Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben
Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního trhu. Polsko a Maďarsko jsou ovlivněny současnými politickými faktory, Česká republika si v jednoletém horizontu drží solidní vyhlídky. Jak se ekonomikám dařilo v březnu a co je čeká v dubnu?

Spojené státy

  • Měsíc březen s sebou přinesl pokles na realitním trhu (psali jsme o tom v článku Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové), jehož delší trvání by mohlo vést k oslabení současného postavení amerického spotřebitele. Ten drží nad vodou americký produkt. Příspěvek domácí spotřeby k HDP činí v současnosti více než dvě třetiny.
  • Inflační rizika se neprojevila v původní očekávané síle, ale nadále v ekonomice zůstávají. Nízká zůstává jádrová inflace, ceny komodit, o kterých jsme psali v článku Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí) ale budou tlačit na růst spotřebitelských cen, neboť začíná motoristická sezóna (vyšší poptávka po benzínu).
  • USA má již tradičně problémy z vnější nerovnováhou. Američané více dovezou než vyvezou, ze země se ztrácí domácí měna. Její úbytky jsou vyrovnávány přílivem zahraničních investic do amerických cenných papírů (v dolarech), jejichž atraktivita souvisí se schopností těchto instrumentů přinášet výnos. A ten je navázán na cenu peněz, kterou určuje Fed. Možný konec zvyšování sazeb proto může ohrozit také atraktivnost amerických investic.
  • V březnu se podle očekávání zvýšila základní americká úroková sazba FFR (Federal Funds Rate) na 4,75 % z předchozí úrovně 4,50 %. Krátkodobě sice může Fed ještě párkrát zvyšovat, a to nejspíše jednou do června a podle vývoje ekonomiky také v druhé polovině roku. Z dlouhodobého hlediska už ale nemá mnoho prostoru. S koncem navyšování sazeb v USA souvisí také stabilita dolaru. V březnu klesl dolar k euru až k úrovni 1,22 USD/EUR. Technicky se měnový pár eurodolar již dlouho pohybuje v širším koridoru 1,170 - 1,230 USD/EUR. Další setrvání v něm závisí na vývoji americké ekonomiky, a nad zužováním úrokového diferenciálu mezi evropskou a americkou ekonomikou.
  • Stále dobrá čísla přicházejí z amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti v březnu byla stále pod 5 % (4,7 %). Nadále je hlavní devizou pružnost, i v budoucnu čekáme vysokou poptávku po pracovních silách ze strany amerických firem. V konečné fázi ekonomického cyklu, ve které se Spojené státy nacházejí, dochází k uzavírání produkční mezery a najímání většího počtu pracovníků, není jisté, kdy nastanou první příznaky obratu ve vývoji amerického hospodářství.

Eurozóna

  • Předstihové ukazatele ekonomických podmínek v hospodářství ukazují budoucí oživení. Růst ekonomiky je stále z většiny podmíněn exportními schopnostmi jednotlivých zemí. Slabá zůstává nadále domácí poptávka. Právě na spotřebě domácností bude záviset budoucí robustnost oživení v Evropě. Růst hrubého domácího produktu by se mohl ke konci roku pohybovat lehce nad 2,0 %.
  • V březnu ponechala podle očekávání trhu Evropská centrální banka úrokové sazby na 2,50 %. Prezident Trichet poté ale překvapil, když nastínil možnost, že sazby zůstanou dlouhodoběji stabilní. Psali jsme o tom již v komentářích Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil a Dluhopisy: Trichetovo překvapení a další růst výnosů. Jeho slova se projevila zejména na devizových trzích - euro mírně propadlo k dolaru. Další možné utahování monetární politiky lze čekat až v červnu, bude docházet ke snižování úrokového diferenciálu mezi evropskou americkou ekonomikou.
  • Současné ekonomické oživení s sebou nese také některá inflační rizika. Spotřeba domácností zatím ale roste stabilně, a tak nedochází k inflačním tlakům, nízké zůstávají hlavně hodnoty jádrové inflace.
  • Mírně lepší čísla přicházejí z pracovního trhu, vesměs jde o sezónní vlivy spojené s jarním obdobím. Bez strukturálních reforem se situace na nepružném trhu jen tak nezlepší.

