Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní
Naše sliby mají racionální rámec. Přímá účast pacienta má mít jen zcela okrajový charakter. Splácení úvěru na školné může být pro některé absolventy chudších oborů problém. I naším cílem je udržet veřejný dluh v přijatelných mezích a připravit ekonomiku na vstup do eurozóny. Neříkáme stop reformě penzí, chceme její odklad. Získat v restituci starší dům obsazený nájemníky skutečně není žádná výhra. Říká Jiří Dolejš z KSČM.

V článku Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM! jsme vám tohoto čelního představitele reformního křídla KSČM s pověstí nejliberálnějšího českého komunisty  představili a zároveň jsme vás seznámili s programem strany a jeho kritikou. Dnes si můžete přečíst odpovědi na své dotazy a jejich kvalitu v názorovém fóru zhodnotit.

V následujícím textu naleznete dotazy a komentáře, které jsme Jiřímu Dolejšovi zaslali, jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověď naleznete pod každou otázkou). Jako obvykle jsme dotazy a odpovědi seřadili do tématických celků. Jiří Dolejš se výjádřil i k některým vašim komentářům.

Pokud vám více vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, připravili jsme pro vás tuto variantu: Kompletní seznam odpovědí Jiřího Dolejše na dotazy čtenářů.

Veřejné služby a daně

kas.sandra@volny.cz
Jak zní jednoduchá odpověď na otázku: A kde na to všechno chcete vzít?
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Petr Bárta
Co znamená bezplatné zdravotnictví? Pokud vím, žádné bezplatné zdravotnictví neexistuje - všichni ho platíme ze svých daní (zdravotní pojištění není pojistka, ale daň, kromě toho "rovná").
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Sachista
Jak muzete tvrdit, ze skolstvi bude bezplatne, kdyz nam nejdriv musi ukrast nase vydelky, abyste to mohli zaplatit. Proc si budouci pravnik (zcela jiste neplanuje byt chudym koncipientem do konce veku) nemuze vzit na sve vzdelani uver a po absolvovani a dosazeni urcitych uspechu ho zacit splacet? Sam by videl, kolik ho pravnicka fakulta stala, byl by behem studia mnohem lepe motivovan nez dnesni studenti, kteri leckdy nastupuji pouze na "rocni dovolenou".
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Luboš Zálom
Levicové strany se ohánějí pojmem "solidarita" a dávají ji do souvislosti se svou daňovou a sociální politiku. Mohl byste zdůvodnit, proč směšujete pojem solidarita, který v sobě obsahuje nutnost dobrovolného jednání, se státním násilím, kdy daňoví poplatníci jsou pod pohrůžkou násilí nuceni odevzdávat část svého majetku druhým? Chtěl bych morální zdůvodnění, proč podle vás musejí být daňoví poplatníci obětováváni ve prospěch druhých a proč musí být pošlapávána jejich individuální práva. Předem jen upozorňuji, že vysvětlení typu: "Je to praxe ve všech vyspělých státech," nebo: "Jde o sociální smír," nepokládám za uspokojivé. Jde mi o morální objasnění státem legalizované a prováděné loupeže za bílého dne.
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Jarda
V prosinci 2005 mi zemřela manželka a já jsem zůstal sám se 4 dětmi (17, 14, 13 a 10 let). Chtěl jsem podat společné zdanění manželů (vždyť manželka byla matkou 343 dní v roce), ale na finančním úřadě tvrdí, že nemohu.
Považujete to za morální, když v zákoně č. 45/2006 Sb. o daních z příjmu se praví:
- v §13a, odst.(1) "Manželé, kteří jsou poplatníky podle §2 a vyživují alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, mohou uplatnit výpočet daně ze společného základu daně (dále jen "společné zdanění"), jestliže tyto podmínky splní n e j p o z d ě j i poslední den zdaňovacího období, za které uplatňují společné zdanění."" - to znamená, že i když se dítě narodí 31. prosince a domů z porodnice se dostane až v dalším roce, lze společné daňové přiznání podat,
- v §35c (10) Poplatníkovi ... lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož p o č á t k u byly splněny podmínky pro jeho uplatnění.
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Liška
Mám několik dotazů:

