Alsaská krize v roce 1828

Stanislav Volek | rubrika: Analýza | 10. 5. 2002
Alsaská krize v roce 1828
Následky zhroucení britského hospodářství v roce 1825, které bylo popsáno v <a href="http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=1034">minulém díle seriálu</a>, se projevily, v té či oné míře, na celém evropském kontinentě. Nad společnostmi, které měly těsné obchodní vztahy s britským impériem, se vznášela hrozba konkurzů.

Klesající poptávka způsobila, že později musely omezit svou obchodní i výrobní činnost také podniky, které nebyly touto krizí bezprostředně ohroženy. Typickým příkladem vážných potíží, vzniklých na pozadí britsko-jihoamerické krize, byla vážná situace v alsaském textilním průmyslu.

Alsasko - historické území ve východní Francii, ležící při levém břehu Rýna a na západě ohraničené pohořím Vosges. Území, kde se po staletí – řečeno slovy Františka Palackého – stýkal a potýkal živel francouzský s živlem německým. Hlavním městem je Štrasburk. V 16. století se stalo střediskem humanismu a reformace. Od roku 1648 bylo součástí Francie. V roce 1871, po válce prusko-francouzské, připadlo Alsasko spolu s Lotrinskem Bismarckovu Německu. Po první světové válce je Alsasko francouzské, od roku 1940 je okupováno Německem a v roce 1945 se opět vrací k Francii.  

V první polovině 19. století měl alsaský textilní průmysl za sebou již 200 let svého rozvoje. Na počátku byli hugenotští přistěhovalci, kteří po roce 1618 přinesli do země znalosti soukenictví a položili tak základ alsaského textilního průmyslu. Následoval dlouhodobý rozkvět tohoto odvětví, který byl přerušen až zmiňovaným nepříznivým vývojem hospodářství na britských ostrovech.

Výrazný odbytový pokles způsobil u řady podniků hrozivý růst skladových zásob a velký propad tržeb. Mnoho společností disponovalo jen nepatrnou finanční hotovostí, ale díky vydávání nových směnek se zprvu držely nad vodou. Znalci historie odhadují, že tehdy byly v oběhu směnky vydané alsaskými textilní podniky v celkové hodnotě 9 až 10 miliónů franků – podle jiných zdrojů to byly směnky dokonce v hodnotě až 16 miliónů franků. Avšak, zatímco se banky a podniky nechaly ukolébat falešnou sebejistotou, příčina budoucích potíží pomalu, ale jistě rostla. Stále totiž leželo ve skladech obrovské množství různých textilních výrobků, aniž by na ně čekal vůbec nějaký odběratel.

Tak se stalo, že napnutá struna praskla a v prosinci roku 1827 došlo ke katastrofě. V krátkých časových odstupech ohlásily hned tři textilky z Mühlhausenu platební neschopnost. Pařížské banky, které ještě strašily dozvuky britské krize, reagovaly neprodleně a odmítly veškeré žádosti o prodloužení splatnosti alsaských cenných papírů. A když pak také francouzská národní banka ("Banque de France") odmítla přijímat směnky z ohrožené oblasti, nastala skutečná panika.

V polovině ledna 1828 skončily v konkurzu opět dva podniky sídlící v Mühlhausenu a šířily se zvěsti o dalších alsaských textilkách, mířících nezadržitelně k bankrotu. Protože hrozilo rozšíření krize i na jiná průmyslová odvětví, zvedaly se v pařížských bankovních kruzích hlasy, požadující urychlené řešení vzniklé situace. Nakonec byl do Alsaska vyslán zprostředkovatel, aby jednal s postiženými firmami. Jeho nabídka, poskytnutí půjčky na dodávky zboží v hodnotě jednoho miliónu franků, byla však jen malou kapkou v moři.

