Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 10. 9. 2008 | 1 komentář
Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí
Pracující v Česku spoří na důchod o 12 let dříve než začali nynější penzisté a o tři roky později než je světový průměr. Čeští důchodci jsou po Japoncích nejpracovitější na světě. Vyplývá to ze světového průzkumu ve 27 zemích na pěti kontinentech.

Ve světě si lidé v produktivním věku začínají šetřit na stáří v průměru od 33 let. V Česku spoří v aktivním věku na důchod 79 procent pracující populace, a to v průměru od svých 36 let. Dnešní čeští důchodci se na penzi začali připravovat podstatně později – až ve 48 letech. Vyplývá to z unikátního celosvětového průzkumu AXA Retirement Scope 2008 uskutečněném ve 27 státech na pěti kontinentech, do kterého se poprvé zapojila i Česká republika.

Celkem 90 procent Čechů se podle průzkumu domnívá, že v zabezpečení důchodového příjmu by měl hlavní úlohu hrát stát. Stejného názoru jsou i lidé na celém světě. „Osm z deseti Čechů sdílí názor, že státní systém penzí má u nás vážné problémy. Češi si ale úplně neuvědomují, že bez vlastního přičinění si v důchodu svoji životní úroveň neudrží, “ říká Marek Zeman, ředitel komunikace finanční skupiny Axa.

Studie prokázala, že důchody v České republice jsou nižší než evropský průměr, ale nižší jsou i životní náklady, které u českých penzistův průměru dosahují 9 976 korun na měsíc. „Podle průzkumu zůstává českým důchodcům na konci měsíce po zaplacení nákladů na domácnost v průměru 1 044 koruny,“ přibližuje Marek Zeman. Ve světové studii přitom čeští důchodci vykázali důchodový příjem 11 020 korun, což je o 1 927 korun více než uváděly oficiální české statistiky(v lednu 2008 činil průměrný důchod v Česku 9 093 koruny).

Češi zároveň patří k nejpracovitějším důchodcům. Zatímco na celém světě si v důchodu udržuje placené zaměstnání 17 procent důchodců, v Česku to je 22 procent penzistů. „Co do počtu pracujících důchodců jsme na druhé příčce ve světě. Pracovitější jsou již jen důchodci z Japonska, kde si zaměstnáním přilepšuje 28 procent penzistů,“ přibližuje Marek Zeman.

Pokrývat náklady na domácnost z důchodového příjmu se podle světové studie nedaří například penzistům ve Francii (důchodový příjem 44 057 korun, měsíční deficit minus 10 420 korun) a Belgii (důchodový příjem 35 897 korun, měsíční deficit minus 7 792 koruny). Potřebují proto materiální podporu rodiny. V těchto zemích jsou ovšem jedny z nejvyšších nákladů na domácnost, například ve Francii dosahují tyto náklady v přepočtu 54 477 korun a v Belgii v průměru 43 689 korun.

V Evropě nejlépe vycházejí s penzí důchodci ve Švýcarsku. I přes vysokou životní úroveň, kdy na domácnost potřebují téměř 51 tisíc korun, jim na konci měsíce zbude z důchodového příjmu v přepočtu téměř 19 tisíc korun. Dobře jsou na tom rovněž němečtí penzisté, kterým zůstává na konci měsíce v průměru 12 239 korun (důchodový příjem 37 964 korun, náklady na domácnost 25 725 korun).

Anketa

Od kolika let si spoříte na důchod?

Vůbec nejvyšší důchodové příjmy vykazují důchodci ve Spojených státech, v přepočtu 80 496 korun měsíčně. „Zde lidé kladou velký důraz na individuální odpovědnost za přípravu na důchod. Téměř 80 procent pracujících Američanů spoří a v průměru s tím začínají ve 30 letech, což je o tři roky dříve než světový průměr,“ poznamenává Marek Zeman.

Světová studie ukázala, že v Česku je důchod populární.  „Dokonce až nezdravě. Většina Čechů by nejraději do důchodu odešla ještě před dosažením oficiální hranice důchodového věku. Muži nejraději již od 58 let a ženy od 57 let,“ přibližuje výsledek šetření mezi českými respondenty Ladislav Rabušic, děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. „Například v sousedním Německu považují za ideální, aby muži odcházeli do důchodu v 62 letech a ženy v 59 letech,“ uvádí Rabušic

Finančně zajištěni na důchodse ve světě cítí více muži než ženy. „Celkem 53 procent českých žen a 49 procent mužů, kteří do důchoduodešli, považují svůj příjem za nedostatečný,“ říká Ladislav Rabušic.

Čekáte, že v důchodu budete finančně soběstační, nebo budete potřebovat pomoc rodiny? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

důchod

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Česku budou žít tři miliony důchodců

9. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

V Česku budou žít tři miliony důchodců

Za padesát let bude v Česku na jednoho důchodce připadat jeden a půl pracujících. Dnes přispívá na důchodové a zdravotní náklady starším lidem skoro pět pracujících. O něco lépe na... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Není důchod jako důchod

6. 5. 2008 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Není důchod jako důchod

Vážná choroba, úraz či zdravotní postižení může člověka vyřadit dlouhodobě z pracovního procesu. Pokles práceschopnosti pak rozhoduje o tom, zda bude žadateli přiznán částečný nebo... celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Odchod do důchodu v 65 letech ušetří 77 miliard

14. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 24 komentářů

Odchod do důchodu v 65 letech ušetří 77 miliard

Vláda se rozhodla, že prosadí prodloužení hranice pro odchod do důchodu na 65 let i bez souhlasu opozice. V roce 2030 by tím měl státní rozpočet ušetřit skoro 77 miliard korun oproti... celý článek

Partners Financial Services