Zvýšíme důchody mimořádně o 205 korun, souhlasí vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 4. 2014 | 9 komentářů
Valorizace důchodů by se od příštího roku měla vrátit k dřívějším pravidlům. Vláda navíc částečně nahradí propad z předchozích dvou let.
Zvýšíme důchody mimořádně o 205 korun, souhlasí vláda

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Důchody by od ledna 2015 měly stoupnout o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD) dnes odsouhlasila vláda. Nyní jej projedná Poslanecká sněmovna, v níž má koalice většinu.

Valorizace důchodů by se od příštího roku měla vrátit k pravidlům platným do roku 2012, kdy podle zákona rostly o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd. Dočasné omezení, které na tři roky prosadila vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, tak skončí o rok dříve. Počínaje lednem 2013 platilo, že penze rostou jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL souhlasí také s mimořádným zvýšením penzí v lednu 2015. O zmíněných 1,8 procenta tak mají stoupnout i v případě, že zákonem stanovený výpočet podle inflace a mezd budou nižší (což je pravděpodobné). Marksová Tominová tak chce penzistům zpětně alespoň částečně vykompenzovat propad z předchozích dvou let.

„Je potřeba si uvědomit, že letošní valorizace 45 korun byla výsměchem starobním důchodcům a vláda se k nim musí postavit jinak,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V lednu 2013 činila valorizace 137 korun, přičemž exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně navrhoval dočasně růst penzí zcela zmrazit kvůli snaze zpomalit zadlužování státu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s plánem na mimořádné zvýšení o průměrných 205 korun souhlasí, částku už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí se výdaje státního rozpočtu na důchody v roce 2015 zvýší o 5,4 miliardy korun oproti dosavadnímu stavu, kdy by se procentní výměra vyplácených důchodů zvyšovala jen podle jedné třetiny růstu cen.

Zvýšení jen podle zákona

V dalších letech se ale důchody mají zvyšovat opět jen podle zákonem stanoveného vzorce, tedy o celou inflaci a třetinu růstu mezd. Babiš totiž odmítl další z návrhů Marksové Tominové, podle něhož by se vládě vrátila možnost rozhodovat také o mimořádném zvýšení důchodů. Leden 2015, kdy mimořádné zvýšení stanoví přímo zákon, tak zřejmě zůstane výjimkou.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 4. 2014 8:02, marie

Souhlasím,starší lidé co jsou v důchodu už déle mají menší důchody a tak dostanou méně za celoživotní dřinu,to pánům poslancům ještě nedošlo?

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 4. 2014 13:15, Astor

Když máte malý důchod tak jste to s tou prací asi moc nepřeháněla a ani do důchodového systému příliš nepřispívala. Celoživotní vzdělávání asi taky nic moc. Stres z odpovědnosti a přecházení nemocí asi také ne. Dá se říci, že jste se celý život vezla.
A nyní si chcete přiznat vyšší nároky než ty zákonné.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

důchody, inflace, valorizace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

11. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

Na konci roku jsme v Česku měli celkem tři státem podporované způsoby takzvaného spoření na penzi. Penzijní připojištění, které netřeba představovat, jeho nástupce doplňkové penzijní... celý článek

Slováky, kteří uvěřili reformě, čekají nižší důchody. Ale všeho do času

19. 2. 2014 | Luboš Palata | 9 komentářů

Slováky, kteří uvěřili reformě, čekají nižší důchody. Ale všeho do času

Vypadá to jako špatná zpráva pro všechny, kteří plánují vzít svůj osud v penzi do vlastních rukou. První slovenští důchodci, kteří začnou na počátku příštího roku dostávat důchody z... celý článek

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

15. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Blíží se důchod? Pak jistě oceníte další várku našich kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2014. Můžete si spočítat, jak velkou penzi od státu dostanete. Že budete ještě nějaký čas pracovat?... celý článek

Penzijní fondy v roce nula

17. 12. 2013 | Pavel Kohout | 24 komentářů

Penzijní fondy v roce nula

Druhý penzijní pilíř mohl být slušný nástroj k zajišťování na penzi. Místo toho se stal referendem o oblíbenosti Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Jeho případné zrušení ale nebude... celý článek

Partners Financial Services