  • Co si představujete pod střídmou rozpočtovou a měnovou politikou, o které hovoříte ve vašem programu? (Není mi totiž vůbec jasné, kde na všechny ty "bezplatné" statky a služby chcete vzít...)
  • Viz článek: "Majitelé domů tvrdí, že jim růst činží ani podle nového zákona, s výjimkou Prahy, neumožní pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu. Nájemníci prý zhruba týden v měsíci bydlí za nájemné, zbytek za peníze majitelů domů nebo v případě obecních bytů za peníze daňových poplatníků. Svých práv se domáhají u Evropského soudu ve Štrasburku." Co vás opravňuje k tomu ve svém programu požadovat zachování regulace nájemného a tvrdit, že "současná cenová hladina již plně pokrývá výrobní náklady a v případě nájemného dostačuje na krytí nákladů na údržbu a opravy." A i kdyby to tak bylo, majitelé domů nejsou sociální ústav. Chtějí taky vydělávat.
  • Podle Bezděkova vládního týmu pro penzijní reformu by vaše (ne)reforma důchodů sice znamenala relativně vysoký náhradový poměr, ovšem dluh systému by na konci období dosáhl 130 % HDP. Jak při takovéto projekci můžete "říct stop 'reformě'"?
  • Požadujete zjednodušení daňového základu a systému daňových úlev. Jaké zjednodušení máte na mysli? Navíc slibuje "další rozšíření daňových paušálů a slev na dani," spíš to jak je v článku uvedeno vypadá, že "jde o další znepřehlednění již tak složitého daňového přiznání." Můžete se k tomu vyjádřit?
  • Proč Česká republika potřebuje "důslednější rozvoj kosmonautiky"?

Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Bydlení

jirka
Je pravda, ze chcete zavest zvlastni dan za neobsazeny byt? Planujete, ze se toto bude tykat i domu, popripade chat?
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

zamestnanec
Chtel bych vas pozadat o radu.
V ramci restituce jsem po svem dedovi ziskal rodinny dum s dvema obsazenymi byty (tzn. za regulovane najemne). Ze ziskaneho najemneho hradim jen nejnutnejsi opravy (cast fasady, natery, havarijni oprava stresni krytiny, kanalizace apod.). Regulovane najemne jsem v minulych letech zvysoval o maximalni moznou castku, nyni cini celkem cca 1 300 Kc mesicne dohromady za oba byty + prislusenstvi (proste samostatny rodinny dum). Na udrzbu a rekonstrukci domu jsem vsak dosud vydal vice prostredku a to presto, ze opravy tohoto domu pro bydleni cizich lidi provadim svepomoci ve dnech sve dovolene a o vikendech sam (lezu po strese, kopu kanalizaci a pod.). Vice financnich prostredku na zajisteni oprav dodavatelsky proste nemam. Stale vsak nevim, z ceho budu hradit novou strechu a kompletni rekonstruci topeni. Uver na opravu domu mi pri teto vysi najemneho zadna banka neposkytne, navic bych nemel cim tento uver zajistit vzhledem k jeho soucasnemu stavu (vysi trzniho odhadu). Predpokladana investice byla v roce 2004 kalkulovana na min. 420 000 Kc. Z tohoto najemneho uhradit proste nelze. Potreba rekonstrukce je navic velmi akutni.
Mam rodinu, dve male deti. Ve srovnani s mym domem nyni obavame srovnatelne 1/2 toho, co nucene pronajimam dvema samotnym důchodcum (2+1 a 3+1 + dalsi prislusenstvi). Navic hrozi, ze nekonecny najemni vztah jednoduse vyuziji vnuci soucasnych najemniku. Sve bydleni jsem nedavno musel vyresit koupi nemovitosti na venkove, mesicne splacime pres 10 000 Kc. Mj. na porizeni sveho bydleni jsem zadny statni program vyuzit nemohl, protoze jsem nesplnoval podminku nevlastnit nemovitost k bydleni (prestoze v mem zdedenem dome bydlet nemohu!)

Kdy se to zmeni a ...

  • od kdy mi najemnici budou platit (za vetsi bydleni nez mam ja) alespon to co platim ja - tedy ctrnactinasobek?
  • kdy jim budu moci dat vypoved z jejich nekonecneho najemneho vztahu abych mohl bydlet ve svem dome ja?

Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Pracovní trh

jirka
Podle článku plánujete "zkracování pracovní doby, ovšem při zachování mezd a zajištění tlaku na růst produktivity práce, navíc s možností předčasného odchodu do důchodu. Pracovat by se tak mělo míň, do roku 2010 by se ovšem přesto měly mzdy zvýšit o zhruba 40 %...."
Podle jakého ekonomického modelu předpokládáte tento růst mezd při zkracováni pracovní doby? Myslíte si, že je to doopravdy reálné? O kolik chcete pracovní dobu zkracovat?
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Jarmila
Ve Vašem programu píšete, že chcete podporovat drobné živnostníky a podnikatele. Když odhlédnu od toho, že jste po r. 1948 znárodnili naprosto všechno, i drobného řemeslníčka na vesnici, chci se zeptat jak se slučuje všelidové vlastnictví s podnikáním? I mezi členy KSČM jsou podnikatelé, např. pan Nadberežný má tiskárnu, kde má zaměstnance. Chová se k nim jako kapitalista, nebo se všichni zaměstnanci dělí s majitelem podle komunistických zásad rovných žaludků a rovných příležitostí? Jakým způsobem se chovají Vaši podnikatelé v praxi? Zaměstnávají ve svých podnicích přednostně nezaměstnané, ženy s malými dětmi a pracovníky v předdůchodovém věku, zkracují pracovní dobu a pečují o pracovní prostředí zaměstnanců podle zásad Vaší politiky? Pokud ne, tak proč hlásáte něco jiného, než co sami děláte v praxi?
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Komentáře

