Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň přibližně. Vyzkoušejte je!
Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

O tom, že se letos v lednu mimořádně zvyšovaly důchody, už jsme vás informovali. Kalkulačku valorizace důchodů, která propočítá, o kolik vám od ledna 2015 penze oproti předešlému roku povyrostla, jsme přinesli v prosinci:

Dnes se zaměříme na lidi, které nástup do důchodu teprve čeká. A nesejde na tom, jestli už stříháte metr, nebo před sebou ještě máte dlouhé roky v pracovním procesu. Těm, kteří mají do penze daleko, propočteme budoucí důchod alespoň orientačně.

Tip!

Novinky, o kterých by důchodce měl vědět

Od roku 2015 musí danit důchod víc penzistů než dřív. Změny se týkají důchodců, kteří mají i další příjmy – jsou zaměstnaní, podnikají nebo si třeba přivydělávají pronájmem. Je tu ale i příjemná novinka: důchodci můžou znovu uplatňovat daňovou slevu na poplatníka. Uplatní ji dokonce už za rok 2014 a zpětně i za rok 2013:

Dosažení důchodového věku

Potřebná doba pojištění:

před rokem 2010

25 let

v roce 2010

26 let

v roce 2011

27 let

v roce 2012

28 let

v roce 2013

29 let

v roce 2014

30 let

v roce 2015

31 let

v roce 2016

32 let

v roce 2017

33 let

v roce 2018

34 let

po roce 2018

35 let

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Letos do důchodu? Musíte odpracovat jednatřicet let

Kdo se chce do penze odebrat v roce 2015, musí mít odpracováno jednatřicet let. Přesněji řečeno, musí mít splněno jednatřicet let účasti na důchodovém pojištění – tedy být po tu dobu zaměstnán nebo si pojištění jako osoba samostatně výdělečně činná platit. Započítávají se ale i takzvané náhradní doby pojištění. Jde o období, kdy jsme nevydělávali, a přesto se nám (celá nebo zčásti) počítají do „odpracovaných let“, potřebných pro vznik nároku na důchod. Náhradní doba se ovšem započítá jen v případě, že trvala alespoň jeden rok.

Týká se to například času, kdy jsme osobně pečovali o dítě do čtyř let věku nebo o blízkého člověka, který byl pro nepříznivý zdravotní stav závislý na naší pomoci. Totéž platí pro dobu výkonu základní vojenské služby (tedy ne pro vojáky z povolání). Částečně se započítává například také doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole před rokem 2010 nebo doba strávená v evidenci úřadu práce.

Kromě potřebných dob pojištění je tady ovšem ještě limit věkový. Zajímá vás, v kolika letech budete moct odejít na zasloužený odpočinek? Využijte naši kalkulačku důchodového věku.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Spočítejte si, jaký důchod dostanete

Pokud nastupujete do důchodu už letos, jistě jste zvědaví, jak vysokou penzi budete brát. Do hry vstupuje mnoho faktorů. Ze všeho nejdůležitější jsou doby účasti na sociálním pojištění a vaše výdělky mezi lety 1986 a 2014. Hodně zjednodušeně platí, že čím déle jste byli účastni na důchodovém pojištění a čím víc jste vydělávali, tím vyšší váš důchod bude. Ve skutečnosti jde o pěkně složité počty, které za vás v praxi vypotí správa sociálního zabezpečení. Pokud si chcete prověřit, jestli neudělala botu, nebo chcete radši předem vědět, jaký starobní důchod čekat (a vyhnout se tak třeba i nepříjemnému překvápku), otestujte naši kalkulačku. Když zadáte potřebná data – je jich třeba věru dost, ale nelze jinak – vypočte vám výši penze.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Tip!

Máte málo? Jak si můžete k důchodu přilepšit

Chcete si k důchodu přivydělat nějakou korunu a zajímá vás, jestli vám stát a zákon kladou nějaké limity? Pak stojí za to přečíst si náš starší článek:

Anketa

Máte pocit, že váš důchod odpovídá nebo bude odpovídat tomu, co jste zaplatili na pojistném?

Zatímco do naší kalkulačky stačí naládovat čísla – a klidně můžete ozkoušet i smyšlená – u sociálky to tak jednoduché není, všechno musí být jednoznačně doloženo. A protože se počítá s hodně dlouhým časovým obdobím, mohlo se snadno stát, že se některý dokument ztratil nebo na sociálku vůbec nedorazil, třeba vinou nepořádného zaměstnavatele. Proto není od věci si ověřit, zda pracuje správa sociálního zabezpečení se správnými podklady.

Vždy jednou za rok můžete sociálku požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, což je dokument, který obsahuje souhrnný přehled údajů o vašem důchodovém pojištění, ze kterých se při výpočtu starobního důchodu v budoucnu bude vycházet. Když v datech najdete chybu, můžete na to upozornit a zjednat nápravu. Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení zde – dá se vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronicky. K druhé variantě ovšem potřebujete funkční datovou schránku.

Do důchodu daleko? Propočtěte si ho aspoň přibližně

Jestli vás čekají ještě roky nebo dokonce desetiletí práce, těžko výši vašeho důchodu předvídat, výslednou penzi může ovlivnit nespočet okolností. Rozumíme ale tomu, že vám to nedá, že jste zvědaví, kolik byste na stáří mohli brát. Nabízíme proto kalkulačku, která umí budoucí důchod propočíst alespoň přibližně, orientačně.

Zadejte průměrnou výši hrubého měsíčního příjmu. Vycházíme z předpokladu, že tento příjem v minulosti kopíroval tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak se nedá odhadnout, z jakého příjmu důchod počítat. Podle koeficientů, které zhruba odpovídají minulým tempům růstu průměrné mzdy, se ostatně přepočítávají i minulé příjmy při přesném výpočtu důchodu.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2015 17:32, gregor

chtěla bych se zeptat jestli se při výpočtu starobního důchodu přičítá i invalidní částečný důchod

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2015 0:59, Paní

Právě jsem se dozvěděla, ze půjdu do důchodu v roce 2035 .Jsem OSVC a nelze mě vypočítat důchod.
Je tak nízký příjem v podnikání , že na to není kalkulacka.
Jednou tak a pak zase jinak...Nevím jak ostatní živnostníci, ale určitě nebudu sama v tomto státě.
Je možné, že se však nedoziji duchodu .Nebo to vlády světa vyřeší válkou...?
Bude to všude podobné a nejen v EU , ale věřím ,že už zde bude něco jinak.
Proč tedy platím každý měsíc sociální pojištění, když ja si budu moc v důchodu hodit masly ?

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

29. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

Přišli jste o práci? Stát vás na holičkách nenechá. Alespoň ne všechny, ne zcela. Přečtěte si, za jakých podmínek v roce 2015 dostanete podporu v nezaměstnanosti a v jaké výši. Dozvíte... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Očima expertů: Důchodový dluh. Jak ucpat černou díru?

5. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Důchodový dluh. Jak ucpat černou díru?

V posledních letech zaplatíme na důchodech ročně o desítky miliard víc, než vybereme. Co s tím?

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Máte nízký důchod? Reklamujte ho! Úřad mohl udělat chybu v počtech

21. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Máte nízký důchod? Reklamujte ho! Úřad mohl udělat chybu v počtech

Nastoupili jste právě do důchodu a zdá se vám, že státem vyměřená penze je proklatě nízká? Úřad se mohl zmýlit. Není od věci si výši důchodu důkladně přepočítat. Poradíme, jak na to. celý článek

Partners Financial Services