Konec mincí na jedno použití

Konec mincí na jedno použití
Vyhráli jste v mariáši velké množství desetníků či dvacetníků? Máte doma v prasátku zásobu drobných, kterými se Vám nechtělo platit? Přestaňte trumfovat své návštěvy sbírkou hliníkových koleček a začněte pomalu uvažovat, jak se jich zbavit. Brzy totiž přestanou platit!

Koncem října totiž končí platnost desetníků a dvacetníků. Již počátkem března letošního roku o tom rozhodla Česká národní banka. Mince budou následně znehodnoceny a prodány jako kovový šrot. Důvod je prostý, tyto drobné totiž mají vyšší výrobní náklady, než je jejich nominální hodnota (v obou případech větší než 20 haléřů). K tomu je však třeba ještě připočíst náklady na manipulaci, přepočítání a přepravu. Ty představující ročně řádově desítky až stovky milionů korun. Navíc ani jejich hospodářská hodnota již není příliš významná, kromě marketingových "baťovských" cen.

Kde je problém?

V posledních letech docházelo k tomu, že spotřebitelé vysypávali nejmenší mince ze svých peněženek, kde jim většinou jen překážely. Obchodníci se tak v mnoha případech dostali do situace, kdy pouze drobné vraceli, protože je zákazníci nenosili při sobě a tedy s nimi ani neplatili. Určitou vinu na tom mohou nést i komerční banky, které se snaží pomocí vysokých poplatků vyhnout příjmu a výměně mincí z důvodu vysoké nákladovosti těchto transakcí. Provozní a mzdové náklady totiž v těchto případech často převyšují nominální hodnotu a kupní sílu těchto mincí. ČNB tedy byla nucena vydávat nové haléřové mince, aby nebyla ohrožena plynulost a hospodárnost peněžního oběhu. Tyto mince však prakticky neobíhají.

ČNB uvádí, že se jí v roce 2001 do kasy vrátilo u mince nominální hodnoty 10 haléřů pouze 19,2 procenta z loni vydaných kusů, z celkové emise pouze 2,4 procenta. Naopak u korunových až padesátikorunových mincí to bylo průměrně 86,5 procenta. Z toho vyplývá, že skutečně obíhají hlavně vyšší nominále, desetníky a dvacetníky se naopak ztrácí v našich kapsách. Na jednoho obyvatele připadá více než 70 desetihaléřů a 54 dvacetihaléřů. To v celkovém součtu představuje více než 1,3 miliardy kusů mincí, což je více než polovina všech vydaných mincí. V průběhu roku 2002 došlo k situaci, kdy centrální banka vydávala do oběhu více než 500 tisíc desetihaléřů denně.

Babička půjde sedět!

§ 144 trestního zákona (zákon č. 140/1961 Sb.)
Ohrožování oběhu tuzemských peněz

(1) Kdo neoprávněně vyrobí nebo vydá náhražky tuzemských peněz, nebo kdo takové náhražky neoprávněně dává do oběhu, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo
a) bez zákonného důvodu odmítá tuzemské peníze
b) bez hospodářské potřeby shromažďuje

Málokdo však v tomto ohledu ví, že shromažďováním desetníků a dvacetníků (vysypáváním z peněženky do prasátka) se mohl dopustit trestného činu. Trestní zákon totiž nechrání českou měnu jen proti padělání a pozměňování peněz, ale definuje také trestný čin "ohrožování oběhu tuzemských peněz". Na šest měsíců totiž může být potrestán ten, kdo bez hospodářské potřeby shromažďuje drobné tuzemské peníze. Žádná babička, která desetníky a dvacetníky schraňovala doma v hrnečku, protože na ně pořádně neviděla, však nebyla doposud pravomocně odsouzena.

Do supermarketu s měšcem?

Asi první věc, která každého napadne, je zbavit se desetníků při placení. Supermarkety jistě určité množství desetníků a dvacetníků pro případné vracení i dnes uvítají, ale sotva vás někdo pochválí za pytlík "drobáků", který při placení přiložíte k tisícikoruně. Jak obchodník, tak i zákazník má totiž právo odmítnout přijetí více než deseti kusů mincí téže hodnoty. A za deset desetníků a deset dvacetníků si koupíte tak akorát pár rohlíků. Navíc vyhláška ČNB, která stanovuje postup při příjímání peněz a nakládání s nimi, umožňuje odmítnutí přijetí platby přesahující 100 korun pokud by byla složena z desetikorun a menších mincí. Pokud tedy k odmítnutí dojde, musíte své zásoby rozdělit do menších pytlíků.