jezevec
Inu, program KSČ by se dal napsat dvěma větami: "Hodný stát sebere peníze (a majetek) někomu jinému, a dá je právě vám."
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Martin
Ta kosmonautika se mi tam fakt líbila, to mě opravdu trápí, že nemáme silnější hlas v kosmonautice :-) Pozastavení členství v NATO je typický ideologický blábol, ale co, chtějí to. Přimkneme se pak opět k bratrskému Sojuzu?

K ekonomické části: celé to na mě působí takovým dojmem, že "chceme to a to a kde na to vezmeme, to se nás raději neptejte..." Není to důvěryhodné.
Dále, je známým faktem, že si většina lidí neváží ničeho, co dostali zadarmo. Podle mého bychom se dostali do pořádných problémů. (Leda by se zase ustanovily uliční výbory a ty kontrolovaly, zda každý... moment... aha, to až po volbách :-))
Opravdu není moc co kritizovat... snad jen "mohli jste slíbit víc, soudruzi". Tak jako tak jim plno lidí skočí na špek ne proto, co slibují, ale proto, že jsou to komunisti a že "za komunistů bylo lépe".
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Petr
Není třeba se nic ptát. Moc dobře si pamatuji reálný socialismus před rokem 1989, kdy se totální devastace všeho (morálky, ekonomiky, životního prostředí) vydávala za úspěch (splnili jsme plán x-té pětiletky, vytěžili jsme x tun uhlí). No a kontrast předvolebních slibů a reality si můžete připomenout tady: http://www.volby1946.cz/

http://www.eportal.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=637

Program KSČ z roku 1946 - podpora živnostníků
…nemáme v úmyslu střední stav zničit, nýbrž máme zájem na silném a prosperujícím živnostnictvu, jehož oprávněné požadavky jsem vzali do svého programu a budeme je se vší rozhodností prosazovat… My komunisté nesmíme připustit, aby živnostnictvo, jako početná složka národa, sedlo na lep těm nepoctivým politickým kejklířům, kteří se snaží pomluvami o našem plánu zestátňování drobných živnostníků očernit naší stranu v očích živnostníků…

Po volbách:
K. Gottwald na zasedání ÚV KSČ v listopadu 1948: Pokud jde o obchodní živnosti, musíme je suchou cestou zlikvidovat převzetím, výkupem, umrtvením, abychom co nejdříve měli distribuční síť až ke konzumentovi v ruce.
Odpověď Jiřího Dolejše na tento dotaz.

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.

Co si o odpovědích Jiřího Dolejše myslíte? Zhodnoťte je

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2007 12:32

Kupodivu mě překvapil - mělo to hlavu i patu - nebyly to takové ideologické žvásty, které produkují někteří představitelé ODS

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2006 12:24

Bože, to lezou bolševici i na tento server?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

16. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je naprostou nutností. Jaderná energetika není trvalým řešením, jde opět o neobnovitelný zdroj. Ekologická daňová reforma je naší povinností, je... celý článek

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

15. 5. 2006 | Martin Zika

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

Nový zákoník práce, který umožní např. krátké výpovědní lhůty. Zrušení minimální daně a registračních pokladen, uznání práce na fakturu. Dramatické snížení nákladů na provoz státní... celý článek

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

11. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

Zdravotní péče včetně antikoncepce a potratů zdarma, systém jediné zdravotní pojišťovny. Bezplatné mateřské i vysoké školy. Regulace nájemného i dalších nákladů na bydlení. Snížení... celý článek

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

10. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

Náš program vyčísluje reálný odhad vývoje veřejných financí. Prosazujeme deregulaci nájemného. Vysoké školy musí být dostupné všem, školné navrhujeme maximálně 1 000 Kč měsíčně. Odpovědnost... celý článek

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

4. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

S podporou podnikatelů to myslíme vážně. Splácení dluhu státu je zcela pod kontrolou. Dluh roste v absolutním vyjádření, a to není relevantní statistika. Rathovy reformy mají opodstatnění... celý článek

Partners Financial Services