Nezávisle na této aktivitě pařížských bank, se vydali dva známí podnikatelé z Alsaska, Nicholas Koechlin a Jan Dollfuss, na cestu do Paříže. Tam zprvu narazili se svými požadavky na nesouhlas a nepochopení. Nakonec, když už se oba smířili s porážkou, došlo v jednání k nečekanému obratu. Nakonec se 26 pařížských bank dohodlo a vytvořilo konsorcium, které poskytlo oběma alsaským podnikatelům úvěr na 5 miliónů franků. Mezitím se situace v Alsasku viditelně zhoršila. Mezi 26. lednem a 15. únorem 1828 přišlo na buben dalších devět podniků. Jiné textilky, ve snaze udržet se aspoň chvíli nad hladinou, prodávaly ze zoufalství své zboží hluboko pod cenou a některé musely dokonce odprodat kompletní firemní vybavení.

S těžce vybojovaným úvěrem se Koechlin a Dollfuss šťastně vrátili domů. Tak se jim podařilo zachránit nejen své firmy před úpadkem, ale 1 milión ze získaného úvěru poskytli dalším kolegům, kteří mohli poskytnout odpovídající záruky. Tímto vstřícným postupem bankovního konsorcia a obou podnikatelů se vrátila důvěra menších regionálních bank i celé společnosti. A když byl zanedlouho získán z Basileje další úvěr, tentokrát v hodnotě 1,3 miliónů franků, situace se opět zlepšila. Přesto však některé podniky, na které peníze z obou úvěrů nezbyly, skončily v konkurzu. Převážná většina alsaského průmyslu však šťastně přežila a následný vzestup poptávky dal brzy na krizi zapomenout.

Alsaská krize z roku 1828 sice měla jen nepatrný mezinárodní dopad, ukazuje však velmi dobře nejistou a napjatou situaci v tehdejší Evropě. Ukazuje také, jak významný a často rozhodující vliv měla úvěrová politika na hospodářskou stabilitu zemí a regionů. Postupem času jsou to však stále více burzovní spekulace, které vyvolávají finanční a hospodářské krize, často velkého mezinárodního dosahu. Podobně jako v nedávné době, tak i před několika stoletími, vždy se stávala určitá průmyslová odvětví módou a přitahovala investory a spekulanty. Tak tomu bylo i ve třicátých letech 19. století, když železnice vítězně táhla světem, následovaná velkou vlnou finančních spekulací.

Zaujala vás alsaská krize? Co si o ní myslíte? Má monetární politika v současné době také tak významný vliv na jednotlivá průmyslová odvětví? Podělte se s námi o své názory a zkušenosti!

Přeloženo a upraveno ze serveru www.boerse.de.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Britsko-jihoamerická krize v letech 1825/1826

3. 5. 2002 | Stanislav Volek

Britsko-jihoamerická krize v letech 1825/1826

Když zvolna odcházela poválečná hospodářská krize z Evropy, bylo to britské hospodářství, které se vzpamatovalo nejdříve. Tehdy Velká Británie zaznamenala značný růst exportu a investic.... celý článek

První hospodářská krize v USA (1819/1820)

26. 4. 2002 | Stanislav Volek

První hospodářská krize v USA (1819/1820)

Zatímco Evropa v letech 1815 a 1816 strádala pod vládou deprese, prožívaly Spojené státy mohutný hospodářský rozkvět. Zvolna se však na finančním nebi objevovaly mraky, které ohlašovaly... celý článek

Hospodářská deprese v Evropě (1816/1817)

19. 4. 2002 | Stanislav Volek

Hospodářská deprese v Evropě (1816/1817)

Vystoupením Ruska z kontinentální blokády v roce 1810 začala pohasínat Napoleonova hvězda. Dva roky poté vypukla válka mezi Velkou Británií a Spojenými státy. Po Napoleonově abdikaci... celý článek

Kontinentální blokáda a velká panika v Anglii (1806-1811)

12. 4. 2002 | Stanislav Volek | 1 komentář

Kontinentální blokáda a velká panika v Anglii (1806-1811)

Tak jako již před několika lety v Hamburku, vyvolal mezinárodní politický vývoj další hospodářskou krizi, tentokrát v celé Evropě. Zatímco evropský kontinent trpěl následky Napoleonovy... celý článek

Krize v Hamburku (1799)

5. 4. 2002 | Stanislav Volek

Krize v Hamburku (1799)

Hamburk byl v 18. století vedle Frankfurtu, Kolína nad Rýnem a Berlína jedním z nejdůležitějších bankovních center v Německu. Krátce před příchodem nového století se v severním Německu... celý článek

Partners Financial Services