku stojí zejména zvýšení cen za výrobky společnosti, hnané vyšší poptávkou.
  • 14/2: Automobilka DaimlerChrysler (profil, názory) oznámila pokles zisku za 4Q o -40 % na 577 mil. EUR, výnosy poklesly o -2 % na 40,66 mld. EUR. Zatímco divize Chrysler Group vykázala ztrátu 124 mil. EUR, divize Mercedes zvýšila zisk na 1,3 mld. EUR z předchozích 1 mld. EUR. Zisk truck divize se více než ztrojnásobil, provozní zisk divize zabývající se finančními službami vzrostl o +15 %. Firma očekává výrazný nárůst ziskovosti mezi roky 2007 až 2009, mírný nárůst tržeb v roce 2007 a celkové výnosy minimálně na úrovni minulého roku, tedy 151,6 mld. EUR.
  • 14/2: Commerzbank oznámila za 4Q nárůst zisku o +4,1 % díky vyšším příjmům z obchodování na vlastní účet a poplatků. Čistý zisk poskočil na 352 mil. EUR z předchozích 338 mil. EUR o rok dříve. Odhady však činily 393 mil. EUR. Společnost plánuje zvýšit výnosnost vlastního kapitálu na 15 % do roku 2010 z současných 11 %. Za celý rok 2006 měla banka čistý zisk ve výši 1,59 mld. EUR (+ 34,4 %) při čistých úrokových příjmech 3,91 mld. EUR. Rok 2006 byl nejlepší v historii banky. Dividenda byla navýšena o 50 % z 50 centu na 75.
  • 15/2: Tržby společnosti Metro AG v Číně vyletěly o +24 % v minulém roce, když firma otevřela více nových obchodů. Tržby dosáhly 9,37 mld. Juanů (1,2 mld. USD). Firma v minulém roce otevřela 6 nových Cash & Carry obchodů, čímž se zvýšil počet na celkových 33. Světově 3. největší maloobchodník plánuje otevřít dalších 10 obchodních domů v tomto roce v Číně.
  • 15/2: Světová automobilová jednička General Motors Corp. (profil, názory) a divize DaimlerChrysler, Chrysler, vedou rozhovory o uzavření aliance, díky které by si mezi sebou dělily náklady na navrhování a vývoj nových automobilů.
  • 16/2: Salzgitter AG, druhý největší výrobce oceli v Německu, známil, že jedná o koupi kanadské ocelárny Algoma Steel Inc. Salzgitter zvažoval nespicifikovanou akvizici od listopadu, poté co prodal 17 % podíl ve francouzské společnosti Vallourec za 907 mil. EUR, a zvýšil svoji hotovost na 2,5 mld. EUR.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Maďarský index zavíral týden o 1,7 % silnější. Své nejvyšší hodnoty dosáhl v pátek na závěr týdne. Index se opět dostal nad hladinu 24 000 bodů a dostal se tak nad svůj klouzavý průměr (50 MA). Výsledková sezona je v plném proudu. OTP posílila o 4 %. Naopak v tomto týdnu po výsledcích ztratil MOL i Magyar Telekom.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
24 190 23 847 - 1,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny v lednu zrychlily svůj růst a zvedly se o 1,2 % v meziměsíčním porovnání. V roční srovnání jsou vyšší o 7,8 %.
  • Ekonomika ve 4Q zpomalila svůj růst v meziročním vyjádření na 3,2 % z 3,8 % v předchozím kvartále. Jedná se o předběžný údaj.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 12/2: Společnost MOL oznámila výrazný pokles zisku za 4Q o -53 % ve srovnání s předchozím obdobím, když firmě poklesly marže. Čistý zisk klesl na 24,5 mld. HUF (125,6 mil. USD) čili 399 HUF na akcii, analytici očekávali zisk v průměru okolo 41,6 mld. HUF. Společnost utratila téměř 1 mld. USD, když nakupovala rafinérie ve východní Evropě s cílem dosáhnout vyššího růstu než na vyspělých trzích. Klesající ceny ropy typu Brent a uralské ropy však ochromily firmě zisk, svůj podíl na tom i měl sílící forint vůči hlavním měnám. Tržby firmě poklesly na 627,6 mld. HUF, odhady činily 688 mld. HUF.
  • 13/2: Ropná společnost MOL dostala zvýšené doporučení od analytiků Citygroup. Cílová cena byla zvednuta na 21 500 HUF z předchozích 20 000 HUF. Stupeň investičního doporučení bylo zvýšeno na "hold" ze "sell".
  • 13/2: Magyar Telekom zveřejnil, že zisk ve 4Q se zvýšil o 22 % za pomoci tržeb z dvou nových počítačových divizí. Čistý zisk činil 16,4 mld. HUF oproti 13,4 mld. HUF ve stejném období minulého roku. Odhady analytiků činily 15,9 mld. HUF. Magyar Telekom, jenž patří Deutsche Telekom, čelí poklesu tržeb z pevných linek a klesající ziskovosti ze svých mobilních operací, způsobenou rostoucí konkurenci nadnárodních koncernů jako je Vodafone. Nižší výsledky těchto divizí tak dokázaly ve 4Q zastoupit IT společnosti KFKI Zrt., softwarová firma koupená v červnu za 9,7 mld. HUF, a lokální poskytoval IT služeb Dataplex Kft. Tržby ve 4Q vzrostly meziročně o 13 % na 180,9 mld. HUF oproti odhadu analytiků 177 mld.
  • 14/2: Druhý největší poskytovatel hypoték v Maďarsku, FHB, vykázal ve 4Q vyšší zisk díky rostoucí poptávce po půjčkách v zahraničních měnách. Čistý zisk se zvýšil na 2,1 mld. HUF.
  • 14/2: OTP Bank vykázala ve 4Q čistý zisk ve výši 40,9 mld HUF. Za celý rok si banka připsala zisk 187,5 mld HUF, což představuje nárůst o 18 % oproti roku 2005. Pro rok 2007 banka odhaduje zisk 211,6 mld. HUF místo původních 222 mld. HUF.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak se bude akciovým trhům dařit tento týden?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

30. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

Český index PX opět překonal své historické maximum. Německý DAX a americký Dow Jones v průběhu týdne také utrhly nové rekordy, uzavíraly ale níže než týden předešlý.. Maďarský BUX... celý článek

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

23. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

Pražská, německá i maďarská burza v uplynulém týdnu posílila. Americké trhy zakončily týden smíšeně. Zatímco Dow Jones si udržel své zisky z minulého týdne, Nasdaq ztratil více jak... celý článek

Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly

16. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly

Pražský index PX nejprve pokračoval v poklesu ze závěru předchozího týdne, nakonec však dosáhl kladného týdenního zhodnocení. Dařilo se trhům v USA, zejména techonologickým titulům,... celý článek

Partners Financial Services