600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 6. 2015 | 6 komentářů
Chystaný jednorázový příspěvek za 1,7 miliardy korun má své zastánce i mimo vládu. Samotní důchodci požadují i nadále mimořádnou valorizaci.
600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

Jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 600 korun, který vláda vedená Bohuslavem Sobotkou chystá na prosinec letošního roku, není nic jiného než populistické rozdávání peněz a kupování voličů. Shodují se na tom opoziční politici i někteří ekonomové.

„Zvlášť kuriózně tenhle plán zní, když ho dáme do kontextu s nedávnou zprávou, podle níž se veřejné finance trochu vymkly Ministerstvu financí z ruky. Ekonomika totiž roste o neuvěřitelná čtyři procenta, ale deficit státního rozpočtu se prohlubuje. Zatímco vloni měl stát za prvních pět měsíců deficit jen 9,2 miliardy korun, letos to je už 22,1 miliardy korun,“ říká analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Zatímco výdaje státu vzrostly o 3,9 procenta, příjmy jen o 1,4 procenta.

Kalkulačka budoucího důchodu

Kolik to sype?

Kolik platíte měsíčně na sociálním pojištění, to asi víte. (Pokud ne, vyzkoušejte si naši kalkulačku čisté mzdy, je to poučné.) Děláte to prý kvůli důchodu. Kolik to tak ale může sypat? Máme pro vás kalkulačku, která propočte, s jak vysokým důchodem při výši svých odvodů na důchodové pojištění můžete počítat. Pokud máte do penze ještě daleko, tak alespoň orientačně.

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Opatření za celkem 1,7 miliardy korun, jímž vládní koalice řeší neshodu na mimořádné valorizaci penzí v roce 2016, kterou navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, má ale i své zastánce.

„Plán jde ruku v ruce s opatřeními, která vláda koná ve prospěch zvýšení příjmů jiných skupin obyvatelstva. Je logické, že v situaci, kdy to ekonomická situace dovolí, zamýšlí alespoň částečně kompenzovat ztráty na důchodech, které důchodci utrpěli v době restriktivních opatření dřívějších pravicových vlád,“ říká místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů a člen důchodové komise Vít Samek.

Podle něj nejde o populismus bez dalšího významu. „Důchodci peníze nevyvezou do zahraničí, ale utratí na domácím trhu a pomohou tak na něm zvýšit poptávku tolik potřebnou pro trvalejší růst. Mnoho z nich přitom již nemá šanci si na stále rostoucí životní náklady přivydělat,“ dodává Samek.

Populismus, volá opozice

Právě utrácení „na spotřebu“ vyčítá opoziční TOP 09. „Ač by vláda mohla, nesnižuje zásadně schodek státního rozpočtu a neřeší ani důchodové systémy do budoucna. Jednorázový příspěvek není systémový, ale populistický krok, kterým si vláda ČSSD, ANO a KDU – ČSL kupuje voličské hlasy,“ říká mluvčí TOP 09 Martina Macková.

S tím souhlasí i ODS. „Bohuslav Sobotka opět rozhazuje a nehledí na to, že to někdo bude muset zaplatit,“ říká předseda strany Petr Fiala. „ODS zvyšování důchodů podporuje, ale je na ně třeba jinde ušetřit, aby nevznikaly další dluhy, které budou platit vnoučata těchto důchodců,“ dodává Fiala s tím, že prostor pro úsporu vidí třeba u neoprávněně vyplácených sociálních dávek.

Zástupci vlády jednorázový příspěvek navrhují jako částečnou kompenzaci za nižší valorizaci, kterou v rámci úsporných opatřeních prosadila Nečasova vláda na roky 2012 až 2014. „Náš návrh jednorázového příspěvku důchodcům není návrhem populistickým. Celková částka, která na tento příspěvek půjde, je částka, kterou vláda chce a může vydat,“ říká předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který kompromisní řešení navrhl.

„Pro tento krok je zde i koncepční důvod: podle zákona se každému zvyšuje penze o určité procento. Tím se však rozevírají nůžky mezi vyššími a nižšími důchody. Jednorázová částka je spravedlivější,“ dodává.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2015 14:24, Zdenek

Zajímavý, že zvýšení důchodů o inflaci si nedáte do souvislosti s navyšováním platů lidí placených z rozpočtu, které inflaci dalece převyšuje a přitom je principiálně totožné. Jinak milodar 600Kč sice vezme každý, logicky, ale nic neřeší.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2015 10:53, MoB

Valorizovat by se mělo o inflaci (ale v takovém případě se musí spotřební koš pro tuto valorizaci sestavit podle toho, co nakupují důchodci - tedy jinak nastavit váhy jednotlivých položek). Růst průměrné mzdy IMO nemá ve valorizaci co dělat, důchodců jde o důchod a výdaje, ne o růst mezd.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

21. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Chcete si přivydělat, čas i příležitost by byly… Jenže nevíte, nakolik vás sváže řemen byrokratických brzd a omezení? Přinášíme pět tipů. Do začátku se můžou hodit.

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

18. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

Tým, který řídí, má v důchodové komisi na starost systémové analýzy, zásluhovost a převody peněz mezi státem a rodinami. S Otakarem Hamplem jsme mluvili především o tom, koho důchodový... celý článek

Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

10. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

Zvažujete odchod do předčasného důchodu? Přečtěte si, za jakých podmínek do něj můžete, a nechte naši kalkulačku vypočítat, jak takové rozhodnutí ovlivní výši penze.

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

19. 12. 2014 | Martin Kohoutek | 149 komentářů

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

Pravidla pro valorizaci důchodů se od roku 2015 vracejí k pravidlům, která platila před rokem 2013. Starobní důchod se tedy bude zase zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných... celý článek

Partners Financial Services