Výměna v bance

Česká národní banka proto vyhláškou stanovila, že od 1. listopadu 2003 do 31. října 2004 bude možné zrušené drobné mince vyměnit na pokladnách bank a České národní banky. ČNB bude poté přijímat tyto mince ještě dalších pět let. Při výměně v hotovosti však musí být celková suma vyměňovaných drobných (vyjádřená v haléřích) dělitelná padesáti beze zbytku. Přebytečné mince se nevyměňují, protože nejnižší mincí bude od 1. listopadu padesátník. Výměnu však lze provést i uložením na účet. V takovém případě bude pak částka připsána v plné výši. Před ukončením platnosti mohou banky zpoplatnit v souladu se svými ceníky (sazebníky).

Poplatky vybraných bank při vkladu hovotosti na účet
Banka
Počet mincí,
které lze vložit bez poplatku
Poplatek za mince nad limit
(Kč)
ČSOB

100 ks

2 % z částky, min. 100, max. 2000

Česká spořitelna

200 ks

75 korun za každých 15 minut práce

eBanka

50 ks

za každých dalších započatých 200 ks
* setříděných: 100 korun
* nesetříděných: 500 korun 

GE Capital Bank

 

* 30 korun do hodnoty 2 000 korun
* 1 % z částky, min. 50 korun

Komerční banka

50 ks

1 %, min. 100 korun

Za jakých podmínek budou vyměňovány bezplatně?

V době platnosti mincí (do 31. října 2003) můžete zdarma:

  • zaplatit mincemi v obchodě za podmínek uvedených výše
  • vložit mince na účet - musí být však roztříděné podle jejich jednotlivých nominálních hodnot a baleny způsobem stanoveným vyhláškou ČNB č. 37 a nesmí překročit množství stanovené v ceníku té které banky (většinou 50 - 100 ks), sáčky by měly být v pobočkách bank a České národní banky zdarma k dispozici
  • vyměnit v ČNB - roztříděné a balené obdobně, do 500 ks

Po ukončení platnosti mincí se situace trochu změní. Bez poplatku budou vyměňovány na pokladnách bank či ČNB, opět  roztříděné podle nominále, vložené do sáčku po 100 ks, nebo do svitků (roliček) po 50ks. Centrální banka bude takto postupovat až do roku 2009. Zato obchodní banky zvolí trochu jiný postup. "Mince budou vyměňovány od 1.listopadu 2003 do 31.října 2004 ve všech pobočkách ČSOB (profil, názory). Výměnu bude možno provést jak v hotovosti, tak složením na účet. Za mince předkládané k výměně nebude od data 1.listopadu 2003 aplikován žádný poplatek za strojové zpracování ani za výměnu," popisuje přístup ČSOB Pavel Hejzlar. "Budeme postupovat podle pokynů ČNB. Mince budeme vyměňovat bez zvláštního poplatku (cena jen dle platného sazebníku) v poměru 1:1," reaguje Klára Gajdušková z České spořitelny (profil, názory). V ostatních bankách by měl být postup obdobný.

Nejlepší jsou hazardní hry!

Komu se zdají předchozí naznačené možnosti výměny desetníků a dvacetníků příliš složité, možná uvítá následující návod. Nejjednodušší možnost, jak se zbavit drobných mincí, naleznete v libovolné hospodě. Ne, nemyslíme, že byste si objednali za večer několik piv a za každé zaplatili drobnými, mezi které byste přimísili i pár desetníků a dvacetníků. Stačí se totiž jen přidat k partě mariášníků a nechat se o nepotřebné drobné obrat. Nebudete mít starost o přebytečné mince a zažijete navíc radost ze hry! Jen si dejte pozor a nevstupujte do hry zcela nepřipraveni. Přestože je základní sázka deset haléřů, v některých případech mohou sázky a následná prohra překročit desetikorunové částky. Přejeme Vám šťastnou volbu trumfů!

Hrajete mariáš? Máte doma zásobu desetníků? Považujete jejich zrušení za rozumný krok? Čekáme na vaše názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2003 7:51, BarboraJ

Představte si,

že když jsem prchal, vybral jsem doma z krabice drobné, co tam zůstaly po zcestovalé prababičce a byly tam britské z roku 1841 (celkem skoro za libru)a americké z let 1896-98 (dva dollary) a pořád platily. Jenže já blb nevěděl, že jejich numismatická hodnota je mnohonásobně vyšší.


+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2003 15:30, BarboraJ

Blbost...

Ja myslim, ze je blbost rusit desetniky a dvacetniky, urcite to je jeste nakladnejsi, nez je davat do obehu. Nebylo by lepsi, kdyby se jen prestaly tyto mince vydavat? Kdyz by se nasledne upravily ceny, tak by se mohlo desetnikama a dvacetnikama platit tak dlouho, dokud nevysumi, ale jenom by se s nimi platilo, nevracely by se... A bylo by to mnohem levnejsi, a kdybych snad nasel na pude poklad slozeny ze sto tisic desetniku, nemuselo by me rozcilovat, ze uz si za to nekoupim hromadu pisingru! ;-)






-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services