Škrty v důchodech končí, poslanci schválili rychlejší růst

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 6. 2014 | 8 komentářů
Důchody od ledna 2015 stoupnou o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD) v pátek schválili poslanci.
Škrty v důchodech končí, poslanci schválili rychlejší růst

Valorizace důchodů se tak od příštího roku vrátí k pravidlům platným do roku 2012, kdy podle zákona rostly o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.

Dočasné omezení, které na tři roky prosadila předchozí vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, tedy skončí o rok dříve. Počínaje lednem 2013 platilo, že penze rostou jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd.

Podporu má návrh také od levicí ovládaného Senátu i od prezidenta Miloše Zemana, jejich souhlas by tak už měl být jen formalitou.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Mimořádné zvýšení jako kompenzace

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadila také mimořádné zvýšení penzí v lednu 2015. O zmíněných 1,8 procenta mají stoupnout i v případě, že zákonem stanovený výpočet podle inflace a mezd bude nižší (což je pravděpodobné). Marksová-Tominová tak chce penzistům zpětně alespoň částečně vykompenzovat propad z předchozích dvou let.

„Je potřeba si uvědomit, že letošní valorizace 45 korun byla výsměchem starobním důchodcům a vláda se k nim musí postavit jinak,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V lednu 2013 činila valorizace 137 korun, přičemž exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně navrhoval dočasně růst penzí zcela zmrazit kvůli snaze zpomalit zadlužování státu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už částku na mimořádné zvýšení o průměrných 205 korun zapracoval do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se výdaje státního rozpočtu na důchody v roce 2015 zvýší o 5,4 miliardy korun oproti dosavadnímu stavu, kdy by se procentní výměra vyplácených důchodů zvyšovala jen podle jedné třetiny růstu cen.

Zvýšení jen podle zákona

V dalších letech se ale důchody mají zvyšovat opět jen podle zákonem stanoveného vzorce, tedy o celou inflaci a třetinu růstu mezd. Babiš totiž odmítl další z návrhů Marksové Tominové, podle něhož by se vládě vrátila možnost rozhodovat také o mimořádném zvýšení důchodů. Leden 2015, kdy mimořádné zvýšení stanoví přímo zákon, tak zřejmě zůstane výjimkou.

Podle Babiše hrozí populistické zvyšování penzí před volbami. „Pevné valorizační schéma eliminuje vliv volebního cyklu. Lze předpokládat, že pokud valorizace stanovená podle statistických údajů by byla považována za minimální, byla by vláda vystavena tlakům na její zvýšení s následnými dopady do výdajů státního rozpočtu,“ uvedlo Ministerstvo financí v reakci na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Nikomu neroste důchod do nebe

Jaký by mohl být ten váš? Zeptejte se kalkulačky:
Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 6. 2014 0:16, Jan Solver

Jste v situaci, kterou sám tento systém vyprodukoval. Tvrdíte, že by za to nikdo nedělal - vy to děláte jen proto, že jste dotována důchodem. Tam je zakopaný pes.
Vaše bilance je pak učebnicová - důchod = váš nájem, takže jste na to kápla - pracujete možná zbytečně, protože byste jinak brala příspěvek na bydlení. Vaše dilema je produkt systému, ale to, že pracujete, není řešení.
Respektive je to řešení podobné tomu, jak osídlit neobyvatelné předražené ubytovny, kde by nikdo nebydlel: Prostě dotovat příspěvkem na bydlení - mimochodem to je také z dílny MPSV.

Tato "řešení" vedou jen k dalším anomáliím.
Pokud jste zaměstnána v komerční sféře, tak budiž, máte konkurenční výhodu, která vám pomáhá v tom, že dané místo obsadíte - ve výši platu vám nepomůže (jak jste si již všimla). Proto se také dnes objevují inzeráty, kde se shání invalidi na práci - protože jsou na ně dotace, a jsou levní. Vidíte ten nesmysl, sháníme invalidní důchodce na ostrahu - ó můj bože!

Ale ve státní sféře, tam je to už průšvih na druhou. Stát by důchodce zaměstnávat neměl vůbec, dokud má nezaměstnané, protože nemusíte být ani moc chytrý, abyste přisli na to, jak ho pěkně podojit. Existenci černých duší berte jen jako malý důkaz...

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2014 18:11, D

Na důchodovém účtu je sekera, jak prase, ale důchodcům se pořád přidává. Mělo by se přidávat jen podle inflace, a když je do dvou procent, tak vůbec. Zároveň by se měly zrušit předčasné důchody, vdovské důchody a invalidní rapidně zpřísnit. Také zrušit veškeré náhradní doby, kdy za osobu nikdo neplatí sociální pojištění, ale léta se mu počítají do důchodu. Důchodcům se vlastně již letos přidalo, když stát za ně zaplatil víc na zdravotním pojištění. O tom se ta Marksová ani nezmínila.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobrovolné důchodové pojištění: Aby na důchod nechyběla odsloužená léta

18. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Dobrovolné důchodové pojištění: Aby na důchod nechyběla odsloužená léta

Ženy v domácnosti, invalidní důchodci, studenti, stážisti, dlouhodobě nezaměstnaní nebo lidé, kteří přechodně pracují v zemi, se kterou Česko nemá uzavřenou smlouvu o sociálním pojištění.... celý článek

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

9. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

V Česku se hranice odchodu do důchodu neustále posouvá. Sousední Německo se naopak snaží umožnit lidem odcházet do důchodu dřív než dosud. Můžou mít pracující sedmdesátníci na trhu... celý článek

Léčba šokem

13. 4. 2014 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Léčba šokem

V čem spočívá problém s důchody? V tom, že je moc důchodců. Můžete tomu čelit zvyšováním penzijního věku, ale jsou i jiné metody. Na jedné straně to chce silné nervy, případně žaludek,... celý článek

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

15. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Blíží se důchod? Pak jistě oceníte další várku našich kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2014. Můžete si spočítat, jak velkou penzi od státu dostanete. Že budete ještě nějaký čas pracovat?... celý článek

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

9. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

Důchody příští rok vzrostou průměrně o čtyřicet pět korun. Přiměla vás tato neradostná zpráva k úvahám o přivýdělku? Nebo se chcete penze nepenze normálně vrátit do práce? Vše důležité... celý článek

Partners Financial Services