Klára Samková: Jak advokát ke vzdělávání ve financích přišel

Klára Samková | rubrika: Komentář | 5. 1. 2011 | 6 komentářů
Klára Samková: Jak advokát ke vzdělávání ve financích přišel
Mezi právníky a ekonomy zuří již dlouhá léta boj, spočívající v hádkách o to, podle jakých pravidel svět vlastně funguje. Podle těch ekonomických, nebo podle systému právních norem, složitých to konstruktů, které si společnost na sebe upletla často až do podoby, připomínající flagelantské sebemrskačství?

K odpovědi téměř nemožno se dobrat, rozhodně nemožno se k ní dobrat jednoduše. Jak říkal Albert Einstein, svět je příliš složitý na to, abychom na složité otázky mohli najít jednoduché odpovědi. Domnívat se, že jednoduchá řešení skutečně mohou existovat, je prostě iluzorní, nerealistické a vlastně nezodpovědné.

Životopis

JUDr. Klára A. Samková, Ph.D. se narodila v roce 1963 v Brně. Vzděláním právnička brněnské a pražské právnické fakulty, s různými stážemi po polovině světa, včetně Kongresu USA. Obvykle strkající nos do věcí, do kterých jí vůbec nic není způsobem, který řadu lidí popuzuje, a to až do doby, než se oni sami dostanou do průšvihu a vyhledají její právní pomoc.

Setrvale tvrdí, že nejlepším pro-růstovým ekonomickým faktorem je dodržování lidských práv a pro produktivitu práce by bylo nejefektivnější, kdyby se systémově vyřešil vztahu otců a dětí po rozvodu, a to ve směru brutálního posílení práv otců. Podobných neortodoxních názorů má celou řadu, takže je vítaným diskutérem v nejedné veřejné debatě. Pořád chce někde něco zlepšovat, zejména v oblasti veřejného života, a teprve s nadcházející padesátkou zjišťuje, že zájmem většiny není cokoliv zlepšit, leč proplout. Má z toho deprese a na jejich základě vyslovuje různá katastrofická proroctví. Poněkud fádní je, že na její slova obvykle dojde. Má svou vlastní advokátní kancelář (viz www.lawyers.cz), kde zaměstnává výhradně ženy a ve zcela převažující části blondýnky. Specializuje se na beznadějné případy všeho druhu.

Kontakt:

www.lawyers.cz

klara.samkova@lawyers.cz

Pravda ovšem je, že svět nebyl nikdy jednoduchý, stejně jako odpovědi na životem kladené otázky. Einstein se mýlí, když se domnívá, že onu složitost přinesla až dnešní doba. Když byla dřívka mokrá nebo ocílka měkká, byl stejný kumšt rozdělat oheň jako dnes předpovědět chování burzy či trefit se raketou na Mars. Problém vždycky byl a je výběr a pochopení bazálních jevů, jejich vzájemné poměření a jejich výsledné skloubení. Jinak řečeno: porozumět životu a jeho projevům je možné, pakliže uchopíme analytický výsledek a včleníme jej do globálního jevu. To dříve i nyní je schopen provést pouze syntetik s „povrchními“ encyklopedickými znalostmi. Bohužel, svět je dnes založen na analýze, chybí ono encyklopedické uchopení bytí. Všichni táhnou proti globalizaci, což není nic jiného než pojmenování komplexního – holistického – chápání života. Oficiální vědci táhnou proti encyklopedismu, který je pro svoji údajnou povrchnost shazován do škarpy ne-vědy. K úspěchu dnes mají stačit diplomy, tituly, papouškování partikulárních dat prezentovaných ve formě předem obodovatelných odpovědí tak, jak jsou předkládány například SCIO testy či PISA srovnáváním. Jen na základě těchto škatulek pak dnešní společenský systém stratifikuje společnost, zařazuje jedince do nové socioekonomické kasty, vyjádřené platovou tabulkou.

Tato prezentace reality má pouze jeden „drobný“ problém. Nepřináší kýžený výsledek, nepřináší porozumění životu. Je to tedy přístup, který je pro potřeby lidské mysli a zejména lidského bytí nepoužitelný. Nestačí. Je nutno se vrátit k oné „povrchnosti“, k náhodnému sběru dat a vědomostí. S jejich výběrem nemůžeme udělat nic jiného než spolehnout se na své podvědomí a doufat, že ono si sáhne přesně pro ten článek puzzle, který potřebuje pro sestavení další části obrazu reality okolo nás.

Právě v tomto rozpoložení mysli jsem začala sahat po různých ekonomických informacích – po informacích z oboru, kterému jsem vůbec nerozuměla, a který byl mému vnímání reality víc než cizí. Jeví se mi, že v tom nelítám sama. Že je nás víc, kteří se snažíme zrovna zde sebrat pár střípků a doplnit je k obrazu porozumění světa. Předkládám proto zdejším čtenářům svůj plán na „povrchnost“ a „neodbornost“. Bude mi ctí na zdejším serveru uveřejňovat svoje úvahy, v nichž budu pravidelně brousit okolo jevů, které nejsou mým oborem. Budu tak činit s vědomím, že Titanic postavili odborníci a základní princip, jak vyřešit problém fungování tokamaku, navrhla sekretářka. Takže, konec konců, proč by právník nemohl psát o ekonomii, že?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2011 17:48, Aleš Kubala

Wow! Kloubouk dolů, paní doktorko. Skvostná myšlenka, které bych se od právníka co by participujícího na ''kolotoči'' nikdy nenadál. Jste téměř kacíř/ka. :)
Martin-právník: Pokud platí, že právo mě ochrání před jiným člověkem, rád bych se dozvěděl jak. Jak zabrání jinému narušit můj prostor, ať už si pod tímto termínem představíme cokoliv?

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2011 6:26, Richie FM

Prijemne nastartavni dne, tesim se na dalsi clanky. :-)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

advokát, ekonomika, právní normy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

10. 12. 2010 | Daniel Kotula | 18 komentářů

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

Představa, že ke snížení zadluženosti domácností přispěje zvýšení finanční gramotnosti, vyučované na školách i v nejrůznějších kurzech, často naráží na formální přístup, jak jsou tyto... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services