Kdy lze ztrátu místa řešit předčasnou penzí a přivýdělkem

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 5. 10. 2009 | 1 komentář
Kdy lze ztrátu místa řešit předčasnou penzí a přivýdělkem
Lidé, kteří mají tři roky do penze, mohou požádat o předčasný důchod. Lze tak řešit třeba situaci, kdy po ztrátě místa nelze najít nové. Předčasná penze je krácená, bez omezení se dá přivydělat na brigádách, ostatní příjmy je potřeba ohlídat.

Dostat v práci vyhazov a pár roků před důchodem hledat nové uplatnění není pro nikoho povzbudivé. Často se taková situace podepíše i na samotném zdraví. Na úřadech práce mnohdy takový člověk zjistí, že o jednu volnou pracovní pozici se uchází hned několik uchazečů, nebo že je vhodná pracovní příležitost v nedohlednu. Ztráta pravidelného příjmu navíc může rozhodit již tak napjatý rodinný rozpočet.

Do předčasného důchodu mohou odejít lidé, kterým zbývají tři roky k dosažení důchodového věku. Další podmínkou je, že jsou na důchod pojištěni alespoň 25 let ,“ přibližuje Alena Fraňková, specialistka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jak dodává, počítat je ale třeba s tím, že při předčasném odchodu do důchodu vznikne nárok na penzi, která je trvale zkrácená. To znamená, že při dosažení důchodového věku již takový důchod nebude znovu přepočítaný a navýšený na úroveň standardní penze.

Anketa

Řešili byste potíže s hledáním místa předčasnou penzí?

„Základní výměra předčasného trvale kráceného důchodu je stejná jako u všech ostatních penzí, v roce 2009 činí 2170 korun měsíčně. Procentní výměra předčasného důchodu se však sníží podle stanoveného výpočtového vzorce,“ vysvětluje Fraňková. Přiznaný předčasný důchod může být tedy v konkrétních případech oproti standardnímu důchodu o pár set až několik tisíc korun měsíčně nižší.

Podle statistik České správy sociálního zabezpečení bylo v Česku na konci srpna v předčasném důchodu téměř 340 tisíc lidí a průměrná výše trvale kráceného předčasného důchodu dosahovala 8 876 korun. V porovnání se standardním důchodem, který v průměru činí 10 382 korun měsíčně, pobírá průměrný předčasný penzista o 1506 korun méně.
V předčasné penzi ale řada lidí nezahálí a svůj příjem si vylepšují dalšími pracovními aktivitami.

„Penzista, který pobírá předčasný starobní důchod a ještě nedosáhl důchodový věk, si může přivydělávat k důchodu bez omezení na základě dohod o provedení práce, z nichž se neplatí odvody. Výše takto dosažených příjmů není nijak omezená,“ upozorňuje Kamil Vařeka, tiskový mluvčí ČSSZ. V případě, že si chce důchodce přivydělat jako zaměstnanec v pracovním poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti, musí jít pouze o zaměstnání malého rozsahu. „Sjednaný příjem v kalendářním měsíci v takovém případě nesmí dosahovat dvou tisíc korun,“ upozorňuje mluvčí ČSSZ.

Další možností, jak si přivydělat k důchodu, je založit si živnost nebo si přivydělávat svobodnou profesí, například publikováním článků. „Je ale nutné si ohlídat, aby rozdíl mezi dosaženými příjmy a výdaji na udržení živnosti za rok 2009 byl pod hranicí 56 532 korun,“ zdůrazňuje Vařeka. Jedině v takovém případě jsou totiž příjmy z živnosti považovány za vedlejší, podnikající penzista nemusí platit pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a nadále bude pobírat i předčasný důchod. Kdo si ale přivydělá za rok 2009 více než limit 56 532 korun, vznikne mu účast na důchodovém pojištění a nárok na výplatu předčasného důchodu tím zanikne. „Každý podnikající penzista pobírající předčasný důchod si proto musí své příjmy z podnikání pečlivě pohlídat,“ uzavírá mluvčí ČSSZ.

Jak se vypočítává trvale zkrácená předčasná penze

Příklad pojištěnce, který se rozhodl jít v lednu 2009 do předčasné penze

Pojištěnec, který splní věkovou podmínku nároku na starobní důchod dne 1. 1. 2012, získal od 1. 1. 1969 do 31. 12. 2008 celkem 40 let pojištění. Jeho výpočtový základ byl 12 000 Kč. K 1. 1. 2009, tedy 3 roky před dosažením důchodového věku, odešel do předčasného starobního důchodu. Tyto 3 roky znamenají 12 celých a 1 započaté období 90 kalendářních dnů, tj. ztrátu 13 x 0,9 % = 11,7 %.

Důchod se v tomto případě vypočítá následujícím způsobem:

  • základní výměra, stejná pro všechny důchody = 2 170 Kč,
  • procentní výměra = za každý rok pojištění náleží 1,5 % výpočtového základu, tj. 1,5 % x 40 x 12 000 Kč, tj. 7 200 Kč.

Výsledná částka se snižuje o 0,9 %, i za každých započatých 90 kalendářních dnů z doby před dosažením důchodového věku, tj. 1 404 Kč (0,9 % x 13 x 12 000 Kč). Původní částka 7 200 Kč se tedy snižuje o 1 404 Kč a procentní výměra starobního důchodu tak činí 5 796 Kč (7 200 Kč – 1 404 Kč). Celková výše předčasného starobního důchodu tedy bude 7 966 Kč (5 796 + 2 170 Kč).
zdroj: ČSSZ

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

důchod

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

21. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody... celý článek

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

10. 9. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

Pracující v Česku spoří na důchod o 12 let dříve než začali nynější penzisté a o tři roky později než je světový průměr. Čeští důchodci jsou po Japoncích nejpracovitější na světě. Vyplývá... celý článek

Není důchod jako důchod

6. 5. 2008 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Není důchod jako důchod

Vážná choroba, úraz či zdravotní postižení může člověka vyřadit dlouhodobě z pracovního procesu. Pokles práceschopnosti pak rozhoduje o tom, zda bude žadateli přiznán částečný nebo... celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Partners Financial Services