Česká republika

  • Předvolební guláš již pomalu vře i na české scéně. Mnoho nutného se již tradičně zřejmě nestihne. Solidní růst české ekonomiky nahrává koaličním stranám, opozice má pod hledáčkem deficity veřejných rozpočtů. Naštěstí se hospodářství neřídí jen slovy politiků.
  • Na devizovém trhu si koruna prošla v březnu korekcí, kterou ustála. Z fundamentálního hlediska by kurz mohl ještě více posílit a dlouhodobě k tomu také dochází. Konvergenční příběh posilování měn přistupujících k euru bude pokračovat. Nicméně v dubnu bude kurz zřejmě stagnovat v koridoru 28,50-29,00 CZK/EUR.
  • Inflační čísla se pohybují kolem 3 % a takové hodnoty čekáme i v nejbližším období. Důležitá bude v nadcházejícím čase reflexe rostoucích cen energií (motoristická sezóna v USA) v ostatních cenách potravin.
  • Zahraničnímu obchodu stále dominuje automobilový průmysl. Konečné rozhodnutí o investici společnosti Hyundai jen zvýší koncentraci a závislost českého exportu právě na tomto odvětví.
  • ČNB nezvýšila sazby, a to jednohlasně. Ze stolu zřejmě definitivně zmizela varianta snížení kvůli silné koruně. A relativně nízký růst cen v ekonomice nedává příčiny pro zvyšování. Negativní úrokový diferenciál proti zemím eurozóny by tak v dubnu mohl ještě vzrůst (pro hovoří i nyní silná koruna).
  • Více než fundament budou v dubnu kapitálové trhy ovlivňovat sentiment investorů na středoevropský region (povolební situace v Maďarsku a "předvolební" situace v Polsku) a také situace v Eurozóně.
Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
Konec roku USA EU ČR
2005 2006e* 2005 2006e* 2005 2006e*
HDP (růst v %) 3,2 % 3,5 % 1,7 % 2,0 % 6,9 % 4,6 %
Míra inflace (index CPI v %) 3,4 % 2,9 % 2,2 % 2,0 % 2,2 % 2,7 %
Míra nezaměstnanosti (v %) 4,9 % 4,7 % 8,3 % 8,3 % 8,9 % 8,1 %
Základní úroková sazba (v %) 4,75 % 5,25 % 2,50 % 3,00 % 2,00 % 2,50 %
* průměr odhadů
Zdroj dat: ABN, MS, DB, Bloomberg, ČS, Eurostat

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Jak se podle vás budou popisované ekonomiky letos vyvíjet? Zažívá ČR zdravý růst? Co nám nejvíce hrozí? Kam až se propadne dolar a kdy EU zpružní trh práce? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

15. 3. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

USA si i nadále udržují vysokou výkonnost, ovšem na úkor rekordního zadlužení. Makroindikátory eurozóny naznačují toužebně očekávané, i když jen velmi mírné, oživení. Raketový růst... celý článek

Zisky akciových trhů střední a východní Evropy v roce 2005

28. 2. 2006 | Stanislav Volek | 1 komentář

Zisky akciových trhů střední a východní Evropy v roce 2005

Když akciové trhy střední a východní Evropy dopadly v létě 2002 na svá dlouhodobá dna, jen málokdo tehdy tušil, že nastává jejich spanilá jízda, která s menšími přestávkami pokračuje... celý článek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

13. 1. 2006 | Stanislav Volek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

S novým rokem se s odhady letošního vývoje finančních trhů roztrhl pytel. Zajímá vás, co říkají akcioví prognostici vyznávající tržní trendy a cykly? Čeká nás volatilní rok? Jak dlouho... celý článek

Magická čtyřka čaruje i nad akciovými trhy

23. 12. 2005 | Stanislav Volek

Magická čtyřka čaruje i nad akciovými trhy

Již pro staré Řeky mělo číslo 4 zvláštní význam. Aplikace čtyřky na dlouhodobý průběh akciového trhu možná zní bláznivě, rozhodně ale přináší zajímavé výsledky. Říká, že další výraznější... celý článek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

21. 9. 2005 | Stanislav Volek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

Odhadnout budoucí vývoj na akciových trzích je možné pomocí sledování vývoje hlavních indexů. V jaké fázi se nacházejí Nasdaq Composite, reprezentant historicky poslední investiční... celý článek

Partners Financial Services